fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Imobilul executat silit. Evacuarea acestuia!

Procedura executarii silite a imobilelor, reglementata de Noul Cod de procedura civila, se finalizeaza cu intocmirea actului de adjudecare de catre executorul judecatoresc.

Acesta va fi inmanat adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate.

Odata cu predarea catre adjudecatar a unui exemplar al actului, executorul judecatoresc va solicita din oficiu intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate al adjudecatarului, pe cheltuiala acestuia.

La cererea adjudecatarului, acesta va fi pus in posesia imobilului de catre executorul judecatoresc, actul de adjudecare constituind titlu executoriu.

In cazul in care debitorul ocupa imobilul urmarit, la cererea adjudecatarului sau a executorului, instanta de executare va putea sa ordone evacuarea sa din imobil, in tot sau in parte, fie imediat, fie intr-un anumit termen.

Executorul judecatoresc sau adjudecatarul nu va putea sa procedeze la evacuarea debitorului care ocupa imobilul in lipsa incuviintarii din partea instantei de executare.

Prin adjudecarea imobilului, adjudecatarul devine proprietar. Prin intabulare, acesta dobandeste dreptul de a dispune de bunul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.

In cazul in care debitorul nu se conformeaza dispozitiilor instantei de executare si nu evacueaza imobilul de bunavoie, executorul judecatoresc se va deplasa la fata locului, va soma debitorul sa paraseasca imediat imobilul, iar in caz de impotrivire, il va evacua impreuna cu toate persoanele care il ocupa, punandu-l pe proprietarul adjudecatar in drepturile sale.

Cand chiriasul lipseste sau refuza sa deschida usile, executorul va fi insotit de agenti ai fortei publice ori reprezentanti ai jandarmeriei.

Evacuarea va putea continua in ziua inceperii sale chiar dupa ora 20, precum si in zilele urmatoare, inclusiv in cele nelucratoare, daca nu s-a finalizat din cauza unei opuneri din partea chiriasului ori a altei persoane sau daca operatiunile ce trebuie efectuate pentru finalizarea evacuarii nu s-au putut realiza pana la ora 20.

Nicio evacuare din imobilul cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator.

De la aceasta regula exista exceptii. Astfel, evacuarea va putea fi efectuata si in acest interval daca:

1) proprietarul face dovada ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare,

2) debitorul si familia sa au o alta locuinta in care s-ar putea muta de indata,

3) in cazul evacuarii persoanelor care ocupa abuziv, fara niciun titlu, o locuinta,

4) in cazul celor care au fost evacuati pentru ca pun in pericol relatiile de convietuire sau tulbura in mod grav linistea publica.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de executare silita, a contestatiilor si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

2 Raspunsuri

  1. Cata

    Buna ziua! Sunt adjudecatarul unui apartament, daca instanta a dat incuviintarea executarii silite, dar debitorul a obtinut suspendarea provizorie a executarii si a facut contestatiei la executare, poate fi evacuat debitorul pentru ca eu ca adjudecatar sa fiu pus in posesia apartamentului?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.