fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Modificarea cererii de chemare in judecata!

Pentru apararea drepturilor si intereselor sale legitime, orice persoana se poate adresa justitiei prin sesizarea instantei competente cu o cerere de chemare in judecata.

Procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta, in conditiile legii.

Cel care formuleaza cererea de chemare in judecata se numeste reclamant, iar cel chemat in judecata se numeste parat.

Reclamantul poate sa-si modifice cererea de chemare in judecata si sa propuna noi dovezi numai pana la primul termen la care acesta este legal citat, sub sanctiunea decaderii.

Astfel, potrivit art. 204 din Codul de procedura civila, „Reclamantul poate sa-si modifice cererea si sa propuna noi dovezi, sub sanctiunea decaderii, numai pana la primul termen la care acesta este legal citat. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanctiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand a fi cercetata de reclamant la dosarul cauzei.

Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta cand:

1.se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;

2.reclamantul mareste sau micsoreaza cuantumul obiectului cererii;

3.se solicita contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit in cursul procesului;

4.se inlocuieste o cerere in constatare printr-o cerere in realizarea dreptului sau invers, atunci cand cererea in constatare este admisibila.

Modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.”

Prin urmare, judecatorul dispune amanarea procesului si comunicarea cererii modificate paratului in vederea formularii intampinarii.

Intampinarea va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand a fi cercetata de reclamant la dosarul cauzei.

Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta cand:

1.se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;

2.reclamantul mareste sau micsoreaza cuantumul obiectului cererii;

3.se solicita contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit in cursul procesului;

4.se inlocuieste o cerere in constatare printr-o cerere in realizarea dreptului sau invers, atunci cand cererea in constatare este admisibila.

Modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul mentionat poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Ion Anca

    Buna seara,

    In data de 12.09.2017, am achizitionat un imobil prin licitatie publica. Debitorii, au fost instiintati de indata ca imobilul a fost vandut, iar in data de 13.10.2017 am obtinut actul de adjudecare al imobilului, deoarece pe portalul judecatoriei, pana la data de 29.09.2017 ( cand era ultima zi de contestare a licitatiei), nu a fost inregistrat vreo contestatie impotriva procesului verbal de licitatie, insa la acea data a fost inregistrat un dosar avand ca obiect contestatie la publicatia de vanzare din data de 31.10.2013 in dosar de executare 22/2013 emis de BEJ GHE, iar contestatori erau debitorii imobilul adjudecat de mine. Precizez ca imobilul adjudecat de mine, a facut obiectul unui dosar de executare din xxxx/2012, aflat pe rolul BEJ Asociatii. Nu mi-am facut griji, deoarece debitorii au avut si au multe dosare pe rolul judecatoriei. Dupa ce am intrat in posesia actului de adjudecare, m-am inregistrat la primarie , am facut intabularea cu sarcini 0 si instanta a incuviintat evacuarea celor 2 debitori. In urma cu 2 zile primesc de la cadastru ca pe imobilul adjudecat a fost notat un litigiu in baza unui certificate de grefa ,iar numarul dosarului era cel din 29.09.2017 de pe portal, cu precizarea ca au fost introdusi in dosar BEJA asociatii, iar ultima modificare 17.10.2017. Interesandu-ma la judecatorie, am aflat ca avocatul partilor a introdus o cerere modificatoare, invocand o eroare materiala. Eu inca nu sunt parte in proces, insa o sa fiu introdusa cu siguranta. De aceea, in cazul in care o sa fiu parte in proces, pot invoca respingerea capatului de cerere introdus dupa data de 29.09, ca fiind tardiv introdus? Pot cere instantei, ca eroarea materiala pe care o invoca debitorii, deoarece privesc doua dosare de executare ce nu au legatura unul cu altul?
    Ce ma sfatuiti?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.