fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Angajarea raspunderii administratorului firmei!

Angajarea raspunderii administratorului pentru ajungerea firmei in incapacitatea de a-si mai plati creditorii este reglementata de Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei.

Conform prevederilor acesteia, insolventa este acea stare a patrimoniului societatii debitoare ce se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.

Insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 90 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor. Pentru a putea formula o actiune privind deschiderea procedurii insolventei  impotriva debitorului sau, creditorul trebuie sa detina o creanta certa, lichida si exigibila, cu o valoare-prag de 45.000 lei.

Orice creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei impotriva unui debitor prezumat in insolventa poate introduce o cerere in care va preciza:

1) cuantumul si temeiul creantei;

2) existenta unei garantii reale constituite de catre debitor sau instituite potrivit legii;

3) existenta unor masuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului;

Creditorul va anexa documentele justificative ale creantei si ale actelor privind constituirea garantiilor. La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul-sindic poate dispune angajarea raspunderii administratorului prin care pasivul societatii comerciale ajunsa in stare de insolventa sa fie suportat de administrator, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a societatii debitoare.

Angajarea raspunderii administratorului poate fi solicitata pentru una dintre urmatoarele fapte:

1) a folosit bunurile sau creditele firmei in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;

2) a facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea firmei;

3) a dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetarea de plati;

4) a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile sau nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea;

5) a deturnat sau a ascuns o parte din activul soocietatii ori a marit in mod fictiv pasivul acesteia;

6) a folosit mijloace ruinatoare pentru a procura societatii fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;

7) in luna precedenta incetarii platilor, a platit sau a dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

Pentru faptele mentionate mai sus, care constituie infractiuni, poate fi aplicata si legea penala.

Creditorii pot cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea privind angajarea raspunderii adminstratorului firmei daca lichidatorul/administratorul judiciar a omis sa indice in raportul sau asupra cauzelor insolventei persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului firmei debitoare ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea, iar raspunderea acestora ameninta sa se prescrie.

In cazul in care responsabili de insolventa firmei sunt mai multe persoane, raspunderea acestora este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul ori in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.

Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca in organele de conducere ale societatii comerciale s-au opus actelelor ori faptelor care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

Actiunea privind angajarea raspunderii administratorului se prescrie in termen de 3 ani de la data la care a fost cunoscuta sau trebuia cunoscuta persoana care a cauzat aparitia starii de insolventa, dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotararii de deschidere a procedurii.

Odata cu cererea privind angajarea raspunderii administratorului firmei, administratorul judiciar sau lichidatorul ori, dupa caz, comitetul creditorilor va putea cere judecatorului-sindic sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor din averea acestuia. Fixarea unei cautiuni de 10% din valoarea pretentiilor este obligatorie.

Executarea silita impotriva administratorului si a celorlalte persoane responsabile de insolventa se efectueaza de catre executorul judecatoresc, conform dispozitiilor Noului Cod de procedura civila.

Dupa inchiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silita vor fi repartizate de catre executorul judecatoresc, in conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 privind insolventa, in temeiul tabelului definitiv consolidat de creante pus la dispozitia sa de catre lichidator.

Refuzul administratorului, directorului, directorului executiv ori al reprezentantului legal al societatii debitoare de a pune la dispozitie judecatorului-sindic, administratorului judiciar sau lichidatorului documentele si informatiile solicitate ori impiedicarea acestora, cu rea-credinta, de a intocmi documentatia prevazuta de lege, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda. Infractiunea se judeca in prima instanta de tribunal, cu celeritate.

UPDATE! Aceasta procedura si-a incetat aplicabilitatea incepand cu data de 28 iunie 2014 cand a intrat in vigoare noul Cod al insolventei, respectiv Legea nr.85/2014.

Noua procedura privind angajarea raspunderii administratorului firmei poate fi gasita aici.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste insolventa societatilor comerciale.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. COSAREANU GHEORGHE

    Beneficiez de prevederile art.170/ L 85/2014 daca?
    1. Sentinta civila 281/28.10.2019 s-a dispus procedura de insolventa
    2. Sunt dat in judecata de recuperare a sumelor neplatite la ANAF in 30.11.2022
    3. Insolventa este trecuta in BPI in 12.2019
    4. Am renuntat la functia de Administrator pe 12.02.2016

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.