Punerea debitorului in intarziere. Ce inseamna?
Notiunea de „ punerea debitorului in intarziere ” este intalnita in situatiile in care o parte dintr-un contract (debitorul) nu isi executa obligatiile asumate in baza acestuia la termenele stabilite.
Intr-un astfel de caz, cealalta parte din contract (creditorul) ii cere debitorului aflat in intarziere sa execute respectivele obligatii. Punerea debitorului in intarziere consta asadar intr-o manifestare de vointa a creditorului prin care acesta pretinde debitorului executarea obligatiei.
Cum se poate efectua punerea in intarziere?
Potrivit Noului Cod Civil, punerea in intarziere a debitorului poate fi facuta prin oricare din urmatoarele modalitati:
a) notificare scrisa: creditorul ii trimite debitorului o notificare scrisa prin care ii solicita executarea obligatiei.
Prin aceasta creditorul trebuie sa ii acorde debitorului si un termen in care sa execute respectiva obligatie. In cazul in care creditorul nu precizeaza in notificare un asemenea termen de executare a obligatiei, se considera ca aceasta trebuie executata de debitor intr-un termen rezonabil, calculat din ziua comunicarii notificarii.
b) cerere de chemare in judecata: creditorul poate pretinde debitorului executarea obligatiei si printr-o cerere de chemare in judecata, fie in mod direct, fie dupa ce debitorul nu a dat curs notificarii.
Daca debitorul este cheamat in judecata, in mod direct, fara ca anterior acesta sa fi fost notificat de catre creditor, debitorul are dreptul sa execute obligatia intr-un termen rezonabil, iar in cazul in care el executa obligatia intr-un astfel de termen, cheltuielile de judecata vor fi suportate de creditor.
Debitorul se afla de drept in intarziere atunci cand s-a stipulat ca simpla implinire a termenului stabilit pentru executare produce un asemenea efect.
Exista situatii in care debitorul se afla de drept in intarziere in cazurile anume prevazute de lege, precum si atunci cand:
a) obligatia nu putea fi executata in mod util decat intr-un anumit timp pe care debitorul l-a lasat sa treaca sau cand nu a executat-o imediat, desi exista urgenta;
b) prin fapta sa debitorul a facut imposibila executarea in natura a obligatiei sau cand a incalcat o obligatie de a nu face;
c) debitorul si-a manifestat in mod neindoielnic fata de creditor intentia de a nu executa obligatia sau cand, fiind vorba de o obligatie cu executare succesiva, refuza ori neglijeaza sa isi execute obligatia in mod repetat;
d) nu a fost executata obligatia de a plati o suma de bani asumata in exercitiul activitatii unei intreprinderi;
e) obligatia se naste din savarsirea unei fapte ilicite extracontractuale.
In cazurile in care obligatia devine scadenta dupa decesul debitorului, mostenitorii acestuia nu sunt in intarziere decat dupa trecerea a 15 zile de la data la care creditorul i-a notificat.
Cazurile in care debitorul se afla de drept in intarziere trebuie dovedite de creditor. Orice declaratie sau stipulatie contrara se considera nescrisa.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste actiunile in instanta si recuperarea debitelor.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL