fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Angajatii care pleacă cu tot cu clienții firmei riscă amenzi!

Angajatii care pleacă de la un loc de muncă și atrag de partea lor clienții fostului angajator, făcându-i acestuia concurență neloială, pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit legislației în vigoare, aceeași amendă se aplică și pentru denigrarea unui competitor privind activitatea sau produsele acestuia.

Toate aspectele care țin de combaterea concurenței neloiale sunt reglementate de Legea nr.117/2015, ce stabilește că persoanele fizice care fac concurență neloială sunt amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Este important de menționat că și firmele pot fi sancționate pentru concurență neloială. Astfel, persoanele juridice care recurg la astfel de practici riscă amenzi ceva mai mari decât cele aplicate persoanelor fizice, acestea fiind cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.

Potrivit legislației în vigoare, concurența neloială este reprezentată de practicile comerciale făcute în mod intenționat care produc pagube celorlalți comercianți din piață.

Un exemplu concret de concurență neloială ar fi ca angajatii al unei firme de vânzări să demisioneze și să își deschidă propria firmă, atrăgând practic clienții cu care intrase în contact cât timp a lucrat la fostul angajator.

După cum prevăd reglementările în vigoare, în categoria concurenței neloiale intră următoarele activități:

  • denigrarea unei firme concurente sau a produselor/serviciilor sale (acest lucru se poate realiza prin raspândirea unor informații neconforme cu realitatea despre produsele sau activitatea unui concurent din piață);
  • deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat (exemplul de la care am pornit acest material);
  • orice alte practici comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului bunei-credințe, menite să producă pagube concurenței din piață.

Important! Nu numai angajatii pot fi acuzați de concurență neloială. Aceleași sancțiuni precizate mai sus se aplică inclusiv salariaților actuali ai firmei sau oricărei alte persoane care se folosește de concurența neloială.

Autoritatea care asigură buna funcționare a unei concurențe loiale este Consiliul Concurenței, care poate decide, după caz, încetarea practicilor de concurență neloială, precum și aplicarea amenzilor contravenționale.

Cum poate avea de câștigat cel împotriva căruia a fost făcută concurență neloială

În situația în care s-a constat că au fost întreprinse practici de concurență neloială, iar decizia a rămas definitivă, autoritatea națională de concurență va publica pe site-ul propriu un comunicat care să cuprindă datele de indetificare ale firmei care a săvârșit fapte de concurență neloială, practicile folosite de aceasta, precum și măsurile luate de instanță. Documentul va fi publicat la cererea persoanei care a formulat sesizarea privind concurența neloială.

În plus, pe cheltuiala persoanei vinovate, instanța poate dispune publicarea hotărârii judecătorești, total sau parțial, într-un ziar de largă circulație.

Mai mult, la cererea celui care a avut de suferit de pe urma concurenței neloiale, instanța poate interzice comercializarea produselor rezultate în urma practicilor de concurență neloială sau distrugerea acestora.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.