Aplicația e-Popriri, activată până la finalul anului 2019!
Aplicația e-Popriri este pregătită deja și urmează să fie pusă în funcțiune în următoarele trei luni. Practic, aplicația va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât să se instituie și să se ridice mai ușor popririle, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Pentru a implementa mecanismul, Fiscul va dezvolta aplicația e-Popriri, prin intermediul căreia se va face un schimb rapid de informații între Fisc, entitățile din subordinea sa și bănci.
Această aplicație va fi folosită de o direcție specializată a Fiscului – Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare. În esență, Ordinului nr.2153/2019 a fost dat pentru a stabili că această direcție este organ de executare silită și că se va folosi, în acest sens, de viitoarea aplicație e-Popriri.
Ce știm până acum despre aplicația e-Popriri
Prin aplicația e-Popriri, se va face un schimb rapid de informații între Fisc, entitățile din subordinea sa și bănci. Aplicația va fi folosită de o direcție specializată a Fiscului, Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare.
Aplicația e-Popriri va fi folosită pentru:
- gestionarea centralizată a informațiilor legate de înființarea popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea și ridicarea popririlor generate prin aplicație, dar și actualizarea sumelor rămase de recuperat pentru care s-au înființat popriri;
- centralizarea datelor la nivel național, astfel încât informațiile deținute de părțile implicare, Fisc și bănci să fie în concordanță;
- obținerea de rapoarte, la nivel central, referitoare la stadiul sumelor aferente popririlor înființate.
Dar autoritățile recunosc, totuși, că sunt probleme, fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de către alte instituții de credit.
În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu.
Autoritățile fiscale au promis în dese rânduri, în ultimii ani, că în curând se va trece la noul mecanism de popriri electronice. Însă rămâne de văzut cât de repede vor trece legile menționate.
Avem deja unele noutăți legate de popriri
Dincolo de aplicația e-Popriri, autoritățile fiscale au operat în ultima vreme o serie de modificări ce țin de popririle bancare.
Astfel, din vară există plafoane majorate în funcție de care se decide aplicarea popririlor atât în cazul firmelor, cât și în cazul persoanelor fizice. În acest fel, autoritățile apreciază că mai puțini contribuabili ajung să aibă conturile bancare poprite din cauza datoriilor la stat.
Totuși, deși Fiscul a majorat plafoanele în funcție de care se decide aplicarea popririlor, companiile și persoanele fizice nu scapă prea mult timp de blocarea conturilor pentru datoriile mai mici. Mai precis, plafoanele respective se modifică treptat în funcție de timpul trecut de la momentul comunicării somațiilor și tot se ajunge, până la urmă, la vechile plafoane de poprire.
Ideea este că Fiscul verifică bilunar restanțele contribuabililor și, acolo unde sunt găsite datorii ce trec de anumite limite, se emit, după 180 de zile, somații de plată. Apoi, dacă nu se achită datoriile, autoritățile trec, după o anumită perioadă, la înființarea popririi.
Sursa: avocatnet.ro