Fumatul, interzis in toate locurile publice!
Peste o luna si jumatate, fumatul va fi interzis in absolut toate locurile publice din Romania.
Legea anti-fumat, promulgata vineri, 29.01.2016, stabilește unele măsuri privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spatiile publice închise, in spaţiile închise de la locul de muncă si în locurile de joacă pentru copii.
De asemenea, este interzis complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private.
Noua reglementare defineste spațiul public închis ca fiind orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
In aceste spatii este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice.
Fac excepție celulele pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță.
De asemenea, fumatul este permis numai în camere special amenajate din zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Camera pentru fumat” sau „Loc pentru fumat”.
Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legale mentionate mai sus se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei.
Incalcarea de catre societatile comerciale a dispozitiilor Legii anti-fumat se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, respectiv cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere.
Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancţionează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unităţii.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, respectiv de reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.
Noua reglementare modifica si completeaza Legea nr.349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0744.301.281 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro