Executarea silita a bunurilor mobile ale debitorului!
Executarea silita a bunurilor mobile este reglementata de Noul Cod de procedura civila, intrat in vigoare in februarie 2013, ca o procedura la dispozitia creditorului in cazul in care obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau prin alt titlu executoriu nu este dusa la indeplinire de buna voie de catre debitor.
Pentru a-si recupera sumele scadente, creditorul va putea urmari bunurile mobile ale debitorului aflate la acesta sau la alte persoane. Creditorul poate indica bunurile mobile asupra carora doreste sa se faca executarea. Daca executorul judecatoresc apreciaza ca prin valorificarea acestor bunuri nu se asigura realizarea drepturilor creditorului, el va urmari si alte bunuri.
Daca in termen de o zi de la comunicarea somatiei insotite de incheierea de incuviintare a executarii debitorul nu plateste suma datorata, executorul judecatoresc va trece la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile ale debitorului in vederea valorificarii lor, chiar daca acestea sunt detinute de un tert.
In cazul in care exista pericol iminent de sustragere a bunurilor de la urmarire, la solicitarea creditorului facuta in cuprinsul cererii de executare, instanta, prin incheierea de incuviintare a executarii, va dispune sechestrarea bunurilor urmaribile odata cu trimiterea somatiei catre debitor.
Bunurile mobile aflate in locul care constituie domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezuma, pana la proba contrara, ca apartin acestuia din urma.
Nu sunt supuse urmaririi silite urmatoarele bunuri mobile:
a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului si familiei sale si obiectele de cult;
b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor;
c) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de 3 luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
d) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
e) scrisorile, fotografiile si tablourile personale sau de familie si altele asemenea;
Prezenta unui agent de politie, unui jandarm sau a altor agenti ai fortei publice va fi necesara, sub sanctiunea nulitatii, in urmatoarele situatii:
1. daca usile imobilului debitorului sau al tertului detinator sunt incuiate si acesta refuza sa le deschida;
2. daca ei refuza sa deschida camerele sau mobilele;
3. daca debitorul sau tertul detinator lipseste si in imobil nu se gaseste nicio persoana majora sau nimeni nu da curs solicitarii executorului de deschidere a usilor imobilului.
Executorul judecatoresc sechestreaza bunurile mobile identificate si intocmeste un proces-verbal de secheastru.
Daca in termen de 15 zile de la aplicarea sechestrului nu au fost platite suma datorata si cheltuielile de executare, executorul judecatoresc va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin vanzare la licitatie publica, vanzare directa sau prin alte modalitati admise de lege.
Cu toate acestea, vanzarea se va putea face imediat ce bunurile au fost sechestrate daca acestea sunt supuse degradarii, alterarii sau deprecierii ori daca pastrarea lor ar genera cheltuieli disproportionat de mari in raport cu valoarea lor.
Executorul judecatoresc, cu acordul creditorului, poate sa ii incuviinteze debitorului sa procedeze el insusi la valorificarea bunurilor sechestrate.
Daca tertul cumparator nu consemneaza pretul oferit la dispozitia executorului judecatoresc, se va fixa termen pentru vanzare la licitatie publica.
De asemenea, executorul judecatoresc poate proceda la valorificarea bunurilor urmarite prin vanzare directa cumparatorului care ofera cel putin pretul stabilit prin evaluare. Termenul pentru vanzarea directa va fi stabilit prin acordul partilor. Debitorul si creditorul vor fi instiintati despre ziua, ora si locul vanzarii, precum si despre oferta de pret depusa de potentialul cumparator.
In lipsa acordului partilor sau daca vanzarea directa ori amiabila nu se realizeaza, executorul judecatoresc va proceda la vanzarea prin licitatie publica a bunurilor sechestrate.
Vanzarea la licitatie se va face in mod public de catre executorul judecatoresc care va oferi bunurile spre vanzare prin 3 strigari succesive.
Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi din nou scos la vanzare, caz in care licitatia va incepe de la pretul de 75% din pretul de pornire, iar bunul va fi vandut celui care va oferi pretul cel mai mare.
Daca nu se ofera nici pretul minim, licitatia se va amana la un alt termen, pentru care se vor indeplini din nou formalitatile de publicitate. La acest termen, care nu poate fi mai lung de 20 de zile de la data primei licitatii, licitatia va incepe de la 50% din pretul initial.
Daca nu se va obtine nici acest pret, bunurile vor fi vandute, la acelasi termen, la cel mai mare pret oferit, chiar si atunci cand la licitatie s-a prezentat un singur ofertant.
Dupa inchiderea licitatiei, executorul judecatoresc va intocmi un proces-verbal despre desfasurarea si rezultatul acesteia.
Executorul judecatoresc ii va elibera fiecarui adjudecatar in parte un certificat de adjudecare care va cuprinde: data si locul licitatiei, numele adjudecatarului, indicarea bunurilor mobile adjudecate si a pretului platit sau care urmeaza sa fie platit.
Certificatul eliberat fiecarui adjudecatar constituie dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor vandute.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste recuperarea debitelor prin executarea silita a bunurilor mobile ale debitorului.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Buna ziua,
Debitorul, o societate comerciala, are bunuri mobile. Autovehiculele se afla in diferite localitati din tara (despre care creditorul nu are cunostinta), societatea desfasurand activitate de curierat. Ce altceva poate face un executor dupa ce a facut comunicare catre Politia rutiera pentru ca autovehiculele sa fie oprite in trafic si sa le fie ridicate actele si a facut si comunicare si catre primaria unde sunt inregistrate? Debitorul refuza sa plateasca, are contul poprit. Se poate face o plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, sustragerea de le executarea silita?
Va multumesc anticipat,
Valeria Coca
A procedat bine executorul. Puteti insa sa stabiliti si o deplasare impreuna cu acesta la sediul social/punctele de lucru ca sa identifice si sechestreze masinile care se gasesc eventual acolo. Plangere penala puteti face, insa debitorul nu a savarsit nicio infractiune.
Daca executarea a inceput in anul 2007,sau facut cinci executari suscesive prin poprire pentru despagubiri salariale ,solutionate contestatiile la executare in favoarea creditorului,iar acum la o alta contestatie la executare a fost schimbata instanta de executare fiind considerata competenta instanta de la sediul tertului poprit chiar daca debitorul are punct de lucru inca din 2007 la domiciliul creditorului.Dar o data cu instanta de executare debitorul incearca sa schimbe si executorul judecatoresc care a facut cele cinci executari succesive in perioada 2007-2015 pe motiv de competenta teritoriala.Daca este posibil acest lucru si daca se pot urmari bunurile mobile de la punctele de lucru din raza Curtii de Apel unde functioneaza executorul care a inceput executarea silita,In acest caz creditorul trebuie sa identifice bunurile urmaribile sau executorul trebuie sa intocmeasca un Proces Verbal de situatie cu existenta acestor bunuri,la solicitarea creditorului.