Clauze abuzive in contracte!
Potrivit Legii nr.72/2013, prevederile contractuale prin care se stabilesc in mod vadit inechitabil in raport cu creditorul, termenul de plata, nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere sau al daunelor-interese suplimentare, sunt considerate clauze abuzive.
In stabilirea unor prevederi contractuale drept clauze abuzive, instanta judecatoreasca va tine cont de toate circumstantele cauzei, in special de:
a) abaterile grave de la practicile statornicite intre parti sau de la uzantele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri;
b) nerespectarea principiului bunei-credinte si a principiilor de diligenta in executarea obligatiilor;
c) natura bunurilor sau serviciilor;
d) neprevederea motivelor obiective de derogare de la termenele de plata sau de la rata dobanzii,<
e) pozitia dominanta a cocontractantului in raport cu o intreprindere mica sau mijlocie.
Sunt calificate drept clauze abuzive, nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor enumerate mai sus sau a altor circumstante specifice cauzei, clauzele contractuale care:
a) exclud posibilitatea aplicarii de dobanzi penalizatoare sau stabilesc dobanzi penalizatoare inferioare dobanzii legale penalizatoare;
b) fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor;
c) prevad un termen mai mare de la care creanta produce dobanzi decat cel prevazut de lege;
d) fixeaza, in contractele dintre societatile comerciale si autoritatile contractante, un termen de plata mai mare decat cel prevazut de lege;
e) elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare;
f) stabilesc un termen pentru emiterea si/sau primirea facturii.
Mentionarea de clauze abuzive in contracte este lovita de nulitate absoluta. Raspunderea patrimoniala pentru prejudiciile cauzate de clauzele abuzive este atrasa potrivit prevederilor Noului Cod civil.
In raporturile dintre societatile comerciale, termenul de plata nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin exceptie, partile pot prevedea in contract un termen de plata mai mare, sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva.
Partile pot conveni efectuarea platii in mod esalonat, in acest caz, dobanzile penalizatoare si celelalte despagubiri prevazute de prezenta lege se calculeaza prin raportare la suma scadenta.
Partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii. Orice clauza prin care se stipuleaza un termen de emitere/primire a facturii este lovita de nulitate absoluta. Daca termenul de plata nu a fost prevazut in contract, dobanda penalizatoare curge de la urmatoarele termene:
1) dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea cereri echivalente de plata;
2) dupa 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilorr sau prestarea serviciilor daca data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plata este incerta sau anterioara primirii bunurilor sau prestarii serviciilor,
3) dupa 30 de zile calendaristice de la receptie sau verificare daca legea sau contractul stabileste o procedura de receptie ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori cererea echivalenta de plata la data receptiei sau verificarii sau anterior acestei date.
Procedura de receptie sau verificare nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor. Prin exceptie, partile pot prevedea in contract un termen mai mare de 30 de zile calendaristice, sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind negocierea, redactarea sau modificarea contractelor.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL