Contestarea amenzilor primite in starea de urgenta!
Decizia recentă a Curții Constituționale a României cu privire la neconstituționalitatea amenzilor date în perioada stării de urgență își produce efectele abia la data la care va fi publicata în Monitorul Oficial.
Amenzile date în baza ordonantelor militare sunt valabile și nu se anuleaza automat, în baza acestei decizii. Cei care intentioneaza să conteste procesele-verbale de contravenție trebuie să solicite anularea acestora in instanța in termen de 15 zile de la comunicare.
Cum termenele pentru depunerea plangerilor contraventionale a fost suspendat pe perioada starii de urgenta, practic din 15 mai, cand va inceta aceasta stare, toti cei sanctionati pot depune actiuni in instanta pentru anularea amenzilor.
De asemenea, până când decizia Curții apare în Monitor, reglementarea amenzilor este considerată în continuare valabilă si legala.
În această perioadă, cât mai curând posibil, Guvernul sau Parlamentul ar trebui să adopte un act normativ prin care să repare situația creată în urma acestei decizii și, în fapt, propriile greșeli ale Executivului.
Avocatul Poporului a solicitat oficialilor să ia în calcul posibilitatea unei amnistii pentru aceste amenzi. Motivul este cât se poate de întemeiat: sute de mii de procese vor fi demarate în instanță (unele deja au fost demarate, din cauza abuzurilor reclamate de contravenienți, până la apariția acestei decizii), aglomerarea judecătoriilor din țară nefiind o soluție.
În plus, este injust ca cei sancționați în baza unei reglementări declarate neconstituționale să-și caute dreptatea în instanță, mulți fiind, poate, din categoria celor cu venituri mici sau pentru care varianta unei plângeri contravenționale este una deloc abordabilă sau accesibilă.