Cum pot cere parintii zile libere platite!
Regulile pentru aplicarea legii ce prevede că părinții pot cere libere de la muncă pentru a sta acasă cu copiii, atunci când sunt suspendate cursurile școlare, au fost oficializate recent.
Toate regulile se găsesc în HG nr.217/2020, care se aplică din 21 martie. Zilele lucrătoare, până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția celor din perioada vacanțelor școlare, pot fi considerate zile libere acordate, la cerere, unuia din părinți.
Condiții de acordare:
- doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de lege pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile;
- cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de:
- o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor;
- o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată;
- nu pot benenficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.
Prin normele adoptate, Guvernul a dezvoltat și categoria beneficiarilor ca să includă și persoana adultă cu handicap grav, care nu poate să-și asigure necesitățile de bază ale vieții și care necesită supraveghere permanentă.
De asemenea, indemnizația primită de cel care stă acasă este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor. Indemnizația va fi plătită de angajator și decontată de la agenția de muncă în termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri și a altor documente.
Legea 19/2020 prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, dacă sunt suspendate cursurile școlare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme.
Măsura se aplică părinților dacă au copii în vârstă de până la 12 ani sau copii cu dizabilități în vârstă de până la 18 ani și dacă munca lor nu le permite să lucreze de acasă sau în regim de telemuncă.
Pentru fiecare zi liberă, se acordă o indemnizație de 75% din salariul obișnuit, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Banii sunt plătiți de angajator, dar apoi sunt recuperați de la stat.
Liberele se acordă indiferent dacă salariații sunt din mediul public sau din cel privat, cu unele excepții.