fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

710 lei de la stat pentru angajarea unor bone!

In funcție de cât de mari sunt veniturile nete din familie, dar și de o serie de alte condiții, părinții ar putea cere, într-un viitor apropiat, ajutoare financiare pentru serviciile unei bone care să stea cu copilul până la trei ani. Este o propunere înregistrată recent la Parlament, iar scopul inițiativei este acela de a-i sprijini pe părinți, în contextul unei natalități tot mai scăzute.

Printre cele mai recente documente depuse în dezbatere parlamentară regăsim și Propunerea legislativă privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă. Inițiatorii acesteia vor să vină în ajutorul celor care ar vrea să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă, prin urmare, propun acordarea unor ajutoare bănești pentru „angajarea” unor bone.

În funcție de cât de mari sunt veniturile nete ale părintelui singur/părinților, cuantumul acestui ajutor va fi diferit – în orice caz, nu se vor acorda ajutoare pentru bone celor cu venituri nete per membru de familie ce depășesc 3.500 de lei (la stabilirea acestor venituri nete vor fi scoase din calcul ajutoarele sociale de orice fel sau alocațiile). Mai exact, ajutorul va fi între 250 și 710 lei.

Ajutorul se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când copilul intră în sistemul de creșă.

Obținerea lui însă va presupune ca părinții să bifeze mult mai multe condiții decât cea a veniturilor nete. De pildă, ei vor trebui să facă dovada că sunt angajați cu normă întreagă (mai puțin cei încadrați cu handicap grav/accentuat), că desfășoară activități independente (PFA, întreprindere individuală), că sunt funcționari sau exercită o funcție de demnitate publică (vor fi acceptați însă și șomerii înregistrați la autorități care nu au refuzat locuri de muncă de la agenții). O altă condiție importantă e aceea ca cei mici să nu fie înscriși la creșă, să nu fi fost refuzați la creșă sau retrași.

Acordarea ajutorului se va face în baza unei lungi liste de documente, depuse la direcțiile de asistență socială.

În fine, e bine de amintit, în acest context, că profesia de bonă e reglementată la noi în țară de câțiva ani și singurele două moduri în care pot lucra bonele în țara noastră sunt fie pe cont propriu, caz în care încheie ele contracte cu părinții (dar nu de muncă, ci de prestări servicii), fie ca angajate ale ale unor firme de specialitate.

Sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.