Executare abuziva First Bank de 30.951,22 CHF, „spulberata” de judecatori!
First Bank persevereaza in executari silite nelegale, mizand si pe lipsa de reactie a debitorilor care, de cele mai multe ori, nu-si cunosc drepturile si devin astfel victime sigure ale abuzurilor.
Datornicii care se afla in executare silita pornita de banci, IFN-uri sau recuperatori, trebuie sa stie ca au la indemana o procedura foarte eficienta prin care pot contracara cu succes executarile nelegale.
Prin contestatia la executare acestia pot obtine anularea intregii proceduri de executare silita, iar consecinta este aceea ca nu trebuie sa mai restituie nimic din creditul restant, dobanzi si cheltuielile de executare.
Contestatia se depune in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.
Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.
Odata pierdut acest termen, neregularitatile procedurii de executare silita se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.
Prin actiunea in instanta denumita contestatie la executare, debitorul mentioneaza motivele de nulitate (inclusiv prescriptia) care sunt de natura sa atraga desfiintarea in totalitate a procedurii de executare silita.
Astfel am obtinut anularea unei noi executari abuziva pornita de First Bank (fosta Piraeus Bank) la Judecatoria Cornetu. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clientul nostru pune banca in situatia de a nu mai recupera niciun ban din datoria de 30.951,22 CHF, reprezentand credit restant, dobanzi si 8.450,95 lei cheltuieli de executare, aceasta fiind desfiintata in intregime de instanta de judecata.
Judecatorul a anulat toate actele de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitorului, consecinta fiind ca acesta scapa de plata creditului restant, a dobanzilor si a cheltuielor de judecata, dar si de vanzarea la licitatie a casei in care locuieste.
In situatia de fata, clientul nostru a incheiat in anul 2008 un contract de credit de la First Bank (fosta Piraeus Bank) pentru o perioada de 10 ani, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp, potrivit graficului de rambursare.
Astfel ca, in 2018, banca a declarat scadenta anticipata a contractului si a demarat executarea silita. In timpul procedurii de executare silita prin poprirea conturilor bancare, a veniturolor salariale si scoaterea la vabzare silita a casei in care locuieste.
In 15 zile de la data la care a fost instiintat de executor despre inceperea executarii, debitorul ne-a solicitat asistenta juridica pentru sustinerea procesului impotriva executarii silite pornita de banca.
Astfel ca, am redactat si depus contestatia la judecatoria din raza domiciliului acestuia, aratand judecatorului motivele care, in opinia noastra, erau de natura sa atraga anularea executarii abuzive, si anume caracterul abuziv al clauzelor contractului de imprumut semnat cu banca.
In aceasta situatie, Judecatoria Cornetu a admis contestatia la executare si, in consecinta, a dispus anularea tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientului nostru.
Aceasta inseamna ca debitorul nu trebuie sa mai restituie nimic din datoria de 30.951,22 CHF, reprezentand credit restant, dobanzi si 8.450,95 lei cheltuielile de executare. De asemenea, clientul nostru recupereaza de la First Bank toate sumele poprite din salariu pe durata procesului si scapa de vanzarea la licitatie a casei in care locuieste.
Apelul depus de banca a fost respins de banca, asa incat hotararea judecatoreasca pronuntata de Judecatoria Cornetu, de anulare a executarii, a ramas definitiva.
♦ Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100/0744.301.281