Executarea silita directa!
Prin executarea silita directa, creditorul urmareste sa obţina realizarea întocmai a prestaţiei ce formează obiectul obligaţiei debitorului.
Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, in cazul in care obligatia debitorului prevazuta in titlul executoriu consta in;
– lasarea posesiei unui bun,
– predarea unui bun sau a folosintei acestuia,
– evacuarea debitorului dintr-o locuinta sau dintr-o alta incinta,
– desfiintarea unei constructii, plantatii sau a altei lucrari,
– indeplinirea oricarei alte activitati stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului,
iar debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa in termenul prevazut in somatie, creditorul va solicita executarea silita, putand, in raport cu imprejurarile cauzei si natura obligatiei ce se executa, sa sesizeze instanta de executare in vederea aplicarii unei penalitati.
Atribuirea prin hotarare judecatoreasca a unui imobil sau obligatia de a-l preda, a-l lasa in posesie ori in folosinta, dupa caz, cuprinde si obligatia de evacuare a imobilului.
La cererea creditorului, daca se justifica o nevoie urgenta sau exista pericol ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa ascunda, sa distruga ori sa deterioreze bunurile ce trebuie predate, instanta de executare va putea sa dispuna ca executarea silita sa se faca de indata si fara somatie.
Instanta analizeaza cererea, de urgenta, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea pronuntata nu este supusa niciunei cai de atac.
Despre indeplinirea executarii obligatiilor de mai sus, executorul judecatoresc va incheia un proces-verbal, stabilind totodata cheltuielile de executare pe care urmeaza sa le plateasca debitorul.
Procesul-verbal va fi comunicat partilor, iar un exemplar va fi pastrat la dosarul de executare. Procesul-verbal constituie titlu executoriu in privinta cheltuielilor de executare, stabilite in sarcina debitorului.
In cazul in care predarea silita a unui bun a devenit imposibila din cauza distrugerii, ascunderii sau deteriorarii acestuia ori a altor asemenea imprejurari, executorul va consemna aceasta intr-un proces-verbal va dispune, prin incheiere, incetarea executarii silite.
Daca in titlu executoriu nu s-a stabilit ce suma urmeaza a fi platita ca echivalent al valorii bunului in cazul imposibilitatii predarii acestuia sau, dupa caz, echivalentul despagubirilor datorate in cazul neexecutarii obligatiei de a face ce implica faptul personal al debitorului, instanta de executare, la cererea creditorului, va stabili aceasta suma prin hotarare data cu citarea partilor, in termen scurt.
In toate cazurile, la cererea creditorului, instanta va avea in vedere si prejudiciile ocazionate prin neexecutarea de bunavoie a obligatiei, inainte ca aceasta sa devina imposibil de executat.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste executare silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL