fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Executarea silita impotriva mostenitorilor debitorului!

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, in situatia in care debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, executarea silita nu va mai fi pornita.

Daca debitorul moare dupa ce procedura executarii silite a fost inceputa, aceasta nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de catre cei chemati la mostenire sau, in lipsa mostenitorilor, cat timp nu a fost numit un curator al succesiunii ori un curator special pentru executare.

In cazul in care creditorul sau executorul judecatoresc ia cunostinta in orice mod de faptul ca debitorul a decedat, acesta este obligat sa solicite camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sa faca mentiune in registrul special despre inceperea executarii silite si sa ii elibereze un certificat din care sa rezulte daca mostenirea debitorului a fost sau nu dezbatuta; in caz afirmativ, se comunica numele mostenitorilor.

In cazul in care se constata ca mostenirea nu a fost dezbatuta sau nu a fost acceptata, creditorul sau executorul judecatoresc poate cere camerei notarilor publici in a carei circumscriptie a avut ultimul domiciliu defunctul sau notarului public deja sesizat, intocmirea inventarului succesiunii sau desemnarea unei persoane in acest scop.

Daca debitorul moare inainte de inceperea executarii silite si se constata lipsa mostenitorilor acceptanti, la cererea creditorului ori a executorului judecatoresc, instanta de executare va numi de indata un curator special, pana cand va fi numit curatorul succesiunii.

In cazul in care mostenirea a fost acceptata si exista numai mostenitori majori, executarea silita va fi pornita impotriva tuturor mostenitorilor. Exceptie face situatia in care numai unii dintre acestia sunt chemati in temeiul legii ori potrivit vointei defunctului sa raspunda pentru anumite datorii ale acestuia.

Daca executarea silita este pornita contra tuturor mostenitorilor, acestia vor fi citati printr-o instiintare colectiva facuta la locul deschiderii mostenirii, pe numele acesteia, cu exceptia cazului in care au ales, cu ocazia dezbaterii succesorale ori chiar ulterior, un alt domiciliu in vederea citarii sau un reprezentant al acestora.

Daca intre mostenitori sunt si minori sau persoane puse sub interdictie judecatoreasca, executarea silita nu va putea fi pornita decat dupa numirea reprezentantilor sau a ocrotitorilor legali. Daca insa dupa o luna de la moartea debitorului sau de la punerea sub interdictie judecatoreasca nu a fost numit reprezentantul sau ocrotitorul legal, creditorul sau executorul judecatoresc va putea cere instantei de executare numirea unui curator special.

Daca la moartea debitorului executarea era inceputa, ea se suspenda si nu va fi reluata impotriva mostenitorilor acceptanti decat dupa 10 zile de la data cand acestia au fost incunostintati despre continuarea executarii silite.

Mostenitorii impotriva carora a fost inceputa executarea silita au posibilitatea sa formuleze, in termen de 15 zile, contestatie la instanta de executare competenta.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste contestatia la executare silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

8 Raspunsuri

  1. Traian Florea

    Buna ziua,

    Sunt posesorul unui testament in care matusa mea imi lasa toate bunurile aflate in posesie la momentul decesului.
    Am initiat procedurile de succesiune si am aflat ca, la Camera Notarilor exista un certificat de sesizare a instantei.
    In aceste conditii succesiunea nu se poate face. Intre timp, au trecut mai multe luni, nu am fost convocat la nici un proces, dar nici succesiunea nu o pot face, fiind blocata înregistrarea in baza de date datorita Certificatului de Sesizare al Instantei .
    Ma gandesc ca initiatorul fie nu a finalizat înaintarea in instanta a plangerii, fie cel mai probabil nu avea calitatea nefiind mostenitor rezervatar. Ce se poata face ?
    Cum pot debloca situatia actuala in asa fel incaa sa pot face succesiunea.

    1. Mai multe detalii puteti afla chiar intr-o discutie cu notarul la care ati mers sa dezbateti succesiunea. Trebuie sa identificati procesul/dosarul care a facut obiectul certificatului de sesizare. Acest lucru il puteti afla consultand portalul instantelor de judecata http://www.just.ro

  2. Soare Elena

    Daca debitorul a murit in 2007 si a ramas cu o restanta de plata la banca de 1.500lei . Firma de recuperatori de creanta m-ai poate executa silit mostenitorii acestuia acum in noiembrie2016 daca suma nu cuva s-a prescris..Ultima rata platita de debitor a fost efectuate in luna martie 2007 dupa care la sfarsitul luni a decedat.

    1. Este foarte probabil sa fi intervenit prescriptia. Trebuie vazut dosarul de executare. Un aspect important este acela daca s-a dezbatut succesiunea. Daca nu s-a dezbatut, atunci mostenitorii nu sunt obligati sa achite datoria defunctului.

  3. Morar Toader

    In cazul in care sunt urmariti mostenitorii, ce bunuri pot fi executate ? Doar cele obtinute prin mostenire sau si alte bunuri personale ale mostenitorilor ?

  4. Etes Lenuta

    Sotul meu a decedat in martie 2007 iar acum dupa 10 ani m-a trezit cu o notificare de la o firma de recuperari creante pentru o datorie de 1.400 lei pe care sotul meu trebuia sa o achite pana in sept.2007 (fiind ultima rata). Prescriptia extensiva poate fi luata in considerare si in cazul unei creante prescrise a unui client decedat? De cand se ia in calcul scurgerea a celor trei ani ? De la ultima rata care trebuia achitata (sept.2007) saul de cand a fost acceptata mostenirea? Multumesc anticipat pentru raspuns!

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.