Ce nu poate face Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu actioneaza ca o instanta de apel fata de instantele nationale.
De asemenea, Curtea nu intervine in mod direct in favoarea petentului pe langa autoritatile despre care se face plangerea.
Curtea nu ajuta petentul sa-si gaseasca un avocat pentru a-i fi redactata petitia.
Petentul se poate plange doar de incalcarea Conventiei europene a drepturilor omului si nu de Declaratia universala a drepturilor omului sau de Carta drepturilor fundamentale.
Curtea nu poate oferi petentului nicio informatie cu privire la prevederile legale in vigoare in statul impotriva caruia se face plangerea.
In situatia in care Curtea decide ca petentul a fost victima unei incalcari, poate fi acordata o „satisfactie echitabila” care consta intr-o suma de bani, drept compensatie pentru daunele suferite.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului poate cere ca statul in cauza sa returneze petentului cheltuielile de judecata avute pentru restabilirea drepturilor acestuia.
In cazul in care Curtea stabileste ca nu a avut loc nicio incalcare, petentul nu va plati nicio cheltuiala suplimentara, cum ar fi cheltuielile statului parat.
Nu intra in competenta Curtii anularea hotararilor instantelor nationale sau anularea legilor nationale.
Curtea nu este responsabila de punerea in executare a hotararilor sale.
Atunci cand a pronuntat o hotarare, responsabilitatea in ceea ce priveste executarea acesteia revine Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei a carui sarcina este aceea de a controla aplicarea hotararii, precum se de a veghea asupra platii eventualelor reparatii financiare.
Cererea petentului va fi examinata gratuit. Acesta va suporta numai propriile cheltuieli :onorariul avocatului, costurile privind procurarea actelor necesare, corespondenta etc.
Dupa trimiterea cererii, petentul poate solicita asistenta judiciara. Aceasta nu este acordata automat, ci numai intr-o etapa ulterioara procedurii.
Procedura se deruleaza in scris. Nu au loc audiente publice, iar informarea asupra oricarei decizii luata de Curte va fi facuta in scris.
Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0744.301.281 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro