fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Imobile care nu pot fi executare silit!

Obligatia stabilita printr-un contract de credit sau hotarare judecatoreasca se aduce la indeplinire de bunavoie.

In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, se procedeaza la executare silita a acestuia, demers care incepe odata cu sesizarea executorului judecatoresc.

Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege – poprire, executare mobiliara si imobiliara – simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor de executare.

In cazul titlurilor executorii privitoare la creante a caror valoare nu depaseste 10.000 lei, vanzarea bunurilor imobile ale debitorului nu poate fi facuta.

De la aceasta regula exista urmatoarele exceptii!

  • situatia in care debitorul nu are alte bunuri urmaribile sau daca are bunuri urmaribile, dar nu pot fi valorificate.
  • refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecatoresc informatiile, lamuririle si dovezile necesare, precum si furnizarea cu rea-credinta de informatii incomplete in legatura cu existenta si valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natura a fi valorificate in vederea acoperirii integrale a creantei permit declansarea urmaririi silite imobiliare chiar daca valoarea creantei nu depaseste 10.000 lei.

Urmarirea imobilelor inscrise in cartea funciara se face pe imobile in intregimea lor. Se pot urmari in mod separat constructiile ce formeaza o proprietate distincta de sol, drepturile privitoare la proprietatea pe tronsoane, pe etaje sau pe apartamente, precum si orice alte drepturi privitoare la bunuri pe care legea le declara imobile.

Sunt supuse urmaririi silite, odata cu imobilul inscris in cartea funciara, si orice alte lucrari autonome sau adaugate, chiar daca acestea din urma nu sunt inscrise in cartea funciara la data inceperii urmaririi.

Urmarirea silita imobiliara se intinde si asupra bunurilor accesorii imobilului, precum si asupra fructelor si veniturilor acestuia.

Bunurile accesorii pot fi urmarite doar odata cu imobilul.

Imobilul unui minor sau al unei persoane puse sub interdictie judecatoreasca nu poate fi urmarit silit inaintea urmaririi mobilelor sale.

Aceast fapt nu impiedica urmarirea silita asupra unui imobil aflat in proprietatea comuna a minorului sau a persoanei puse sub interdictie judecatoreasca si a unei persoane cu capacitate deplina de exercitiu, daca obligatia prevazuta in titlul executoriu este comuna.

Creditorii care au ipoteca inscrisa asupra unui imobil il pot urmari in orice maini ar trece si pot cere vanzarea lui pentru a se indestula din pretul rezultat.

Cu toate acestea, in cazul in care se urmareste un imobil ipotecat care a fost ulterior instrainat, dobanditorul, care nu este personal obligat pentru creanta ipotecara, poate sa se opuna vanzarii imobilului ipotecat, daca au ramas alte imobile ipotecate in posesia debitorului principal, si sa ceara instantei de executare urmarirea prealabila a acestora din urma.

Pe durata urmaririi acestor bunuri, urmarirea imobilului apartinand tertului dobanditor este suspendata.

Contestatia prin care tertul dobanditor se opune scoaterii la vanzare se va putea face in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii prin care s-a dispus notarea in cartea funciara a inceperii urmaririi silite.

Creditorul ipotecar nu poate cere scoaterea la vanzare silita a bunurilor neipotecate ale debitorului sau decat in cazul in care urmarirea silita a bunurilor imobile ipotecate nu a condus la indestularea creditorului ipotecar in limita sumelor totale datorate.

Potrivit prevederilor Codului de procedura civila, creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate in proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai intai partajul acestora.

La cererea creditorului, actiunea in imparteala poate fi notata in cartea funciara.

Pana la solutionarea partajului prin hotarare ramasa definitiva, urmarirea imobilului este de drept suspendata.

Daca s-a facut doar cerere de partaj, pana la solutionarea acesteia, se suspenda prescriptia dreptului la actiune impotriva debitorului coproprietar sau devalmas.

Creditorii personali pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fara a mai fi necesar sa ceara partajul, daca aceasta este neindoielnic stabilita si lamurita si este inscrisa in cartea funciara.

In acest caz, coproprietarii vor putea cere punerea in vanzare a intregului imobil aflat in coproprietate.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

3 Raspunsuri

  1. Ana

    Bună seara, soțul meu a făcut un credit de 35 mii lei pe care nu l a mai achitat și a primit scrisoare pentru executarea silita la adresa, ne pot lua casa chiar dacă este luata prin prima casa și el este doar garant?

    1. De ce nu depuneti contestatie la executare in cazul in care sunteti in termen? Ati avea sansa sa scapati de executare si de datorie. Executorul are posibilitatea sa execute tot ce aveti in proprietate, chiar si casa ipotecata in favoarea altei banci.

  2. Dobre Cristina

    Daca nu am venituri iar casa in care locuiesc nu are acte,nu sunt proprietar doar am adresa din buletin si factura la curet pe numele meu ,poate sa ia casa executorul ?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.