Este obligatorie medierea in procesele impotriva bancilor?
Modificarile legislative din ultima perioada au fost de natura sa determine tot mai multe societati comerciale sau persoane fizice sa depuna in instanta actiuni impotriva bancilor pentru obligarea acestora la eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
Clientii prejudiciati de banci prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor legale au dreptul de a se adresa direct instantelor judecatoresti in conformitate cu prevederile Noului Cod de procedura civila.
Este important de stiut ca inaintea formularii unei actiuni in instanta, partile interesate trebuie sa urmeze o procedura prealabila numita sedinta de informare privind medierea.
Persoanele fizice si societatile comerciale sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea inainte de declansarea unui proces impotriva bancilor, in vederea solutionarii pe aceasta cale a litigiilor.
Inregistrarea unei actiuni in instanta cu nerealizarea procedurii prealabile privind participarea la sedinta de informare privind medierea va atrage sanctiunea respingerii actiunii judecatoresti formulata ca inadmisibila. Sanctiunea nu se aplica proceselor incepute inainte de 1 august 2013.
Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii in procesele impotriva bancilor poate fi realizata, la alegerea partii/partilor, de catre avocat.
Clauzele contractuale care nu au fost negociate direct cu clientul vor fi considerate abuzive daca sunt de natura sa creeze un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile bancilor si ale clientilor.
Potrivit Legii nr.193/2000, o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu clientul daca a fost stabilita fara a da posibilitatea acestuia sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de credit practicate de banci pe piata produsului sau serviciului respectiv.
In cazul contractelor standard preformulate, banca are obligatia sa remita, la cerere, oricarei persoane interesate un exemplar din contractul pe care il propune.
Cererile de chemare in judecata impotriva bancilor se formuleaza fie direct de clientii prejudiciati, fie de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Controlul respectarii dispozitiilor legale se face de reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), precum si de specialisti autorizati ai altor organe ale administratiei publice.
Organele de control efectueaza verificari la sesizarea clientilor prejudiciati sau din oficiu. Bancile au obligatia de a prezenta organelor de control, in original, contractele incheiate cu clientii.
Acestea incheie procese-verbale prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute, precum si articolele de lege incalcate de banca.
In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul bancii, solicitand obligarea acesteia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga bancile sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii.
Instanta va aplica bancilor si amenda contraventionala. Daca aceasta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit impotriva bancilor de organul de control.
UPDATE! Decizia Curtii Constitutionale nr.266/07.05.2014 a declarat neconstitutionala obligarea partilor de a participa la sedinta de informare privind medierea.
Curtea considera ca procedura prealabila obligatorie a informarii asupra avantajelor medierii apare ca fiind o piedica in calea realizarii si obtinerii de catre cetatean a drepturilor sale in justitie.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii si informatii utile privind contestarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL