fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cand este obligatorie medierea ?

Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila la 15 februarie 2013, a adus modificari substantiale in ceea ce priveste procedura prealabila pe care trebuie sa o realizeze partile inaintea formularii unei actiuni in instanta.

Una dintre aceste modificari este sedinta de informare privind medierea. Persoanele fizice si societatile comerciale sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea inainte de declansarea unui proces in fata instantelor competente in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie sau in materie penala.

Incepand cu 1 august 2013, inregistrarea unei actiuni judecatoresti cu nerealizarea procedurii prealabile privind participarea la sedinta de informare privind medierea va atrage sanctiunea respingerii actiunii judecatoresti formulata ca inadmisibila. Sanctiunea nu se aplica proceselor incepute inainte de aceasta data.

Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata, la alegerea partii/partilor, de catre avocat, notar, judecator, procuror, consilier juridic sau mediator.

Potrivit Legii nr. 192/2006, partile interesate trebuie sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele situatii si materii:

a) in domeniul protectiei consumatorilor cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor,

b) in materia dreptului familiei:continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune,

c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate,

d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura,

e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca,

f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei,

g) in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Participarea la sedinta de informare privind medierea nu este obligatorie in cazul:

a) litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii insolventei,

b) actiunilor referitoare la Registrul Comertului,

c) ordonantei de plata,

d) cererii cu valoare redusa.

e) in litigiile civile cu valoarea peste 50.000 lei.

Părţile aflate în conflict se pot prezenta împreună la persoana aleasa sa efectueze sedinta de informare privind medierea, denumita generic mediator.

În cazul în care se prezintă numai una dintre părţi, atunci mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă în vederea participarii la sedinta de informare asupra avantajelor medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile.

Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.

Dacă partea invitata refuză în scris, în mod explicit, medierea ori nu răspunde invitaţiei, participarea la sedinta de mediere se consideră neacceptată.

In acest caz, mediatorul va elibera partii interesate un proces-verbal ca dovada a realizarii procedurii legale.

Daca insa ambele parti participa la sedinta de informare privind medierea, dar nu doresc sa-si solutioneze litigiul prin mediere, ci opteaza pentru actiunea in instanta, atunci mediatorul va elibera un certificat de informare pe care partea(partile) interesata il va depune la instanta de judecata odata cu actiunea judecatoreasca.

Procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.

Acceptarea participarii sau participarea la sedinta de informare privind medierea nu constituie o recunoastere a dreptului ce ar face obiectul litigiului.

UPDATE! Decizia Curtii Constitutionale nr.266/07.05.2014 a declarat neconstitutionala obligarea partilor de a participa la sedinta de informare privind medierea.

Curtea considera ca procedura prealabila obligatorie a informarii asupra avantajelor medierii apare ca fiind o piedica in calea realizarii si obtinerii de catre cetatean a drepturilor sale in justitie.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste realizarea sedintei de informare privind medierea, intocmirea procesului-verbal si a certificatului de informare.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.