fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Contestatia la executarea silita!

Contestatia la executarea silita este reglementata de Noul Cod de procedura civila ca modalitatea prin care  cei interesati sau vatamati prin executare pot contesta executarea silita,  incheierile date de executorul judecatoresc, precum si orice act de executare.

Aceasta poate fi formulata in cazul executarii silite prin poprire, dar si in cazul executarii silite mobiliare sau imobiliare.

De asemenea, contestatia la executarea silita se poate formula in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii.

Incheierea prin care se admite cererea de investire cu formula executorie nu este supusa niciunei cai de atac, dar legalitatea acesteia poate face obiectul contestatiei la executare.

Dupa inceperea executarii, cei interesati sau vatamati pot cere prin contestatia la executarea silita si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.

Contestatia la executarea silita se poate face si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu (hotararile judecatoresti, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri care pot fi puse in executare).

Daca executarea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti, debitorul nu va putea invoca prin contestatia la executarea silita motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac pe care a avut-o la dispozitie, dar nu a valorificat-o.

In cazul in care executarea se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare silita si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui.

Nu se poate face o noua contestatie de catre aceeasi parte pentru motive care au existat la data primei contestatii. Cu toate acestea, contestatorul isi poate modifica cererea initiala adaugand motive noi de contestatie daca, in privinta acestora din urma, este respectat termenul de exercitare a contestatiei la executare.

Contestatia la executarea silita se depune la judecatoria de la domiciliul debitorului.

In cazul urmaririi silite prin poprire, daca domiciliul sau sediul debitorului se afla in circumscriptia altei  curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia la executare silita se poate introduce si la judecatoria in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau sediul debitorul.

In cazul urmaririi silite a imobilelor, daca imobilul se afla in circumscriptia altei curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia se poate introduce si la judecatoria de la locul situarii imobilului.

Contestatia la executarea silita privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.

Contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data la care contestatorul:

1. a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;

2. a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi.

3. contestatorul care ataca executarea insasi: data la care a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie.

Contestatia la executarea silita impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face in termen de 5 zile de la comunicare.

Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.

Instanta sesizata va solicita de indata executorului judecatoresc sa ii transmita, in termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare contestate si va solicita  contestatorului sa achite taxa judiciara de timbru potrivit OUG nr.80/2013.

Partile vor fi citate in termen scurt, iar judecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere. La cererea partilor sau atunci cand apreciaza ca este necesar, instanta va putea solicita relatii si explicatii scrise de la executorul judecatoresc.

Pana la solutionarea contestatiei la executarea silita sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea contestatorului, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.

Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei. Suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara daca:

1. hotararea sau inscrisul care se executa nu este executoriu;

2. inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;

3. debitorul face dovada cu inscris autentic ca a obtinut de la creditor o amanare ori, dupa caz, beneficiaza de un termen de plata.

Asupra cererii de suspendare instanta se pronunta prin incheiere. Partile vor fi intotdeauna citate, iar incheierea poate fi atacata numai cu apel, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru cea lipsa.

In cazuri urgente si daca s-a platit cautiunea, instanta poate dispune prin incheiere si fara citarea partilor suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare. Incheierea nu este supusa niciunei cai de atac. Cautiunea depusa potrivit prezentului alineat este deductibila din cautiunea finala stabilita de instanta, daca este cazul.

Incheierea prin care s-a dispus suspendarea executarii silite se comunica din oficiu si de indata executorului judecatoresc.

Daca admite contestatia la executarea silita, instanta va indrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori incetarea executarii insasi, va anula ori lamuri titlul executoriu.

In cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei.

Hotararea de admitere sau de respingere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata si executorului judecatoresc.

In cazul in care contestatia la executarea silita este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de instanta.

Atunci cand contestatia a fost respinsa, suma reprezentand cautiunea depusa ramane indisponibilizata.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste contestatia la executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

12 Raspunsuri

  1. Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi comunica în ce cazuri poate fi contestată o încheiere de încuviinţare a unei executări silite formulată de un creditor la o instanţă de judecată şi dacă se poate pune în practică o executare silită prin poprire fără nicio notificare prealabilă a debitorului, acesta aflând de acţiune odată cu prima reţinere efectuată de terțul poprit.
    Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijin.

    1. Executarea silita prin poprire se porneste fara notificare prealabila. Prin contestatia la executare puteti ataca si incheierea de incuviintare a executarii. Incuviintarea presupune existenta unei creante certe, lichide si exigibile pe care creditorul trebuie sa o dovedeasca.

  2. Cristian

    Buna ziua. In cazul unei contestatii la executarea silita pe motivul prescrierii, dar la care nu am acte(nu mi-au fost comunicate niciodata, eu am aflat prin telefon in 2015, de la firma de recuperari ca respectivul credit a devenit scadent in 2009), se poate inainta o cerere catre instanta prin care aceasta sa solicite intimatei X actele din care se poate constata data scadentarii, avand in vedere ca acele acte sunt doar in posesia firmei respective? Multumesc

    1. Depuneti o cerere la firma de recuperare prin care solicitati copii dupa toate actele. In termen de 15 zile calandaristice de la data la care primiti copiile, aveti posibilitatea sa formulati contestatie la executare.

  3. mirela

    Buna seara,
    Am lucrat cu un avocat pentru recuperarea unui debit pe firma. A considerat necesar sa depuna 7 actiuni similare, la instante diferite (Bucuresti si Giurgiu) si mi-a solicitat sa semnez 4 contracte de asistenta juridica, toate cu onorariu de succes si fara o mentiune clara a dosarul pentru care sunt. Am castigat un singur proces, iar avocata mi-a cerut banii de pe 3 contracte, inclusiv toate onorariile de succes. Faptul ca i-am spus ca nu e normal si i-am cerut sa faca dovada serviciilor prestate pentru fiecare dosar a nemultumit-o si s-a suparat pe mine, apoi la nici o luna m-am trezit la banca ca sunt conturile firmei blocate, ca a fost instituita o poprire, apoi inca una si inca una, chiar daca acasa, am primit la mult timp dupa, de la executorul judecatoresc doar o copie a documentelor trimise bancii. Am aflat ca intre timp avocata, cand ma reprezenta era suspendata de cateva luni din barou… am anuntat executorul, i-am spus ca banii din cont erau salariile, i-am cerut sa nu vireze banii pentru ca facusem deja contestatie la executare si am cerut suspendarea, anularea etc… Toata procedura in instanta a durat aprox.1 an, dar banii au fost luati, evident. Instanta mi-a dat dreptate, insa acum intervine alte probleme. Pentru restabilirea situatiei initiale trebuie sa fac o noua actiune sau pot cere in apel? Nici cheltuielile de judecata nu mi-au fost date. Le pot obtine prin apel? Sau… Mai astept un an, pe cale separata? INSA, PROBLEMA CEA MAI MARE… De la cine imi voi recupera eu banii, tinand cont ca avocata nu detine bunuri mobile sau imobile? Pot atrage raspunderea executorului?
    Va multumesc!

    1. Intoarcerea executarii poate fi solicitata prin contestatia la executare sau printr-o actiune separata. Taxa de timbru pentru intoarcerea executarii este de 300 lei daca valoarea sumei pe care o doriti restituita este mai mare de 5.000 lei.

  4. mirela

    Am inteles, deci, daca nu am cerut in contestatia la executare, nu pot cere prin apel si trebuie sa depun o actiune separata. Dar, prin intoarcerea executarii, raspunderea se adreseaza doar avocatei sau si executorului judecatoresc?

  5. Gina

    Buna ziua,
    Am fost executata silit de banca pentru un credit ipotecar, am angajat un avocat sa depuna contestatie la executare, dosarul este inregistrat la instanta, care a respins cererea de ajutor judiciar si din iulie 2015 si de atunci nu a mai comunicat nimic avocatului pentru a continua procesul. In octombrie 2015, a fost depusa si cerere de suspendare a executarii silite – dosarul este inregistrat la instanta dar nu s-a comunicat niciun termen. Ieri, apartamentul a fost adjudecat la licitatie. Cam in 45 zile ar trebui sa parasesc apartamentul. In acelasi timp, fac parte dintr-un proces colectiv impotriva bancii pentru clauze abuze, s-a dat o solutie prin care banca a incasat abuziv comision de risc si asteptam comunicarea deciziei, care nu este definitiva, de 2 luni.
    Ce se mai poate face din acest moment?
    Instantele nu au si ele un termen (zile/luni) in care sa judece o contestatie la executare sau o suspendare a executarii?

    1. Trebuie sa va asigurati ca dosarul privind contestatia la executare a fost inregistrat si isi urmeaza cursul procedural. Acest lucru il puteti face consultand portalul just.ro. Prin contestatia la executare sa solicitati si intoarcerea executarii. Gasiti in site un articol special despre aceasta cerere.

  6. Valentin

    Buna ziua. Vroiam sa stiu in ce conditii mai pot face o contestatie la executare daca am mai facut una si am pierdut-o ca tardiv introdusa. Multumesc anticipat!

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.