fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Contestatia in anulare!

Hotararile judecatoresti definitive pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand contestatorul nu a fost legal citat si nici nu a fost prezent la termenul cand a avut loc judecata.

Contestatia in anulare este inadmisibila daca aceste motive puteau fi invocate pe calea apelului sau a recursului.

Sunt definitive hotararile:

a) care nu sunt supuse apelului si nici recursului;

b) date in prima instanta, fara drept de apel, neatacate cu recurs;

c) date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;

d) date in apel, fara drept de recurs, precum si cele neatacate cu recurs;

e) date in recurs, chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;

f) orice alte hotarari care nu mai pot fi atacate cu recurs.

Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand:

1. hotararea data in recurs a fost pronuntata de o instanta necompetenta absolut sau cu incalcarea normelor referitoare la alcatuirea instantei si, desi se invocase exceptia corespunzatoare, instanta de recurs a omis sa se pronunte asupra acesteia;

2. dezlegarea data recursului este rezultatul unei erori materiale;

3. instanta de recurs, respingand recursul sau admitandu-l in parte, a omis sa cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent in termen;

4. instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unuia dintre recursurile declarate in cauza.

Dispozitiile de la punctele 1, 2 si 4 se aplica in mod corespunzator hotararilor instantelor de apel care nu pot fi atacate cu recurs.

Cu toate acestea, contestatia poate fi primita in cazul in care motivul a fost invocat prin cererea de recurs, dar instanta l-a respins pentru ca avea nevoie de verificari de fapt incompatibile cu recursul sau daca recursul, fara vina partii, a fost respins fara a fi cercetat in fond.

O hotarare impotriva careia s-a exercitat contestatia in anulare nu mai poate fi atacata de aceeasi parte cu o noua contestatie in anulare, chiar daca se invoca alte motive.

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, contestatia in anulare se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.

Contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data comunicarii hotararii, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas definitiva.

Contestatia se motiveaza in termenul de 15 zile sub sanctiunea nulitatii acesteia.

Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia darii unei cautiuni.

Contestatia in anulare se solutioneaza de urgenta si cu precadere, potrivit dispozitiilor procedurale aplicabile judecatii finalizate cu hotararea atacata.

Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea primului termen de judecata. Contestatorul va lua cunostinta de continutul acesteia de la dosarul cauzei.

Daca motivul de contestatie este intemeiat, instanta va pronunta o singura hotarare prin care va anula hotararea atacata si va solutiona cauza.

Daca solutionarea cauzei la acelasi termen nu este posibila, instanta va pronunta o hotarare de anulare a hotararii atacate si va fixa termen in vederea solutionarii cauzei printr-o noua hotarare. In acest ultim caz, hotararea de anulare nu poate fi atacata separat.

Hotararea data in contestatie in anulare este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.