Asociatii raspund in solidar cu firma pentru datoriile la fisc!
Conform Codului de procedura fiscala, raspund in solidar cu firma aflata cu datorii la Fisc, anumite categorii de persoane care fac parte din firma respectiva.
Potrivit Ordinului ANAF nr.127/2014 intrat in vigoare la 4 februarie, pentru obligaţiile de plată restante ale societatii declarata insolvabila, răspund solidar cu aceasta:
1. persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la firmele care şi-au provocat astfel insolvabilitatea;
2. administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea firmei debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor acesteia;
3. administratorii care, în perioada exercitării mandatului, cu rea-credinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate;
4. administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale;
5. administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.
In vederea angajarii răspunderii acestora, organul fiscal va întocmi o decizie în care vor fi arătate motivele de fapt şi de drept pentru care este angajată răspunderea persoanei în cauză. Decizia se va supune spre aprobare conducerii organului fiscal.
Inainte de emiterea deciziei de angajare a raspunderii solidare, organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal asigura persoanei pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara conditiile necesare exercitarii dreptului de a fi ascultata, in vederea stabilirii situatiei de fapt.
Organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal consemneaza intr-un proces-verbal continutul declaratiilor facute la audiere, facand mentiune despre inscrisurile prezentate in apararea persoanei pentru care se va proceda la angajarea raspunderii solidare.
Refuzul persoanei pentru care se va proceda la angajarea raspunderii solidare sau al reprezentantului sau legal de a semna procesul-verbal de audiere nu reprezinta cauza de nulitate a acestuia. Refuzul se consemneaza, de catre functionarii publici participanti la audiere, in procesul-verbal in cauza.
Neprezentarea la audiere sau refuzul persoanei pentru care se va proceda la angajarea raspunderii solidare sau al reprezentantului sau legal de a semna procesul-verbal de audiere nu intrerupe procedura de angajare a raspunderii solidare.
Decizia aprobată constituie titlu de creanţă privind obligaţia la plată a persoanei răspunzătoare şi va cuprinde:
1. codul de identificare fiscală a persoanei răspunzătoare, obligată la plata obligaţiei debitorului principal, precum şi orice alte date de identificare;
2. numele şi prenumele sau denumirea debitorului principal; codul de identificare fiscală;
3. domiciliul sau sediul acestuia, precum şi orice alte date de identificare;
4. cuantumul şi natura sumelor datorate;
5. termenul în care persoana răspunzătoare trebuie să plătească obligaţia debitorului principal;
6. temeiul legal şi motivele în fapt ale angajării răspunderii.
Răspunderea va fi stabilită atât pentru obligaţia fiscală principală, cât şi pentru accesoriile acesteia.
Impotriva deciziei de angajare a raspunderii solidare se poate formula contestatie in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, sub sanctiunea decaderii.
Competenta de solutionare a contestatiei formulata impotriva deciziei de angajare a raspunderii solidare apartine organului fiscal, respectiv directia generala regionala a finantelor publice ori Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti.
Dupa solutionarea contestatiei pe cale administrativa, o noua contestatie poate fi depusa la sediul instantei judecatoresti competente, in conformitate cu dispozitiile Legii nr.554/2004, privind contenciosul administrativ.
Procedura de angajare a raspunderii solidare inceteaza in cazul in care s-au stins obligatiile fiscale pentru care a fost declansata angajarea raspunderii sau cand decizia de angajare a raspunderii solidare a fost:
1. anulata pe cale administrativa ca urmarea solutionarii contestatiei in acest sens ori
2. actele administrative fiscale emise au fost anulate de catre instanta de judecata competenta.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea contestatiilor si reprezentarea in fata instantelor de judecata.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL