Intoarcerea executarii, consecinta anularii executarii silite!
Intoarcerea executarii silite prin restabilirea situatiei anterioare acesteia este procedura pe care persoana interesata o are la indemana in cazul in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita.
Cheltuielile cu procedura de executare silita, pentru actele efectuate, raman in sarcina creditorului.
Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta.
Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, in cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei.
Prin exceptie, in cazul vanzarilor la licitatie publica nu este admisibila nicio cerere de desfiintare a vanzarii impotriva tertului adjudecatar care a platit pretul, in afara de cazul in care a existat frauda din partea acestuia.
Cand adjudecatar a fost creditorul, vanzarea va putea fi desfiintata daca exista cauze de nulitate.
In cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau insasi executarea silita, la cererea celui interesat, va dispune prin aceeasi hotarare si asupra restabilirii situatiei anterioare prin intoarcerea executarii.
In cazul in care bunul supus executarii silite este un bun imobil, instanta va dispune asupra efectuarii operatiunilor de carte funciara necesare, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta potrivit regulilor de carte funciara.
Daca instanta care a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea in fond a procesului si nu a luat masura restabilirii situatiei anterioare prin intoarcerea executarii, aceasta masura se va putea dispune de instanta ce rejudeca fondul.
Daca nu s-a dispus restabilirea situatiei anterioare executarii, persoana indreptatita o va putea cere separat instantei de executare.
Daca titlul executoriu emis de un alt organ decat o instanta judecatoreasca a fost desfiintat de acel organ sau de un alt organ din afara sistemului instantelor judecatoresti, iar modalitatea restabilirii situatiei anterioare executarii nu este prevazuta de lege ori, desi este prevazuta, nu s-a luat aceasta masura, restabilirea se va putea obtine pe calea unei cereri introduse la instanta de executare.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata si a biroului executorului judecatoresc.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Buna ziua.
Am cumparat un imobil la licitatie. Dupa intabularea definitiva am aflat ca exista un proces cu banca al debitorilor sub forma unei contestatii la executare in care se contesta sumele calculate de catre banca. Ma gandesc ca debitorii au sanse de castig, in acest caz eu adjudecatarul pot pierde imobilul cumparat? Debitorii spera ca vor recupera casa cu terenul. Acea contestatie nu era inscrisa in cartea funciara. Trebuia prezentata o expertiza contabila la proces inainte de licitatie insa nici una din parti nu s-a prezentat, acum procesul fiind suspendat.
Multumesc frumos.
Daca exista o contestatie la executare, atunci executorul avea cunostinta de aceasta. In dosarul in care se solutioneaza contestatia, judecatorul solicita executorului judecatoresc o copie dupa dosarul de executare. Procesele sunt deschide oricarei solutii, functie de probele care se administreaza si motivele invocate. Oricum inteleg ca debitorii tot vor avea de platit, dar mai putin. In orice caz, acestia trebuie sa obtina anularea actului dvs. de adjudecarare printr-un proces.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Peste tot se vorbeste despre drepturile celor executati silit si cum pot ei sa prelungeasca cu procese perioada pana cand vor fi evacuati, insa aproape nimeni nu discuta despre drepturile adjudecatarului de buna credinta care este protejat prea putin de lege si se poate gasi in situatii dificile.
In situatia mea prezentata anterior pot fi considerat tert de buna credinta? Deoarece legea spune ca intoarcerea executarii silite se face fara atingerea drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna credinta.
Va multumesc.
Buna ziua,
D-na av.am o hot. definitiva si irevocabila,litigiu munca din iunie 2014 a Curtii de Apel BC pe care angajatorul nu a pus-o in executare. Am fost la trei executorii si mi-au spus ca nu a mai vazut asa mizerie si nu o pot pune in executare, ca e dificil la astea „cusute cu ata alba,,Intrebare? Pot actiona in judecata fostul angajator ptr.neexecutarea hotararilor judecatoresti?
Va multumesc!
Cu stima,Maria
Executorul judecatoresc este obligat sa puna in executare silita hotararea judecatoreasca in formele prevazute de Noul Cod de procedura civila. Nu puteti actiona in instanta angajatorul tocmai pt ca aveti posibilitatea legala de a-l executa silit.
Buna ziua.Am cumparat un imobil la licitatie in urma unei executari silite.Inainte de data licitatiei debitorul a formulat contestatie la executare, dosar care este inca in curs de judecata.Am rugamintea sa-mi spuneti ce se intampla in cazul in care el castiga procesul privind contestatia la executare.Eu voi pierde bunul, cine imi va inapoia suma platita?Va multumesc