Companiile de telefonie mobilă, amenzi mai mari pentru clauze abuzive în contracte!
Marți, 16 aprilie, a avut loc o dezbatere în Senat în care s-au discutat majorările tarifelor companiilor de telefonie mobilă și măsurile ce pot fi luate pentru combaterea acestora. În urma acestei dezbateri, senatorii au ajuns la concluzia că ar fi necesară creșterea cuantumului amenzilor aplicate operatorilor de telecomunicații care folosesc clauze abuzive în contractele cu clienții.
Președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, Daniel Zamfir, i-a convocat marți pe reprezentanții companiilor de telecomunicații la o dezbatere cu tema creșterii tarifelor serviciilor de telefonie mobilă și internet.
La finalul dezbaterilor, senatorii au concluzionat că va fi necesară o intervenție legislativă care să echilibreze relația dintre furnizorii serviciilor de telefonie mobilă și consumatorii acestora.
„În urma dezbaterilor a rezultat faptul că trebuie intervenit legislativ pentru că există un dezechilibru real între furnizorii de telefonie mobilă şi consumatori. (…) Consumatorul român, în momentul de faţă, este pus în situaţia de a fi captiv unui contract. Ca atare, modificările legislative pe care ni le propunem sunt în măsură să reechilibreze prestaţiile companiilor de telefonie mobilă…Două au fost propunerile venite azi în cadrul şedinţei. Prima a venit de la ANPC şi se referă la creşterea cuantumului amenzilor aplicate companiilor care utilizează clauze abuzive„, a declarat Daniel Zamfir, conform Agerpres.
O altă măsură pe care senatorul o consideră necesară este aplicarea efectului „erga omnes” asupra contractelor încheiate de companiile de telecomunicații. Practic, asta înseamnă că dacă o instanță decide că o anumită clauză dintr-un contract este abuzivă, respectiva clauză trebuie scoasă din absolut toate contractele în vigoare la momentul respectiv.
„În situaţia în care un consumator câştigă în instanţă un proces în care se stabileşte fie rambursarea unor sume, fie eliminarea clauzei abuzive în sensul că nu se va mai plăti în viitor în acelaşi cuantum, acea prevedere care este obţinută în instanţă trebuie să se aplice tuturor contractelor pe care respectivii operatori le au cu clienţii. Atunci când s-a constatat o clauză abuzivă de către o instanţă în legatură cu un contract al unui operator de telefonie, absolut toate contractele trebuie să fie supuse aceleiaşi prevederi”, a adăugat senatorul.
Începând cu luna ianuarie 2019, cinci dintre cele mai mari companii de telecomunicații din România și-au mărit, pe rând, tarifele la serviciile de telefonie mobilă și internet. Aceste majorări s-au datorat schimbărilor fiscale aduse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018.
Sursa: www.avocatnet.ro