ING Bank, executare de 41.926,65 lei, anulata in temeiul perimarii!
Debitorii care sunt urmariti de banci sau firmele de recuperare au posibilitatea de a obtine anularea executarii silite, invocand perimarea acesteia in situatia in care, din vina sa, creditorul (banca, firma de recuperare) a lasat sa treaca un termen mai lung de timp, peste 6 luni, fara ca sa se ocupe de procedura de executare.
Sanctiunea perimarii duce la desfiintarea intregii proceduri de executare silita, iar debitorul nu trebuie sa mai restitutie nimic din debitul restant, dobanzile si cheltuielile de executare.
Astfel am obtinut anularea executarii pornita de ING Bank SA, pe motiv de perimare. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clienta noastra pune banca in situatia de a nu mai recupera nimic din datoria de 41.926,65 lei, reprezentand credit restant si dobanzi, aceasta fiind anulata in intregime de instanta de judecata.
Debitoarea a contractat un credit de nevoi personale de la ING Bank SA in anul 2009, pentru o perioada de 8 ani. Ulterior, pe parcursul derularii contractului, veniturile fluctuante au condus-o la imposibilitatea de a achita la scadenta ratele conform graficului de rambursare.
Drept urmare, in 2012, banca demareaza executarea silita impotriva acesteia, in toate formele prevazute de lege: poprire, executare mobiliara si imobiliara.
In cadrul procedurii, executorul a solicitat instantei incuviintarea executarii si a procedat la infiintarea popririi asupra veniturilor salariale si asupra disponibilitatilor din conturile bancare.
Dupa aceste demersuri, efectuate pana in anul 2013, executarea a ramas in nelucrare ani de zile, executorul nu a mai facut niun demers, astfel ca executarea s-a perimat de drept.
Abia in 2019, executorul a reluat demersurile de executare silita, prin comunicarea unei noi adresa privind infiintarea popririi.
In 15 zile calendaristice de la data comunicarii acestei masuri, debitoarea a formulat contestatie la executare prin care a solicitat instantei anularea executarii silite pe motiv de perimare a executarii, urmare a lasarii in nelucrare a dosarului mai mult de 6 luni, astfel cum prevede Codul de procedura civila.
Judecatoria Sector 4 a constatat, pe buna dreptate, faptul ca de la momentul ultimului act de executare efectuat de executor in 2013 si pana la efectuarea unui nou act de executare, in 2019, au trecut 6 ani si, pe cale de consecinta, a dispus anularea in intregime a executarii ca urmare a perimarii de drept.
Aceasta inseamna ca debitoarea scapa de executarea silita si nu trebuie sa mai restituie nimic din suma de 41.926,65 lei, reprezentand debit restant, dobanzi si cheltuielile de executare silita.
ING Bank SA nu a formulat recurs, asa incat hotararea judecatoreasca privind anularea executarii silite in temeiul perimarii, a ramas definitiva.
♦ Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro