fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum se eticheteaza produsele ecologice?

Etichetarea produselor ecologice se face in conformitate cu reglementarile din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.

Eticheta indica in mod obligatoriu urmatoarele:

a) numele si adresa producatorului sau prelucratorului;

b) denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata;

c) numele si marca organismului de inspectie si certificare;

d) conditiile de pastrare;

e) termenul minim de valabilitate;

f) interzicerea depozitarii in acelasi spatiu a produselor ecologice alaturi de alte produse.

Etichetele vor cuprinde o sigla specifica produselor ecologice controlate, inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, emisa si aplicata pe baza sistemului de certificare, indicand ca produsul respectiv este conform cu regulile de productie ecologica.

Sigla ,,ae”, proprietate a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, garantează ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.

Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate.

Este interzis ca pe eticheta sa apara alte mentiuni in afara celor prevazute mai sus.

HG nr. 131/2013 privind măsurile şi sancţiunile necesare în vederea respectării prevederilor din legislaţia europeană privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice stabileste amenzi contraventionale de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic“, „biologic“, „organic“.

La fel este sanctionata si folosirea abrevierilor acestora, „bio“ şi „eco“ drept mărci comerciale sau practici de utilizare în producția, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare şi documente comerciale.

De asemenea, este contraventie nerespectarea de către operatori a regulilor privind producţia, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea, distribuţia şi importul din ţări terţe ale produselor ecologice si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei.

Se sactioneaza cu amenda contraventionala de la 25.000 la 35.000 lei lipsa documentelor operatorului, respectiv a înregistrărilor obligatorii prin care se poate identifica trasabilitatea produsului în toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie.

HG nr.131/2913 are la bază prevederile Regulamentelor (CE) nr. 834/2007, nr. 889/ 2008 şi nr. 882/2004.

Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0744.301.281 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.