Apelul incident in Noul cod de procedura civila!
Apelul incident este o procedura noua aflata la indemana partilor aflate in proces, reglementata de Noul Cod de procedura civila intrat in vigoare la 15 februarie 2013.
Hotararile judecatoresti pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel in termen de 30 zile de la comunicarea hotararii. Partea care formuleaza apel are calitatea de apelant, iar partea adversa este intimat.
Potrivit dispozitiilor Noului Cod de procedura civila, intimatul are posibilitatea, dupa implinirea termenului de apel de 30 zile de la comunicarea hotararii, sa formuleze apel incident in cadrul procesului in care se judeca apelul facut de partea potrivnica (apelant), printr-o cerere proprie care sa tinda la schimbarea hotararii primei instante.
Daca apelantul isi retrage apelul sau daca acesta este respins ca tardiv, ca inadmisibil ori pentru alte motive care nu implica cercetarea fondului, apelul incident ramane fara efect.
Cererea de apel incident va cuprinde:
a) numele, codul numeric personal, domiciliul partilor, iar pentru firme, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, numarul de inmatriculare in registrul comertului si contul bancar; daca apelantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
b) indicarea hotararii atacate;
c) motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul incident;
d) probele invocate in sustinerea apelului;
e) semnatura.
Apelul incident se depune de intimat odata cu intampinarea la apelul principal.
La cererea de apel incident se va atasa dovada achitarii taxei de timbru.
Potrivit OUG nr.80/2013, cererile privind apelul incident se taxează cu 50% din:
a) taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă în bani, soluţionată de prima instanţă, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor şi acţiunilor evaluabile în bani, dar nu mai puţin de 20 lei.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de apel si reprezentarea in fata instantelor de judecata.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL