fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Am sechestru pe masină! Mai pot circula?

Un sechestru pe autoturism inseamna ca, in cadrul procedurii de executare silita, executorul impiedica posibilitatea ca debitorul sa poata vinde bunul respectiv, urmarindu-se astfel valorificarea acestuia si recuperarea, in acest fel, a datoriei catre banca, IFN-uri, firmele de recuperare creante sau alt creditor, persoana fizica sau juridica.

Pe de alta parte, un sechestru pune debitorul in imposibilitatea de a-l mai conduce, intrucat politia rutiera are dreptul sa retina certificatul de înmatriculare si cartea de identitate ale autoturismului atunci cand constata in trafic faptul ca masina face obiectul unei sechestrari.

Politia rutiera nu procedeaza la confiscarea autoturismului, ci pune în vedere conducătorului auto că bunul este sechestrat şi că trebuie sa se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc.

Primirea unui proces-verbal de sechestru de la executor nu inseamna automat ca debitorul trebuie sa mearga si sa predea masina, cheile si actele acesteia.

Procesul-verbal de sechestru intocmit de executorul judecatoresc este comunicat debitorului, iar acesta are posibilitatea sa-l conteste in termen de 15 zile calendaristice de la data la care il primeste la cutia postala de la adresa de domiciliu.

Odata pierdut acest termen, neregularitatile procedurii se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

Firmele de recuperare procedeaza la executarea silita a datornicilor in momentul in care acestia nu-si mai ramburseaza imprumuturile de buna voie.

Executarea silita consta atat in poprirea (blocarea) conturilor bancare si a salariilor/pensiilor, cat si in scoaterea la vanzare a imobilelor aflate in proprietatea debitorilor (casa, teren etc), inclusiv sechestrarea si vanzarea autoturismelor.

Si in cazul contractelor de credit de nevoi personale, recuperatorii si bancile pot executa silit casa ori terenul debitorului, inclusiv masina, in vederea recuperarii datoriei.

Prin contestatia la executare, debitorii au deschisa posibilitatea legala de a anula in totalitate executarea silita si, inclusiv, sechestrul pe autoturisme.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.