Incuviintarea executarii silite. Taxa de timbru!
Odata cu intrarea in vigoare, la 5 februarie, a OUG nr.1/2016, cererile privind incuviintarea executarii silite vor fi adresate instantelor judecatoresti.
Competenta de a încuviinta cererea de executare silita revine instantei judecatoresti care va efectua un control preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil.
Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, precum şi cererile adresate Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt supuse taxelor judiciare de timbru.
Cererile de încuviinţare a executării silite sunt taxate cu 20 de lei.
Taxa de timbru pentru contestaţia la executarea silită se calculează, potrivit OUG nr. 80/2013, la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite.
Taxa aferentă acestei contestaţii poate să fie de maximum 1.000 de lei (indiferent de valoarea contestată).
Dacă obiectul executării silite nu se poate evalua în bani, taxa este de 100 de lei.
Referitor la cererile de întoarcere a executării silite, acestea se taxează în toate cazurile cu 50 de lei (dacă valoarea cererii este de cel mult 5.000 de lei) sau cu 300 de lei (dacă valoarea cererii este de peste 5.000 de lei).
Atunci când contestaţia la executare este admisă şi hotărârea rămâne definitivă, taxa judiciară de timbru se restituie, la cerere, proporţional cu admiterea contestaţiei.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt in sarcina debitorului.
Cheltuieli de executare sunt considerate taxele de timbru necesare declanşării executării silite, onorariul executorului judecătoresc, onorariul avocatului în faza de executare silită şi onorariul expertului, al traducătorului şi al interpretului.
Totodată, la această categorie se încadrează cheltuielile efectuate cu ocazia publicităţii procedurii de executare silită şi cu efectuarea altor acte de executare silită, cheltuielile de transport, precum şi alte cheltuieli legale ori necesare la desfăşurarea executării silite.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL