Inmatricularea firmei cu nerespectarea legalitatii!
Inmatricularea firmei trebuie sa fie efectuata cu respectarea conditiilor prevazute de legea societatilor comerciale.
Cand actul constitutiv nu cuprinde mentiunile legale obligatorii ori cuprinde clauze prin care se incalca o dispozitie legala sau cand nu s-a indeplinit o cerinta pentru inmatricularea societatii, registrul comertului va respinge cererea.
Exceptie face situatia in care asociatii inlatura asemenea neregularitati, iar registrul comertului va lua act in incheiere de regularizarile efectuate.
In cazul unor neregularitati constatate dupa inmatricularea acesteia, societatea este obligata sa ia masuri pentru inlaturarea lor, in cel mult 8 zile de la data constatarii acestora.
Daca societatea nu se conformeaza, orice persoana interesata poate cere tribunalului sa oblige organele societatii sa le regularizeze, sub sanctiunea platii de daune-interese.
Dreptul la actiunea de regularizare se prescrie prin trecerea unui termen de un an de la data inmatricularii societatii.
Fondatorii, reprezentantii societatii, precum si primii membri ai organelor de conducere, de administrare si de control ale societatii raspund nelimitat si solidar pentru prejudiciul cauzat prin neregularitatile de mai sus.
Actele sau faptele pentru care nu s-a efectuat publicitatea prevazuta de Legea nr.31/1990, nu pot fi opuse tertilor, in afara de cazul in care societatea face dovada ca acestia le cunosteau.
Operatiunile efectuate de societate inainte de a 16-a zi de la data publicarii in Monitorul Oficial, a incheierii registrului comertului nu sunt opozabile tertilor, care dovedesc ca au fost in imposibilitate de a lua cunostinta despre ele.
Tertii pot invoca insa actele sau faptele cu privire la care nu s-a indeplinit publicitatea, in afara de cazul in care omisiunea publicitatii le lipseste de efecte.
In caz de neconcordanta intre textul depus la oficiul registrului comertului si cel publicat in Monitorul Oficial, societatea nu poate opune tertilor textul publicat.
Fondatorii, reprezentantii si alte persoane, care au lucrat in numele unei societati in curs de inmatricularea, raspund solidar si nelimitat fata de terti pentru actele juridice incheiate cu acestia in contul firmei, in afara de cazul in care societatea, dupa ce a dobandit personalitate juridica, le-a preluat asupra sa.
Actele astfel preluate sunt considerate a fi fost ale societatii inca de la data incheierii lor.
In cazul in care societatea, datorita obiectului sau de activitate, nu isi poate incepe activitatea fara a fi autorizata in acest sens, prevederile de mai sus nu sunt aplicabile angajamentelor rezultate din contracte incheiate de societate, sub conditia primirii acestei autorizatii. In aceasta situatie, raspunderea revine societatii.
Dupa efectuarea formalitatilor de publicitate in legatura cu persoanele care, ca organe ale firmei, sunt autorizate sa o reprezinte, societatea nu poate opune tertilor nicio neregularitate la numirea acestora, cu exceptia cazului in care societatea face dovada ca tertii respectivi aveau cunostinta.
In raporturile cu tertii, societatea este angajata prin actele organelor sale, chiar daca aceste acte depasesc obiectul de activitate al societatii, in afara de cazul in care ea dovedeste ca tertii cunosteau sau, in imprejurarile date, trebuiau sa cunoasca depasirea acestuia ori cand actele astfel incheiate depasesc limitele puterilor prevazute de lege pentru organele respective.
Publicarea actului constitutiv pentru inmatricularea firmei nu poate constitui, singura, dovada cunoasterii.
Clauzele actului constitutiv ori hotararile organelor statutare ale firmei care limiteaza puterile conferite de lege acestor organe, sunt inopozabile tertilor, chiar daca au fost publicate.
Nulitatea unei societati inmatriculate in registrul comertului poate fi declarata de tribunal numai atunci cand:
a) lipseste actul constitutiv sau nu a fost incheiat in forma autentica, dupa caz;
b) toti fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii societatii;
c) obiectul de activitate al societatii este ilicit sau contrar ordinii publice;
d) lipseste incheierea de inmatriculare a societatii;
e) lipseste autorizarea legala administrativa de constituire a societatii;
f) actul constitutiv nu prevede denumirea societatii, obiectul sau de activitate, aporturile asociatilor sau capitalul social subscris;
g) s-au incalcat dispozitiile legale privind capitalul social minim, subscris si varsat;
h) nu s-a respectat numarul minim de asociati, prevazut de lege.
Nulitatea nu poate fi declarata in cazul in care cauza ei, invocata in cererea de anulare, a fost inlaturata inainte de a se pune concluzii in fond la tribunal.
La data la care hotararea judecatoreasca de constatare sau declarare a nulitatii a devenit definitiva, societatea inceteaza fara efect retroactiv si intra in lichidare.
Prin hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii se vor numi si lichidatorii firmei.
Tribunalul va comunica hotararea judecatoreasca oficiului registrului comertului, care, dupa mentionare, o va trimite Monitorului Oficial al Romaniei spre publicare.
Asociatii raspund pentru obligatiile sociale pana la acoperirea acestora.
Declararea nulitatii societatii nu aduce atingere actelor incheiate in numele sau. Nici societatea si nici asociatii nu pot opune tertilor de buna-credinta nulitatea societatii.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL