Firmele de recuperare au noi interdictii!
Firmele de recuperare a creditelor nu-şi mai pot hărţui debitorii, prevederile legale interzicându-le acestora să-i caute la serviciu sau să ia legătura cu vreo altă persoană în afara lor, incepând din 30 septembrie cand a intrat în vigoare OUG nr. 52/2016
De asemenea, este interzisă cu desăvârşire „contactarea, în legătură cu recuperarea creanţelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului”.
Interzisă este şi folosirea oricăror tehnici de hărţuire sau abuz ori ameninţări sau alte tehnici agresive, „cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputaţia sau proprietatea”.
Firmele de recuperare nu au voie să afişeze, la uşa apartamentului sau a blocului, notificări, somaţii ori adrese în legătură cu recuperarea creanţelor şi nici să perceapă comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) şi nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită).
Totodata, potrivit noilor prevederi legale, nu este permisa contactarea debitorilor între orele 20.00 şi 9.00.
Încălcarea acestor prevederi va putea fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 80.000 de lei de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, la sesizarea cetăţenilor sau din oficiu.
În cazul unui credit pentru un bun imobil, amenda va fi cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de lei.
Pe de altă parte, începând din 30 septembrie 2016, firmele de recuperare vor fi obligate să atenţioneze debitorii ca au dreptul sa conteste atât existenţa datoriei, cât şi cuantumul acesteia.
Concret, contestația poate fi transmisă în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea notificării. Conform OUG nr. 52/2016, în această perioadă, precum și până la momentul comunicării răspunsului, firmele de recuperare nu pot derula activități pentru recuperarea datoriilor, altfel riscă amenda.
Important de știut este că cetățenii pot să se adreseze direct instanțelor judecătorești pentru a contesta existența unei datorii sau cuantumul acesteia. Totodată, noile prevederi stabilesc că, dacă datoriile nu sunt contestate la recuperatori în termenul de 30 de zile calendaristice, acest fapt nu reprezintă o recunoaștere a sumei de către datornici, iar dreptul lor de a se adresa unei instanțe își păstrează valabilitatea.
Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0787.822.100 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro