fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Firma cu datorii. Lichidare!

Exista situatii in care o firma nu-si mai poate continua activitatea comerciala din cauza dificultatilor financiare. In aceasta situatie Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, impune obligatia debitorului ca in maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa sa se adreseze tribunalului cu o cerere in acest sens.

Este important de precizat faptul ca, anterior depunerii cererii la registratura tribunalului, debitorul trebuie sa aduca la cunostinta organului fiscal competent intentia deschiderii procedurii si sa ataseze cererii de insolventa dovada acestei instiintari.nsolventa.

Cum poate fi lichidata o firma ale carei datorii nu mai pot fi achitate?

Cererea formulata de firma debitoare trebuie sa respecte conditiile prevazute de Legea nr.85/2014

Una din conditiile esentiale prevazute este valoarea-prag de 40.000 lei a datoriilor pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei.

Cererea se adreseaza tribunalului în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă si va fi semnata de persoanele care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de a o reprezenta. Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor este necesara doar in cazul in care se doreste intrarea directa in procedura de insolventa simplificata.

Cererea se va judeca în termen de 10 zile de la inregistrare în camera de consiliu, cu urgenta si fără citarea părţilor.

Judecătorul-sindic va stabili termenul de judecată în termen de 10 zile de la depunerea actelor, chiar dacă cererea nu îndeplineşte toate cerinţele legale şi nu sunt depuse toate documentele.

Cererea de insolventa a debitorului trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:

  • ultima situatie financiara anuala, certificata de către administrator si cenzor/auditor, balanta de verificare pentru luna precedenta datei inregistrarii cererii de deschidere a procedurii;
  • lista completa a tuturor bunurilor debitorului, incluzand toate conturile şi bancile prin care debitorul isi ruleaza fondurile; pentru bunurile grevate se vor mentiona datele din registrele de publicitate;
  • lista numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora: certe sau sub conditie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, aratandu-se suma, cauza şi drepturile de preferinta;
  • lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale efectuate de debitor in cele 6 luni anterioare inregistrarii cererii introductive;
  • contul de profit si pierdere pe anul anterior depunerii cererii;
  • lista membrilor grupului de interes economic sau, dupa caz, a asociatilor cu raspundere nelimitata, pentru societatile în nume colectiv si cele în comandita;
  • o declaratie prin care debitorul işi arată intenţia de intrare in procedura simplificata sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activitatii ori prin lichidarea, in tot sau in parte, a averii, in vederea stingerii datoriilor sale;
  • o descriere sumară a modalitatilor pe care le are în vedere pentru reorganizarea activitatii;
  • o declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar ori certificata de un avocat, sau un certificat de la registrul societatilor agricole ori, dupa caz, oficiul registrului comertului sau alte registre în a carui rază teritoriala se află sediul profesional/sediul social, din care să rezulte daca a mai fost supus procedurii de reorganizare judiciara prevazute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formularii cererii introductive;
  • o declaraţie pe propria raspundere, autentificata de notar ori certificata de avocat, din care sa rezulte ca el sau administratorii, directorii si/sau actionarii/asociatii/asociatii comanditari care detin controlul debitorului nu au fost condamnati definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate contra patrimoniului, de corupţie si de serviciu, de fals, precum si pentru infracţiunile prevazute de Legea nr. 22/1969, Legea nr. 31/1990, Legea nr. 82/1991, Legea nr. 21/1996, Legea nr. 78/2000, Legea nr. 656/2002, Legea nr. 571/2003, Legea nr. 241/2005 şi infracţiunile prevăzute de Legea 85/2014 in ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii;
  • un certificat de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise;
  • o declaratie prin care debitorul arata daca este membru al unui grup de societaţi, cu precizarea acestora;
  • dovada codului unic de inregistrare;
  • dovada notificarii organului fiscal competent.

Foarte important de retinut este ca nedepunerea acestor documente odată cu cererea de deschidere a procedurii se sanctioneaza cu respingerea acesteia.

Nu poate formula cererea de insolventa firma-debitoare care în ultimii 5 ani precedenţi hotărârii de deschidere a procedurii  au mai fost supuse unei proceduri de reorganizare judiciară.

In cazul in care dupa analizarea cererii si a actelor deveditoare, tribunalul va aprecia ca aceasta este intemeiata, atunci o va admite si va dispune deschiderea procedurii generale a insolventei sau a falimentului, in functie de solicitari si probe.

In concluzie, aceasta procedura poate fi utila in doua situatii:

In primul rand, cererea de insolventa a debitorului poate fi formulata cu intentia de reorganizare judiciara, ceea ce va permite debitorului sa isi restructureze datoriile financiare astfel incat, in urma unui plan de reorganizare incuviintat de catre judecatorul sindic, sa se redreseze financiar.

In al doilea rand, aceasta procedura poate fi utila si in situatia in care se doreste lichidarea si radierea societatii, in acest din urma caz debitorul urmand a solicita instantei intrarea in procedura de insolventa simplificata.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste insolventa societatilor comerciale, angajarea raspunderii administratorului, inscrierea la masa credala.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

32 Raspunsuri

  1. achim

    Buna ziua daca firma are datorii la stat si nu a ajuns la suma de 40000 ron se poate inchide?
    Este in imposibilitate de plata de mai multi ani!
    Daca da ce ar implica ca si costuri pentu a cere administratorul insolventa,falimentul?
    Multumesc

    1. Potrivit Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, valoarea minima a creantei pentru formularea unei cereri de insolventa de catre debitor trebuie sa fie de 40.000 lei. Dvs. nu va incadrati in aceasta situatie.

  2. matei

    Buna ziua.Daca societatea are datorii la stat de 30.000 si cu penalizar ajung la 60000,declarata in insolventa si inactiva din 2012 ,se poate radia,inchide definitiv? Nu are datorii la furnizori,nu are bunuri pe societate.Va rog sa-mi raspundeti.Multumesc.

  3. Elena

    Buna ziua,
    Daca societatea este declarata in stare de insolvabilitate, fara bunuri sau venituri urmaribile, pot radia firma si sa scap de a mai plati obligatiile fiscale restante? Nu mai desfasor de mult activitate. Exista o alta solutie mai buna decat sa solicit sa beneficiez de OG44/2015? Multumesc.

  4. Raluca

    Raspunderea adminstratorului ptr datorii este un voncept nou in tara noastra, nu? Eu stiu multe firme care au dat tzepe peste tzepe si ale caror actionari nu au patit nimic. Acum chiar poate plati persoana fizica ptr datoriile persoanei juridice?

  5. Elena

    Nu am datorii minime de 40.000 lei, iar Fiscul mi-a stabilit starea de insolvabilitatea in urma analizei situatiei mele financiare, ca sa zic asa . Din ce-am mai citit, inteleg ca „dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie, in cazul meu…sau sa cer sa beneficiez de OG44.
    Ce nu inteleg eu, e cum pot unele firme cu datorii MARI sa scape fara a le mai plati, iar altii, cu datorii MICI sa trebuiasca sa le achite.

  6. nicoleta

    Buna ziua,am datorie la bugetul de stat de 16.000 lei as vrea sa ma lamuriti daca pot sa o inchid sau ce alte metode ar mai fi… avand in vedere ca am mai avut un S.R.L si am intrat in insolventa in 2010 si am ramas cu o datorie de 10.000care o platesc cum pot.In prezent
    firma pe care o detin este intreprindere individuala si nu mai este pe profit.Multumesc!!!!

  7. Ovidiu T

    Detin in calitate de unic actionar o companie ce nu a mai avut nici un fel de activitate din mai 2005. Pentru ca societatea avea datorii catre buget, nu am putut s-o inchid si nici sa-i suspend activitatea, continuand sa depun declaratiile lunare. In momentul de fata, dupa 11 ani, datoriile si penalizarile au ajuns la 15 000 lei. Stiind ca suma minima pentru insolventa este de 40 000 lei, oare trebuie sa astept inca vreo 10 ani sa pot cere insolventa ei ?
    Datoriile din 2005, plus penalizarile acumulate pana in 2016 beneficiaza de prescriere?
    Exista posibilitatea inchiderii societatii? Ce trebuie sa fac?
    Multumesc.

    1. Pentru a invoca prescriptia, este necesar ca ANAF sa porneasca impotriva dvs. executarea silita sau o alta procedura de recuperare a datoriei. Din pacate, nu puteti inchide firma in situatia pe care ati descris-o. In schimb, puteti identifica posibilitatea de a o vinde.
      Pentru detalii, puteti suna la 0744.301.281 sau 0787.822.100.

  8. Sotul a avut o firmă. Am primit de la Lichidator raportul final privind lichidarea societatii si situațiile financiare de lichidare. La rubrica activ are 0 iar la pasiv :rezultatul lichidării (-) 1972 , total pasiv 0. Va rog să Imi spuneti daca mai are datorii. Multumesc

  9. Mihai

    Cum/catre cine poti vinde o firma cu datorii de cca 30-40.000 ron la bugetul statului? cum se poate scapa cel mai usor de ea? real, firma are de incasat mult mai mult decat are de platit la stat insa clientii nu achita si nici fonduri pt dat in judecata nu exista.

    multumesc

  10. Roxana

    Buna ziua..avem si noi un srl care nu mai are activitate d 2 ani jumate…cu datorii la stat d 16000 ron…as dori sa imi spuneti daca exista posibilitatea de a face cv…avand in vedere k forma nu a fost pe profit niciodata si a functionat doar 4 luni..va multumesc

  11. Alina

    Buna ziua! Am un srl cu aproximativ 30000 lei datorii, plus o amenda de 4000 lei,neplatita. Sunt asociat unic si cum as putea rezolva toata situatia? Afacerea am inchis-o.

    1. Nu o puteti dizolva voluntar la registrul comertului din cauza datoriilor. De asemenea, nu puteti solicita insolventa la tribunal pentru ca datoriile sunt sub nivelul minim de 40.000 lei. Puteti incerca sa gasiti o persoana interesata sa preia firma, inclusiv datoriile.

  12. Alex

    Buna seara,

    Am sau am avut dupa hotararea ONRC care avea datorii la un furnizor de aprox 45.000 lei. Contabila a facut toate demersurile si a reusit sa dizolve si apoi sa radieze firma chiar daca erau datorii la furnizori. La stat nu au existat vreodata datorii. Acum am primit de la furnizor o cerere de chemare in judecata pentru inceperea procedurii de faliment simplificat. Firma a fost radiata la ONRC incepand cu 10.08.2016 iar pe plicul primit prin posta este inscrisa data de 08.08.2016. Din cate am inteles acum de la contabila a reusit ” cumva ” sa raideze firma chiar si cu acea datorie . A depus actele ca si cum nu ar exista acea datorie . Ce pot face eu ca si fost administrator al firmei ? Ce sanctiuni se pot aplica impotriva mea ? Eu personal nu am semnat nici un act , nici bilantul de lichidare ( sper ca am spus corect ) nici cererea de dizolvare si/sau radiere a firmei . Termenul la care trebuie sa depun intampinarea este 18.08.2016 . Ma puteti ajuta cu un raspuns va rog ? Ce am de facut ? Recunosc, stiam de creanta dar am avut incredere in contabila cand mi-a spus ca nu trebuie sa am datorii la stat , nu conteaza daca am la alti furnizori. Va multumesc anticipat

    1. In intampinarea mentionati ca firma dvs. a fost radiata din registrul comertului si depuneti certificatul de radiere pe care vi l-a eliberat registrul la finalul procedurii de dizolvare voluntara. Creditorul dvs. avea posibilitatea sa se opuna divolvarii voluntare formuland „opozitie” la AGA in 30 zile de la publicarea acesteia in monitorul oficial. Ori, nu a facut acest lucru. Actiunea creditorului dvs. se va respinge pt ca firma dvs. nu mai exista.
      Sigur ca, in cazul in care creditorul face o plangere penala, trebuie vazut cum au stat lucrurile: contabila a „sters” datoria din bilantul de lichidare, iar dvs. ati fost informat despre asta, ori bilantul de lichidare a cuprins datoria, dar referentul de la registrul comertului nu a observat ca bilantul nu este pe zero si atunci raspundererea este a acestuia.

      1. Costel-Ionut

        Buna seara

        Am o societate infiintata in 2013 care a acumulat datorii la stat 42.000 ron (debite+accesorii). Pe 4 august am primit o adresa prin care DGFP declara ca stare de insolvabilitate prin proces proces verbal.

        Firma nu dispune de active mobile sau imobile iar administratorul la fel.

        Mai departe DGFP va atrage raspundere solidara a administratorului? Daca da care sunt urmatorii pasi ?

        Daca se achita acest debit societatea mai poate devine activa?

        Va multumesc frumos daca ma puteti ajuta…

    1. Dizolvarea voluntara a unei firme poate fi solicitata la registrul comertului doar daca aceasta nu are datorii la stat sau terti. Prin urmare, nu are importanta daca asocitul unic-persoana juridica este in faliment.

  13. Vlad

    Buna ziua, Am o firma care din 2014 nu mai functioneaza iar din 2015 a devenit inactiva. Datorii la stat in 2014 – 18 000 lei momentan au ajuns cu penalitati la 40 000 lei. Firma nu a fost pe profit niciodata. Se poate lichida firma fara a plati restantele la stat? Multumesc

    1. firma debitoare poate cere insolventa la tribunal pt datorii incepand cu 40.000 lei; sa aveti in vedere ca ANAF poate cere angajarea raspunderii administratorului cu bunurile personale pentru datoriile firmei.

  14. Oster Markus

    Buna ziua, am o intrebare… am un srl din 2007 (comert cu amanuntul) iar in ultimul an nu a mai mers afacerea si am ajuns sa am datorii de peste 40.000 lei la furnizori, la stat nu am si nu am avut nici o data datorie, plus pe langa datoriile adunate la mai multi furnizori sunt inca sub un contract de inchiriere cu un Mall unde am de recuperat o garantie la sfarsitul contractului adica in 2018, inca nu am datorii cu chiria la Mall. Intrebarea este daca imi declar falimentul sau insolventa ce se intampla cu acea garantie? sau cu datoriile catre furnizori?
    Va multumesc.

  15. Gheorghiade Mihai

    Buna ziua, am o situatie delicata, o societate A are o hotarare in instanta ca societatea B ii datoreaza o suma de bani + penalitati, dar in ziua in care se comunica oficial hotararea instantei, sociatatea B se lichideaza (dar nu e radiata inca). Ce demersuri as putea sa fac pentru recupararea sumelor hotarate de instanta?

  16. Cristi

    Buna ziua, societatea X are doi asociați și unul din ei este administrator. Din cauza pandemiei societatea a înregistrat datorii la furnizor in cuantum de 100.000 lei și la ANAF de 50.000 lei. De asemenea societatea mai are de recuperat sume de la Clienti in valoare de 30.000 lei iar stocuri de marfa in valoare de 35.000 lei. Încă de la înființare societatea a avut nevoie de capital si a fost creditată de către cei doi asociați in suma de 60.000 lei Acum aceștia nu mai doresc sa mai continue cu actuala societatea si ar dori sa o închidă.
    Va rog sa îmi Spune-ți in ce condiții s-ar putea efectua acest lucru si dacă ar implica răspunderea asociaților din experiența Dvs.
    Multumesc

    1. Aveti posibilitatea de a solicita reorganizarea judiciara la tribunal. Teoretic, este posibila angajarea raspunderii administratorului, dar si a asociatului pentru datoriile firmei. Ne puteti contacta la 0787.822.100 pentru detalii ale procedurii si. eventual, asistenta in instanta.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.