Din 2017, mai mulţi comercianţi vor accepta plati cu cardul!
Din 2017, comercianții cu amănuntul ce realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro (spre deosebire de plafonul actual de 100.000 de euro) vor fi obligați să accepte plăţi cu cardul, potrivit unui act normativ publicat azi în Monitorul Oficial. Totodată, documentul introduce şi posibilitatea acordării de avansuri de numerar, de către comercianți, la cererea clienților.
Legea nr. 209/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Astfel, începând cu anul viitor va fi lărgită sfera firmelor care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit. Concret, obligaţia va reveni tuturor companiilor ce se ocupă de comerţul cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro.„Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit„, scrie în actul publicat azi. Asta în condiţiile în care, în varianta actuală a OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (valabilă până la finele anului în curs), este stabilit un plafon de 100.000 de euro, adică de zece ori mai mare faţă de cel introdus prin Legea nr. 209/2016.
De asemenea, firmele ce furnizează servicii de utilitate publică şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată, vor fi obligate să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit/credit. Astfel, acceptarea plăţilor cu cardul, spre exemplu, a impozitelor şi taxelor locale va deveni obligatorie din 2017 pentru autorităţi, nu doar opţională, aşa cum încă este acum.
Clientii cu card vor putea sa retraga bani de la comerciantii cu POS!
Comercianții care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților, mai prevede actul normativ menţionat, însă doar dacă aceștia sunt obligați contractual să ofere avansuri de numerar. Aşadar, POS-urile din supermaketurile, benzinăriile, farmaciile sau magazinele universale care vor accepta serviciul de acordare a avansului de numerar vor avea şi funcţia de bancomat pentru clienţi.
Totuşi, avansul de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma disponibilă. În altă ordine de idei, agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului în numerar, precum și informaţii privind costurile acestui serviciu.
Magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit. Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate în acest sens, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea firmelor sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării. Totodată, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.
Notă: Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.
Amenzi importante pentru firmele care nu se vor conforma, dar si pentru banci!
Companiile care nu vor respecta prevederile legale, programate să intre în vigoare de anul viitor, vor fi sancţionate cu amenzi importante, mai stabileşte Legea nr. 209/2016. Astfel, instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi etc., dar şi companiile furnizoare de servicii de utilitate publică vor risca amenzi între 20.000 şi 50.000 de lei dacă vor refuza plata cu cardul.
Totodată, firmele a căror cifră de afaceri depăşeşte anual 10.000 de euro şi care nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Tot contravenţie va fi considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine. Pentru aceste situaţii, Legiuitorul propune amenzi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.
În ceea ce priveşte băncile, potrivit documentului apărut azi în Monitor, constituie contravenţie şi se va sancţiona cu sume cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei lipsa asigurării infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată. Nu în ultimul rând, aceeaşi sancţiune o vor primi şi băncile care vor refuza să instaleze, în termenul prevăzut de lege (30 de zile de la solicitare), terminalele de plată.
sursa: www.avocatnet.ro