Cum a scapat administratorul de plata a 190.000 lei, datoriile firmei sale!
Creditorii unei societati comerciale pot decide ca administratorul acesteia sa suporte datoriile firmei in situatia in care, prin actiunile sale, a provocat insolvabilitatea companiei.
Faptele culpabile care pot atrage raspunderea patrimoniala a administratorului sau a altor membri din conducere pentru acoperirea pasivului societatii sunt:
a) folosirea bunurilor sau creditelor firmei in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane.
b) desfasurarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal, sub acoperirea firmei.
c) dispunerea in interes personal sau continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, societatea la incetare de plati.
d) tinerea unei contabilitati fictive, disparitia unor documente contabile sau netinerea contabilitatii in conformitate cu legea.
e) deturnarea sau ascunderea unei parti din activul firmei ori marirea in mod fictiv a pasivului acesteia.
f) folosirea de mijloace ruinatoare pentru a procura firmei fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati.
g) In luna precedenta incetarii platilor, a platit sau a dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
h) orice alta fapta savarsita cu intentie care a contribuit la starea de insolventa a debitorului.
Cererea de atragere a raspunderii patrimoniale poate fi formulata, in principal, de administratorul/lichidatorul judiciar.
Termenul de prescripţie, adica intervalul de timp in care poate fi inregistrata o actiune de angajarea a raspunderii administratorului firmei ajunse in insolventa, este de 3 ani si incepe sa curga de la data la care a fost cunoscuta persoana care a cauzat apariţia stării de insolvenţă.
Nerespectarea acestui termen atrage respingerea actiunii indreptata impotriva administratorului, iar consecinta este ca acesta nu va suporta datoriile firmei in insolventa.
In acest fel am obtinut o hotarare favorabila pentru clientul nostru, impotriva caruia creditorul, Universitatea Bucuresti, a inregistrat actiunea privind angajarea raspunderii pentru pasivul societatii, in valoare de 190.000 lei.
In aparare, am aratat faptul ca numele persoanei responsabile de aducerea firmei in stare de insolventa, respectiv administratorul, a fost cunoscut din data de 01.06.2012, cand a fost publicat raportul lichidatorului judiciar.
Astfel, raportul a indicat pe clientul nostru drept responsabil de aducerea societatii comerciale in stare de insolventa, in calitate de administrator, prin urmare de la aceasta data a inceput sa curga termenul de 3 ani in care trebuia depusa in instanta actiunea impotriva acestuia.
Insa creditorul a ramas pasiv peste 3 ani de la aceast moment si abia in 09.06.2016 a depus la Tribunalul Bucuresti actiunea privind angajarea raspunderii administratorului de a suporta pasivul societatii sale.
Instanta a constatat, pe buna dreptate, ca actiunea privind angajarea raspunderii a fost depusa de creditor mult peste termenul de 3 ani, drept pentru care a respins cererea creditorului ca prescrisa.
Aceasta inseamna ca administratorul nu trebuie sa suporte nimic din datoriile firmei sale, in cuantum de 190.000 lei.
Recursul formulat de ANAF a fost respins de Curtea de Apel ca neintemeiat, motiv pentru care hotararea a ramas irevocabila.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Buna seara,am nevoie de un sfat va rog. Am niste banuti de recuperat de la un fost loc de munca. Firma a intrat in insolventa. Anul trecut prin noiembrie am fost contactata de o firma de recuperare(insolventa)prin care mi-sau cerut datele pentru a-mi fi restituiti bani. Le-am trimis datele cerute insa ba ca lista nu este completa,desi este aproape completa datorita noua pt ca ne-am apucat sa dam telefoane,ba ca se face virament bancar doar o singura data,din alte vari motive bani nu mi-au fost restituiti nici pana acum. Ce ma sfatuiti sa fac pe mai departe pentru a-mi recupera banutii in cel mai scurt timp. Multumesc frumos pentru raspuns.
Bună seara.Până nu demult(un an)am reprezentat un SRL.Aflat în prag de insolvență la momentul respectiv acționarii mi-au solicitat plata dividendelor aferente exercițiului precedent,situație cu care nu am fost de acord.Avand in vedere acest lucru asociații au hotărât revocarea mandatului meu și numirea unuia dintre ei în aceeași AGA.Insă de la data semnării AGA de către asociați și data publicării în Monitorul Oficial a trecut puțin mai mult de o săptămână.In acest timp noul administrator a făcut plata dividentelor(către el însuși),ulterior cerând insolvența care i-a fost aprobată.Am aflat de curand că, creditorii solicită anularea operațiunii de plată a dividentelor și atragerea răspunderii patrimoniale a administratorului,motivînd că aceasta a fost făcută în detrimentul lor.
Neliniștea mea este că acțiunea lor se va indrepta împotriva mea.Este posibil acest lucru chiar dacă mandatul meu a fost revocat conform AGA însă nu a ajuns să fie publicat de Registrul Comerțului?Efectiv eu nu am mai avut niciun cuvânt de spus în societate din acel moment.