Contractul de mandat!
Potrivit prevederilor Noului Cod civil, prin contractul de mandat o parte numita mandatar se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti numita mandant.
Mandatarul il reprezinta pe mandant la incheierea actelor pentru care a fost imputernicit. Inscrisul care constata imputernicirea se numeste procura.
Contractul de mandat poate fi incheiat in forma scrisa (autentica ori sub semnatura privata) sau verbala. Acceptarea mandatului poate rezulta si din executarea sa de catre mandatar.
Mandatul dat pentru incheierea unui act juridic supus unei anumite forme legale trebuie sa respecte acea forma, sub sanctiunea aplicabila actului insusi.
Daca partile nu au prevazut un termen, contractul de mandat inceteaza in 3 ani de la incheierea lui.
Mandatul general il autorizeaza pe mandatar sa efectueze numai acte de conservare si de administrare. Pentru a incheia acte de instrainare sau grevare, tranzactii ori compromisuri ori pentru a intenta actiuni in justitie, precum si pentru a incheia orice alte acte de dispozitie, mandatarul trebuie sa fie imputernicit in mod expres.
Mandatarul nu poate sa depaseasca limitele stabilite prin mandat. Cu toate acestea, el se poate abate de la instructiunile primite daca ii este imposibil sa il instiinteze in prealabil pe mandant.
Daca mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este tinut sa execute mandatul cu diligenta unui bun proprietar. Daca insa mandatul este cu titlu gratuit, mandatarul este obligat sa il indeplineasca cu diligenta pe care o manifesta in propriile afaceri.
Mandatarul este obligat sa il instiinteze pe mandant despre imprejurarile care au aparut ulterior incheierii mandatului si care pot determina revocarea sau modificarea acestuia.
Orice mandatar este tinut sa dea socoteala despre gestiunea sa si sa remita mandantului tot ceea ce a primit in temeiul imputernicirii sale, chiar daca ceea ce a primit nu ar fi fost datorat mandantului.
Mandatarul care si-a indeplinit mandatul nu raspunde fata de mandant cu privire la executarea obligatiilor asumate de persoanele cu care a contractat, cu exceptia cazului in care insolvabilitatea lor i-a fost sau ar fi trebuit sa ii fi fost cunoscuta la data incheierii contractului cu acele persoane.
Mandatul conferit mai multor persoane pentru a lucra impreuna nu are efect daca nu a fost acceptat de catre toate aceste persoane. Cand mai multe persoane au acceptat acelasi mandat, actele lor il obliga pe mandant chiar daca au fost incheiate numai de una dintre ele, afara de cazul cand s-a stipulat ca vor lucra impreuna. Mandatarii raspund solidar fata de mandant daca s-au obligat sa lucreze impreuna.
Mandatarul este tinut sa indeplineasca personal mandatul, cu exceptia cazului in care mandantul l-a autorizat in mod expres sa isi substituie o alta persoana in executarea in tot sau in parte a mandatului.
Mandantul este obligat sa puna la dispozitia mandatarului mijloacele necesare executarii mandatului. Acesta va restitui mandatarului cheltuielile avansate de acesta din urma pentru executarea mandatului, impreuna cu dobanzile legale aferente, calculate de la data efectuarii cheltuielilor.
Mandantul este obligat sa plateasca mandatarului remuneratia, chiar si in cazul in care, fara culpa mandatarului, mandatul nu a putut fi executat.
Cand mandatul a fost dat aceluiasi mandatar de mai multe persoane pentru o afacere comuna, fiecare dintre ele raspunde solidar fata de mandatar de toate efectele mandatului.
Contract de mandatul inceteaza prin oricare dintre urmatoarele moduri:
a) revocarea sa de catre mandant;
b) renuntarea mandatarului;
c) moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului.
Cu toate acestea, atunci cand are ca obiect incheierea unor acte succesive in cadrul unei activitati cu caracter de continuitate, mandatul nu inceteaza daca aceasta activitate este in curs de desfasurare, cu respectarea dreptului de revocare sau renuntare al partilor ori al mostenitorilor acestora.
Mandantul poate oricand revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma in care contractul de mandat a fost incheiat si chiar daca a fost declarat irevocabil.
Imputernicirea data unui nou mandatar pentru aceeasi afacere revoca mandatul initial. Mandantul care revoca mandatul ramane tinut sa isi execute obligatiile fata de mandatar. El este, de asemenea, obligat sa repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocarii nejustificate ori intempestive.
Daca procura a fost data in forma autentica notariala, in vederea informarii tertilor, notarul public caruia i se solicita sa autentifice revocarea unei asemenea procuri este obligat sa transmita, de indata, revocarea catre Registrul national notarial, tinut in format electronic.
Notarul public care autentifica actul pentru incheierea caruia a fost data procura are obligatia sa verifice la Registrul national notarial daca acea procura a fost revocata. Aceasta procedura este aplicabila si in cazul autentificarilor realizate de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
Mandatarul poate renunta oricand la mandat, notificand mandantului renuntarea sa.
Daca mandatul este cu titlu oneros, mandatarul poate pretinde remuneratia pentru actele pe care le-a incheiat pe seama mandantului pana la data renuntarii.
Mandatarul este obligat sa il despagubeasca pe mandant pentru prejudiciile suferite prin efectul renuntarii, cu exceptia cazului cand continuarea executarii mandatului i-ar fi cauzat mandatarului insusi o paguba insemnata, care nu putea fi prevazuta la data acceptarii mandatului.
In caz de deces, incapacitate sau faliment al uneia dintre parti, mostenitorii ori reprezentantii acesteia au obligatia de a informa de indata cealalta parte.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind negocierea, redactarea sau modificarea contractelor.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Bună seara! Sunt absolvent al facultății de Drept, licențiat, dar sunt nedecis în cea ce privește viitorul apropiat, activez în cadrul MapN, și vrea o colaborare cu o societate cu activitate în domeniul construcțiilor, eu ar trebui sa reprezint acea societate în fata potențialilor clienți ai sai(prezentare activitate, negociere /încheiere contract) întrebarea este, în ce condiții pot colabora și reprezenta aceasta societate, în condițiile în mele de activitate principala. Se poate cu un contract de comodat? Este compatibila activitate mea principal cu o alta activitate? Va mulțumesc pentru răspuns
Buna ziua,
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un model de contract de mandat ( procura ), cu titlu oneros, incheiat intre doua persoane juridice , in care mandant il imputerniceste pe mandatar, in schimbul unei remuneratii, sa achizitioneze un bun imobil.
Multumesc frumos