Maşină vândută, noul proprietar refuză inmatricularea!
Ca urmare a cumpararii unei masini second hand, noul proprietar este obligat sa o inscrie atat la Directia Taxe si Impozite Locale, cat si la Serviciul de Inmatriculari de care apartine, in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare–cumparare.
Sunt si situatii in care noul proprietar nu finalizeaza aceste proceduri.
Radierea fiscala si radierea din circulatie
Radierea fiscala se refera la stingerea rolului fiscal al vechiului proprietar, odata cu vanzarea masinii. Ca urmare a acestei proceduri, impozitele si taxele fiscale aferente autovehiculului vor fi suportate de cumparator.
Procedura de radiere fiscala se poate efectua atat la cererea vanzatorului (in baza contractului de vanzare – cumparare), cat si automat in momentul in care cumparatorul declara proprietatea (deschide rolul fiscal) la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartine.
Radierea fiscala nu implica si transcrierea documentelor auto pe numele noului proprietar (talon, carte de identitate auto).
Radierea din circulatie presupune scoaterea autovehiculului din circulatie. Aceasta procedura nu se mai efectueaza decat in vederea radierii definitive din circulatie, nu si in cazul vanzarii / transmiterii proprietatii.
La achizitionarea unei masini, cumparatorul este obligat sa depuna dosarul de inmatriculare in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare–cumparare.
Ce se intampla daca masina nu a fost radiata fiscal?
In mod evident, toate taxele si impozitele aferente dreptului de proprietate asupra masinii revin persoanei in numele careia este deschis rolul fiscal.
Avand in vedere faptul ca exista cazuri in care noul proprietar nu a declarat deschiderea rolului fiscal la Directia Taxe si Impozite Locale, atunci legea da dreptul vanzatorului sa efectueze el insusi aceasta procedura, in baza actelor de vanzare – cumparare (contract, factura etc).
Ce se intampla daca masina nu a fost inmatriculata de noul proprietar?
Suspendarea înmatriculării intervine, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție.
Concret, noul deținător trebuie să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.
În același timp, Codul rutier are și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată.
Mai precis, șoferii riscă între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei.
Totodată, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al masinii, eliberand o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. In plus, retrag si plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
In cazul în care i-am dat și cartea și talonul mașinii cumpărătorului si nu vrea să o inmatriculeze cum pot radia fiscal si din circulatie? Mulțumesc!
Buna ziua! Si eu sunt interesata de raspunsul la intrebarea dvs., de fapt il astept de cativa ani si nu cred ca-l voi primi curand. Pt ca pe nimeni nu inreseaza treaba asta decat pe vanzator.
Bună ziua,
Am fost la RAR Voluntari pentru schimbarea Cărții Auto pentru că cei de la poliție mi-au spus că nu au unde să mai treacă și numele meu pentru că cele 6 spații sunt ocupate de către cei 6 proprietari și Dl. Inginer nu a vrut să îmi schimbe Cartea Auto pe motiv că motorul a fost schimbat și eu nu am de unde să știu lucrul acesta pentru că am cumpărat-o cu 3 luni în urmă și service-urile autorizate RAR nu vor să îmi ofere o adeverință de verificare motor. Există posibilitatea să pot scrie o declarație pe propria răspundere că eu am cumpărat mașina și nu am știut de problema motorului?. Am nevoie urgent de ajutorul dvs… Mulțumesc!
Daca sunt probleme tehnice, nu puteti rezolva cu o declaratie pe proprie raspundere. Va trebui sa va indreptati impotriva celui de la care ati cumparat pentru vicii ascunse.