fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

OUG nr. 18/2009, cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte!

Guvernul Romaniei
    Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, consta in necesitatea reducerii consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior in apartamente, prin promovarea de programe integrate Planului national de eficienta energetica.
    Directiva 2006/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului prevede, printre altele, ca statele membre sa ia toate masurile pentru imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali si stabilirea unei tinte nationale de minimum 9% privind economiile de energie pentru al 9-lea an de aplicare a directivei.
    Reducerea consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte are ca efecte reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea, diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea independentei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru incalzire, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.
   Totodata, prin adoptarea de urgenta a prezentului act normativ se vor realiza sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza financiara internationala actuala le poate avea asupra sectorului energetic si al constructiilor, inclusiv prin utilizarea resurselor energetice nationale.
    Prin aplicarea prevederilor prezentului act normativ, pe termen scurt si mediu, se degreveaza bugetul statului de cheltuielile cu combustibilul utilizat, se reduc cheltuielile cu intretinerea blocurilor de locuinte prin reducerea facturilor cu incalzirea, se asigura sustinerea operatorilor economici din domeniul constructiilor si se creeaza noi locuri de munca.
    Neadoptarea de urgenta a prezentului act normativ conduce la neindeplinirea obligatiilor asumate de Romania privind transpunerea Directivei 2006/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului, precum si a Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind performanta energetica a cladirilor.
    In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
   Art. 1. – (1) Prezenta ordonanta de urgenta stabileste lucrarile de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, precum si etapele necesare realizarii lucrarilor, modul de finantare a acestora si obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si asociatiilor de proprietari.
   (2) Se excepteaza de la prevederile prezentei ordonante de urgenta:
   a) blocurile de locuinte clasate/in curs de clasare ca monumente istorice;
   b) blocurile de locuinte amplasate in centrele istorice ale localitatilor, in zonele de protectie a monumentelor istorice si/sau in zonele construite protejate aprobate potrivit legii.
   (3) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia asigurarii conditiilor necesare pentru pastrarea valorii arhitecturale, ambientale si de integrare cromatica in mediul urban a anvelopei blocurilor de locuinte la care se executa lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice.
   (4) Realizarea lucrarilor de interventie stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta are drept scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor. Cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte are drept scop reducerea consumurilor energetice din surse conventionale, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera si introducerea, dupa caz, a unor surse alternative de producere a energiei.
   (5) Lucrarile de interventie prevazute la alin. (1) sunt investitii de interes public local.
   (6) Datele tehnice referitoare la blocurile de locuinte cuprinse in programele locale se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, constituie informatii de interes public in temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, si se publica pe pagina de internet a autoritatilor administratiei publice locale, prin grija coordonatorilor locali.
   (7) Blocurile de locuinte amplasate in municipiile resedinta de judet, precum si in sectoarele municipiului Bucuresti, pentru care au fost aprobate dosarele de finantare prin Programul operational regional 2007-2013, axa prioritara 1 «Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere», domeniul de interventie 1.2 «Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte», nu pot fi incluse in programul national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte.
    ___________
    Art. 1. – a fost modificat prin punctul 1. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
  Art. 11. – (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica in mod corespunzator si locuintelor realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, cu destinatia de:
   a) locuinte sociale si celelalte unitati locative, aflate in proprietatea/administrarea consiliului local, indiferent daca sunt amplasate in blocuri de locuinte sau sunt locuinte unifamiliale;
   b) locuinte unifamiliale aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu adaptarea solutiilor in functie de caracteristicile, particularitatile si valoarea arhitecturala a locuintelor.
   (2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) locuintele clasate/in curs de clasare ca monumente istorice, precum si locuintele amplasate in centrele istorice ale localitatilor, in zonele de protectie a monumentelor si/sau in zonele construite protejate aprobate potrivit legii.
   (3) La fundamentarea programelor locale se includ cu prioritate blocurile de locuinte, precum si locuintele sociale prevazute la alin. (1) lit. a), in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale.
   (4) In situatia proprietarilor locuintelor unifamiliale prevazute la alin. (1) lit. b), solicitarea prevazuta la art. 10 alin. (1) este insotita de contractul de mandat semnat de catre acestia.
   (5) Prin exceptare de la prevederile art. 10, locuintele sociale si celelalte unitati locative prevazute la alin. (1) lit. a) se includ in programele locale de catre coordonatorii locali, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale.
   (6) Prin exceptare de la prevederile art. 13 lit. c), finantarea executarii lucrarilor de interventii la locuintele sociale si celelalte unitati locative prevazute la alin. (1) lit. a) se asigura din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite.
   (7) Sumele prevazute la alin. (6) majoreaza cota de contributie a autoritatii administratiei publice locale prevazuta la art. 13 lit. b).
    ___________
    Art. 11. – a fost introdus prin punctul 2. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
Art. 12. – Prevederilor prezentei ordonante de urgenta li se aplica in completare prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile ulterioare.
    ___________
    Art. 12. – a fost introdus prin punctul 2. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 2. – In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
   a) bloc de locuinte – cladire – imobilul format din proprietati individuale definite ca apartamente si proprietatea comuna indiviza. Expresia vizeaza atat cladirea in ansamblul sau, cat si parti ale acesteia – tronsoane de bloc – separate prin rost;
   a1) anvelopa – sistem constructiv de inchidere perimetrala a unei cladiri, compus din fatada – parte vitrata si parte opaca, inclusiv balcoane, logii si altele asemenea -, precum si sistemul de acoperire tip terasa sau invelitoare;
    ___________
    Litera a1) a fost introdusa prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   a2) finisajele anvelopei – straturile vizibile de finisare aplicate pe elementele componente ale anvelopei si asupra carora se aplica conditionalitatile privind redarea/conservarea aspectului arhitectural al anvelopei, cu respectarea prevederilor regulamentelor de interventie aferente zonelor de actiune prioritara stabilite in temeiul prevederilor legislatiei privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor;
    ___________
    Litera a2) a fost introdusa prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   a3) asociatie de proprietari – persoana juridica fara scop lucrativ, constituita in conditiile Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile ulterioare, si ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, de catre proprietarii din cladirile cu destinatia de locuinta, cu mai multe etaje ori apartamente, sau din ansamblurile rezidentiale formate din locuinte individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale;
    ___________
    Litera a3) a fost introdusa prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   a4) locuinta unifamiliala – cladire cu destinatia de locuinta care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii;
    ___________
    Litera a4) a fost introdusa prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   b) program local privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte – documentul fundamentat si elaborat de autoritatile administratiei publice locale ale municipiilor, oraselor, comunelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pe baza contractelor de mandat incheiate cu asociatiile de proprietari, aprobat prin hotarare a consiliului local, precum si, dupa caz, cu avizele conforme si prealabile ale Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului prevazute la art. 11 alin. (22) lit. c), intocmit in vederea fundamentarii alocatiilor de la bugetul local si de la bugetul de stat, denumit in continuare program local;
    ___________
    Litera b) a fost modificata prin punctul 4. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   c) program national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte – documentul elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si aprobat prin ordin al ministrului, in baza programelor locale transmise de coordonatorii locali si in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, denumit in continuare program national;
    ___________
    Litera c) a fost modificata prin punctul 4. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   d) coordonatori locali – primarii municipiilor, oraselor si comunelor, precum si ai sectoarelor municipiului Bucuresti in a caror responsabilitate revine coordonarea programelor locale, in calitate de autoritati contractante.
   Art. 3. – Pentru fundamentarea programelor locale, coordonatorii locali realizeaza identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte prevazute la art. 1 alin. (1).
   (2) Blocurile de locuinte identificate si inventariate potrivit alin. (1) se grupeaza, de regula, pe regimuri de inaltime – pana la P+4 etaje si peste P+4 etaje. In cadrul acestei grupari, inventarierea se realizeaza in functie de perioadele de proiectare, pe tipuri de blocuri cu solutii constructive similare ale anvelopei.
    ___________
    Alineatul (2) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (3) Pentru adoptarea unor solutii tehnice unitare si scurtarea perioadelor de proiectare a lucrarilor de interventie, contractarea anuala a proiectarii se organizeaza si se realizeaza pe grupari de blocuri de locuinte, cu respectarea criteriilor prevazute la alin. (2). Documentatiile tehnico-economice se elaboreaza pentru fiecare bloc de locuinte, cu asigurarea conditiilor necesare redarii aspectului arhitectural al anvelopei, fara alterarea elementelor decorative, a caracteristicilor stilistice si a cromaticii.
    ___________
    Alineatul (3) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (4) In cazul blocurilor de locuinte formate din mai multe scari, separate sau nu prin rosturi, solutia tehnica adoptata trebuie sa fie unitara pe intreaga constructie, din punctul de vedere al aspectului si cromaticii anvelopei blocului, indiferent de numarul asociatiilor de proprietari. In acest scop documentatiile tehnico-economice elaborate se semneaza, in conditiile legii, de catre arhitecti cu drept de semnatura, cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, al legislatiei in vigoare privind regimul monumentelor istorice si al zonelor protejate, precum si cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.
    ___________
    Alineatul (4) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (5) Programele locale se avizeaza, din punct de vedere urbanistic, de catre comisiile tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism constituite in temeiul Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea corelarii cu prevederile regulamentelor de interventie aferente zonelor de actiune prioritara. Avizarea are rolul de a asigura identitatea si coerenta zonelor si integrarea armonioasa in ansamblul localitatii.
    ___________
    Alineatul (5) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (6) Comisiile prevazute la alin. (5) avizeaza, din punct de vedere estetic si arhitectural, solutiile de interventie stabilite prin documentatiile tehnice, monitorizeaza executarea lucrarilor si participa la receptia la terminarea lucrarilor.
    ___________
    Alineatul (6) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (7) La nivelul comunelor care nu au constituite comisii tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism, atributiile prevazute la alin. (5) si (6) se exercita de catre comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism a consiliului judetean competent.
    ___________
    Alineatul (7) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (8) In exercitarea atributiilor, comisiile tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism colaboreaza, in conditiile legii, cu filialele teritoriale ale Ordinului Arhitectilor din Romania si cu asociatiile profesionale ale auditorilor energetici pentru cladiri.
    ___________
    Alineatul (8) a fost introdus prin punctul 5. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
Punere in aplicare Art. 3. prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
Art. 2. – (1) In conformitate cu prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, coordonatorul local desfasoara urmatoarele actiuni:
a) identificarea blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 in cadrul unitatii administrativteritoriale, respectiv al sectoarelor municipiului Bucuresti;
b) completarea fisei tehnice pentru fiecare bloc de locuinte identificat conform lit. a), dupa modelul prevazut in anexa nr. 1;
c) inventarierea blocurilor de locuinte identificate, pe cartiere/cvartale/puncte termice.
(2) Blocurile de locuinte inventariate potrivit alin. (1) lit. c) se grupeaza, de obicei, pe regimuri de inaltime – pana la P+4 etaje inclusiv si, respectiv, peste P+4 etaje. In cadrul acestei grupari, inventarierea se poate realiza pe tipuri de blocuri cu solutii constructive similare ale anvelopei, in functie de perioadele de proiectare.
ANEXA Nr. 1 la normele metodologice
Judetul ……………………
Municipiul/Orasul/Comuna ………./Sectorul …… al municipiului Bucuresti
FISA TEHNICA A BLOCULUI DE LOCUINTE
nr. ……. din ………….*)
*) Numarul si data inregistrarii fisei tehnice la autoritatea administratiei publice.
1. Identificare generala:
Adresa blocului de locuinte: str. …………. nr. ……, bl. ….., cartier/cvartal ………..
Zona climatica:
2. Date generale tehnice:
Anul construirii:
Perioada de proiectare:
Tipul proiectului: unicat, tip, refolosibil
Regimul de inaltime: (S)+P+(mezanin)+nE+(mansarda)
Aria construita: (m2)
Aria desfasurata: (m2)
Aria utila: (m2)
Nr. total apartamente: din care:
1 camera ……………………
2 camere ……………………
3 camere ……………………
4 camere ……………………
5 camere ……………………
Spatii cu alta destinatie (la parter/mezanin, dupa caz): DA/NU
Numar si tip tronsoane (de capat, de mijloc): ……………………
3. Alcatuirea generala constructiva si de arhitectura
Subsol:
[] tehnic vizitabil
[] canal termic
[] spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta
Forma in plan:
[] simetrica
[] nesimetrica
Pozitia in ansamblu:
[] Izolata
[] Cu vecinatati
Terasa:
[] Circulabila
[] Necirculabila
[] Acoperis tip sarpanta
Structura anvelopei opace (peretii exteriori):
[] Caramida plina (37,5 cm);
[] Caramida cu goluri (37,5 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si vata minerala (vm) (22 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA GBN (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si polistiren expandat (polist.) (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si vm (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA (30 cm);
[] Alta: ………………………………………………………..
Structura de rezistenta:
– verticala:
[] Zidarie simpla;
[] Zidarie cu stalpisori si centuri de beton armat;
[] Grinzi si stalpi de beton armat;
[] Cadre din beton armat;
[] Pereti structurali din beton armat monolit;
[] Panouri mari prefabricate;
[] Structura mixta (cadre si pereti structurali);
– orizontala:
[] Plansee din beton armat monolit;
[] Plansee din beton armat prefabricat.
Instalatia interioara de incalzire:
[] Sistem de incalzire districtuala;
[] Centrala termica de bloc care utilizeaza:
[] gaz metan;
[] combustibil lichid (CLU, motorina):
[] lemn;
[] carbune;
[] Centrale de apartament (centrale murale cu gaz metan) in proportie de ……..% din numarul total de apartamente.
Intocmit
………………………………………….. (numele si prenumele persoanei desemnate de coordonatorul local sa completeze fisa tehnica)
CAPITOLUL II
Lucrari de interventie
Art. 4. – (1) Lucrarile de interventie/Activitatile pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, eligibile in sensul prezentei ordonante de urgenta, sunt:
   a) lucrari de reabilitare termica a anvelopei;
   b) lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire;
   c) instalarea, dupa caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de caldura si/sau centrale termice pe biomasa, inclusiv achizitionarea acestora -, in scopul reducerii consumurilor energetice din surse conventionale si a emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru care nu au fost aprobate dosarele de finantare prin «Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire», in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Lucrarile de reabilitare termica a anvelopei prevazute la alin. (1) lit. a) cuprind:
   a) izolarea termica a fatadei – parte vitrata, prin inlocuirea tamplariei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie termoizolanta pentru imbunatatirea performantei energetice a partii vitrate, tamplarie dotata cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlata a spatiilor ocupate si evitarea aparitiei condensului pe elementele de anvelopa;
   b) izolarea termica a fatadei – parte opaca, inclusiv termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, cu sisteme termoizolante;
   c) inchiderea balcoanelor si/sau a logiilor cu tamplarie termoizolanta, inclusiv izolarea termica a parapetilor, cu respectarea prevederilor art. 1 alin. (3) si art. 3 alin. (3) teza a doua;
   d) izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter.
   (3) Lucrarile de reabilitare termica a sistemului de incalzire prevazute la alin. (1) lit. b) cuprind:
   a) repararea/refacerea instalatiei de distributie intre punctul de racord si planseul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termica a acesteia, in scopul reducerii pierderilor de caldura si masa, precum si montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare si a robinetelor de presiune diferentiala la baza coloanelor de incalzire in scopul cresterii eficientei sistemului de incalzire prin autoreglarea termohidraulica a retelei;
   b) repararea/inlocuirea cazanului si/sau arzatorului din centrala termica de bloc/scara, in scopul cresterii randamentului si al reducerii emisiilor de CO2.
   (4) Odata cu executarea lucrarilor de interventie prevazute la alin. (1) pot fi eligibile in sensul prezentei ordonante de urgenta si urmatoarele lucrari conexe, in conditiile in care acestea se justifica din punct de vedere tehnic in expertiza tehnica si, dupa caz, in auditul energetic:
   a) repararea elementelor de constructie ale fatadei care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte;
   b) repararea acoperisului tip terasa/sarpanta, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare si evacuare a apelor meteorice la nivelul invelitoarei tip sarpanta;
   c) demontarea instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de interventie;
   d) refacerea finisajelor interioare in zonele de interventie;
   e) repararea/refacerea canalelor de ventilatie din apartamente in scopul mentinerii/realizarii ventilarii naturale a spatiilor ocupate;
   f) realizarea lucrarilor de rebransare a blocului de locuinte la sistemul centralizat de producere si furnizare a energiei termice;
   g) montarea echipamentelor de masurare individuala a consumurilor de energie;
   h) repararea trotuarelor de protectie, in scopul eliminarii infiltratiilor la infrastructura blocului de locuinte.
   (5) Lucrarile prevazute la alin. (4) lit. d)-g) se realizeaza numai cu acceptul proprietarilor.
    ___________
    Art. 4. – a fost modificat prin punctul 6. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   Art. 41. – Lucrarile prevazute la art. 4 se fundamenteaza in raportul de audit energetic si, dupa caz, in raportul de expertiza tehnica si se detaliaza in proiectul tehnic si detaliile de executie.
    ___________
    Art. 41. – a fost introdus prin punctul 7. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   Art. 5. – Realizarea lucrarilor de interventie are ca scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, astfel incat consumul anual specific de energie calculat pentru incalzire sa scada sub 100 kWh/m2 arie utila, in conditii de eficienta economica.
    ___________
    Art. 5. – a fost modificat prin punctul 8. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   Art. 6. Abrogat prin punctul 9. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
CAPITOLUL III
Etapele necesare implementarii programelor locale
   Art. 7. – Etapele necesare implementarii programelor locale sunt urmatoarele:
   a) identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte prevazute la art. 1 alin. (1);
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
SECTIUNEA 1 Etapa I – Identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte
Art. 2. – (1) In conformitate cu prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, coordonatorul local desfasoara urmatoarele actiuni:
a) identificarea blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 in cadrul unitatii administrativteritoriale, respectiv al sectoarelor municipiului Bucuresti;
b) completarea fisei tehnice pentru fiecare bloc de locuinte identificat conform lit. a), dupa modelul prevazut in anexa nr. 1;
c) inventarierea blocurilor de locuinte identificate, pe cartiere/cvartale/puncte termice.
(2) Blocurile de locuinte inventariate potrivit alin. (1) lit. c) se grupeaza, de obicei, pe regimuri de inaltime – pana la P+4 etaje inclusiv si, respectiv, peste P+4 etaje. In cadrul acestei grupari, inventarierea se poate realiza pe tipuri de blocuri cu solutii constructive similare ale anvelopei, in functie de perioadele de proiectare.
Art. 3. – (1) In vederea implementarii programelor multianuale local si national, coordonatorul local realizeaza si actualizeaza lunar baza de date specifice prin includerea si gestionarea datelor si informatiilor prevazute la art. 2.
(2) Datele si informatiile incluse in bazele de date sunt de interes public.
(3) Coordonatorul local pune la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei datele si informatiile din baza de date specifice.
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
ANEXA Nr. 1 la normele metodologice
Judetul ……………………
Municipiul/Orasul/Comuna ………./Sectorul …… al municipiului Bucuresti
FISA TEHNICA A BLOCULUI DE LOCUINTE
nr. ……. din ………….*)
*) Numarul si data inregistrarii fisei tehnice la autoritatea administratiei publice.
1. Identificare generala:
Adresa blocului de locuinte: str. …………. nr. ……, bl. ….., cartier/cvartal ………..
Zona climatica:
2. Date generale tehnice:
Anul construirii:
Perioada de proiectare:
Tipul proiectului: unicat, tip, refolosibil
Regimul de inaltime: (S)+P+(mezanin)+nE+(mansarda)
Aria construita: (m2)
Aria desfasurata: (m2)
Aria utila: (m2)
Nr. total apartamente: din care:
1 camera ……………………
2 camere ……………………
3 camere ……………………
4 camere ……………………
5 camere ……………………
Spatii cu alta destinatie (la parter/mezanin, dupa caz): DA/NU
Numar si tip tronsoane (de capat, de mijloc): ……………………
3. Alcatuirea generala constructiva si de arhitectura
Subsol:
[] tehnic vizitabil
[] canal termic
[] spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta
Forma in plan:
[] simetrica
[] nesimetrica
Pozitia in ansamblu:
[] Izolata
[] Cu vecinatati
Terasa:
[] Circulabila
[] Necirculabila
[] Acoperis tip sarpanta
Structura anvelopei opace (peretii exteriori):
[] Caramida plina (37,5 cm);
[] Caramida cu goluri (37,5 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si vata minerala (vm) (22 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA GBN (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si polistiren expandat (polist.) (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si vm (27 cm);
[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) si BCA (30 cm);
[] Alta: ………………………………………………………..
Structura de rezistenta:
– verticala:
[] Zidarie simpla;
[] Zidarie cu stalpisori si centuri de beton armat;
[] Grinzi si stalpi de beton armat;
[] Cadre din beton armat;
[] Pereti structurali din beton armat monolit;
[] Panouri mari prefabricate;
[] Structura mixta (cadre si pereti structurali);
– orizontala:
[] Plansee din beton armat monolit;
[] Plansee din beton armat prefabricat.
Instalatia interioara de incalzire:
[] Sistem de incalzire districtuala;
[] Centrala termica de bloc care utilizeaza:
[] gaz metan;
[] combustibil lichid (CLU, motorina):
[] lemn;
[] carbune;
[] Centrale de apartament (centrale murale cu gaz metan) in proportie de ……..% din numarul total de apartamente.
Intocmit
………………………………………….. (numele si prenumele persoanei desemnate de coordonatorul local sa completeze fisa tehnica)
   b) instiintarea asociatiilor de proprietari de catre coordonatorii locali privind inscrierea in programul local;
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
SECTIUNEA a 2-a Etapa a II-a – Instiintarea asociatiei de proprietari privind inscrierea in programul local multianual
Art. 4. – (1) Coordonatorul local instiinteaza asociatiile de proprietari asupra posibilitatii inscrierii in programul local multianual si transmite proiectul de contract de mandat semnat de acesta, in doua exemplare originale.
(2) Modelul instiintarii si continutul-cadru al contractului de mandat sunt prevazute in anexele nr. 2 si 3.
Art. 5. – (1) Presedintele fiecarei asociatii de proprietari instiintate afiseaza la avizierul asociatiei instiintarea si proiectul contractului de mandat si convoaca, in conditiile legii, adunarea generala a proprietarilor.
(2) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, cu acordul majoritatii proprietarilor, inscrierea in programul local, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, si semnarea contractului de mandat transmis de coordonatorul local.
(3) Modelul hotararii adunarii generale a proprietarilor este prevazut in anexa nr. 4.
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
ANEXA Nr. 2 la normele metodologice
– model –
Judetul ……………………
Municipiul/Orasul/Comuna ………/Sectorul …. al municipiului Bucuresti
Catre
Asociatia de proprietari
localitatea ……….., judetul/sectorul ………, str. …………..
nr. …….., bl. ………, cod postal ……………….
Dnei/Dlui Presedinte
INSTIINTARE
In aplicarea prevederilor art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, prin prezenta va instiintam asupra posibilitatii de inscriere in programul local multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
Cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, prin realizarea unor lucrari de izolare termica a blocurilor de locuinte, are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior, respectiv reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Totodata, se realizeaza si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii.
Prin actul normativ sus-mentionat se stabilesc:
– lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990;
– etapele necesare realizarii lucrarilor de interventie;
– modul de finantare a lucrarilor de interventie;
– obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si ale asociatiilor de proprietari.
Finantarea executarii lucrarilor de interventie mentionate anterior se asigura astfel:
a) 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei;
b) 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite;
c) 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
Anexat la prezenta instiintare va transmitem contractul de mandat, semnat, in doua exemplare originale.
Contractul de mandat are drept scop mandatarea coordonatorului local de catre asociatia de proprietari in vederea stabilirii masurilor si actiunilor ce se impun in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, pentru cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte.
In cazul in care solicitati inscrierea in programul local privind cresterea performantei energetice si semnati contractul de mandat anexat, dupa aprobarea conform legii a indicatorilor tehnico-economici veti fi notificat/notificata asupra valorii investitiei si a sumelor corespunzatoare cotei ce revine asociatiei de proprietari.
In cazul in care veti fi de acord cu valoarea investitiei, va trebui sa transmiteti, semnat, actul aditional la contractul de mandat, in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la notificare.
Va rugam sa afisati contractul de mandat si prezenta instiintare la avizierul asociatiei si sa convocati, cu respectarea prevederilor legale, adunarea generala a proprietarilor pentru a hotari asupra inscrierii in programul local, precum si asupra semnarii contractului de mandat de catre presedintele asociatiei de proprietari.
Inscrierea in programul local se face prin solicitare scrisa inregistrata la coordonatorul local, insotita de:
– contractul de mandat semnat de ambele parti;
– hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala a asociatiei de proprietari, cu acordul majoritatii proprietarilor;
– lista proprietarilor din imobil.
Primar (coordonator local),
……………………………………….
(numele si semnatura)
L.S.
ANEXA Nr. 3 la normele metodologice
– continut-cadru –
CONTRACT DE MANDAT*)
Nr. ………/……….
*) Prezentul contract de mandat reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa-l completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul contract se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil, ale art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in baza instiintarii primarului (coordonator local) al ………. (municipiul/orasul/comuna/sectorul …….. al municipiului Bucuresti) nr. …………. din data …… si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor …………………… nr. ………….. din data …….. .
Prezentul contract se incheie intre urmatoarele parti:
1. Municipiul/Orasul/Comuna …………../Sectorul … al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea/sectorul……, judetul/municipiul Bucuresti …………………, str. ……………… nr. …., telefon ………………., fax, reprezentat de dna/dnul ……………………, primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2. Asociatia de proprietari ………………….., cu sediul in localitatea ………………, judetul …./sectorul ……., str. …………………… nr. …., bl. ……, telefon ………………., fax ………………., cont IBAN …………………….. deschis la ………………………….., cod fiscal ………………………………………, reprezentata prin dna/dnul …………………………., in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip …… seria ……… nr. …………………, eliberat de ………………….. la data de ………………………….., domiciliata/domiciliat in (localitatea) …………………………………, str. …………… nr. ………., bl. ………., sc. ……, et. ……, ap. …….., sectorul/judetul ………………, nascuta/nascut la data de (ziua, luna, anul) ……………….. in (localitatea) ……………………….., sectorul/judetul …………., fiica/fiul lui ……………………. si a/al ……………….., cod numeric personal ……………………………. in calitate de mandant.
CAPITOLUL I Obiectul contractului
Art. 1. – Obiectul prezentului contract il constituie mandatarea de catre asociatia de proprietari (mandant), beneficiar al investitiei, a coordonatorului local (mandatar) sa stabileasca si sa efectueze, in numele si pentru mandant, cu titlu gratuit, masurile si actiunile ce se impun, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, pentru cresterea performantei energetice a blocului de locuinte.
CAPITOLUL II Obligatiile partilor contractante
Art. 2. – Obligatiile mandatarului (coordonator local) sunt urmatoarele:
a) sa elaboreze documentatia de atribuire a contractelor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
b) sa organizeze procedurile de achizitie publica, sa semneze si sa gestioneze contractele de achizitie publica pentru prestarea serviciilor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
c) sa asigure intocmirea documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si sa supuna aprobarii, conform legii, indicatorii tehnico-economici pentru lucrarile de interventie;
d) sa notifice mandantului documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici care stau la baza completarii contractului de mandat, prin act aditional, cu valorile si durata lucrarilor de interventie si sumele aferente cotelor de participare ale celor doua parti;
e) sa transmita mandantului actul aditional la prezentul contract de mandat, cuprinzand valoarea lucrarilor de interventie, cota-parte ce revine mandantului pentru executarea lucrarilor si durata de executie a lucrarilor de interventie;
f) sa contracteze executarea lucrarilor de interventie dupa semnarea actului aditional la contractul de mandat;
g) sa emita certificatul de urbanism, autorizatia de construire si ordinul de incepere a lucrarilor;
h) sa organizeze receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala dupa expirarea garantiei de buna executie;
i) sa predea mandantului documentatia legala pentru completarea cartii tehnice a constructiei;
j) sa deschida un cont separat in numele unitatii administrativ-teritoriale la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului pentru finantarea executiei lucrarilor de interventie, in conditiile legii;
k) sa efectueze plata lucrarilor de interventie executate, in cotele si in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, conform documentelor de plata;
l) sa solicite mandantului virarea sumei aferente partii ce ii revine, pe baza deconturilor de plata a lucrarilor executate;
m) sa desfasoare orice actiuni necesare executarii in conditii de eficienta a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte;
n) sa instiinteze mandantul asupra existentei oricarei situatii de natura sa ii prejudicieze interesele, precum si asupra actiunilor intreprinse.
Art. 3. – Actele juridice incheiate de catre mandatar, in limitele mandatului, sunt opozabile tertilor.
Art. 4. – Obligatiile mandantului (asociatia de proprietari) sunt urmatoarele:
A. Obligatiile membrilor asociatiei de proprietari sunt:
a) sa isi insuseasca valorile si durata de executie cuprinse in documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si in indicatorii tehnico-economici;
b) sa imputerniceasca presedintele asociatiei de proprietari sa semneze actul aditional la contractul de mandat;
c) sa constituie suma necesara cofinantarii corespunzatoare cotei-parti prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009;
d) sa desemneze un reprezentant pentru receptia la terminarea lucrarilor si pentru receptia finala.
B. Obligatiile presedintelui asociatiei de proprietari, ca reprezentant imputernicit de aceasta, sunt:
a) sa informeze membrii asociatiei de proprietari, prin afisarea la avizierul asociatiei a tuturor documentelor primite/transmise de la/la mandatar;
b) sa convoace, conform legii, adunarea generala a proprietarilor imediat dupa primirea de la mandatar a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici, in vederea aducerii la cunostinta a valorilor si a duratei de executie, precum si pentru stabilirea cotelor de participare in sarcina fiecarui proprietar;
c) sa supuna aprobarii adunarii generale a proprietarilor:
– lucrarile de interventie fundamentate in documentatia de avizare a lucrarilor de interventie;
– cuantumul sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009;
– cotele de participare la fondul de reparatii stabilite in sarcina fiecarui proprietar, direct proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, pentru constituirea sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie;
d) sa semneze si sa transmita coordonatorului local, in maximum 30 de zile lucratoare, actul aditional la prezentul contract de mandat, in care se prevede valoarea lucrarilor de interventie;
e) sa vireze pe numele mandatarului suma ce ii revine, conform legii, pentru plata lucrarilor de interventii executate.
Art. 5. – Mandantul nu poate solicita modificari ale proiectului in baza caruia s-a emis autorizatia de construire.
Art. 6. – In cazul in care adunarea generala a asociatiei de proprietari nu aproba executarea lucrarilor de interventie fundamentate in documentatia de avizare, hotararea motivata a adunarii generale a proprietarilor va fi transmisa mandatarului.
CAPITOLUL III Termenul contractului
Art. 7. – (1) Prezentul contract de mandat intra in vigoare la data semnarii lui de catre ambele parti.
(2) Contractul are valabilitate pana la data procesului-verbal de receptie finala.
CAPITOLUL IV Incetarea contractului
Art. 8. – Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara somatie si fara indeplinirea altor formalitati, in cazul in care:
a) in urma raportului de expertiza tehnica se prevede necesitatea executarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, iar coordonatorul local dispune incetarea contractului;
b) mandantul hotaraste ca nu este de acord cu executarea lucrarilor de interventie, dupa luarea la cunostinta a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici;
c) la data semnarii procesului-verbal de receptie finala a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte nr. …… .
CAPITOLUL V Forta majora
Art. 9. – Forta majora este constatata de o autoritate competenta.
Art. 10. – Forta majora exonereaza partile contractante de indeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract de mandat, pe toata perioada in care aceasta actioneaza.
Art. 11. – Indeplinirea contractului va fi suspendata in perioada de actiune a fortei majore, dar fara a prejudicia drepturile ce li se cuveneau partilor pana la aparitia acesteia.
Art. 12. – Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a notifica celeilalte parti, imediat si in mod complet, producerea acesteia si sa ia orice masuri care ii stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor.
Art. 13. – Daca forta majora actioneaza sau se estimeaza ca va actiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte parti incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna dintre parti sa poata pretinde celeilalte daune-interese.
CAPITOLUL VI Notificari
Art. 14. – In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi depusa la adresa/sediul prevazuta/prevazut in partea introductiva a prezentului contract.
Art. 15. – In cazul in care notificarea se face prin posta, ea va fi transmisa, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
Art. 16. – Daca notificarea se trimite prin fax, ea se considera primita in ziua expediata, daca aceasta a fost zi lucratoare si daca transmiterea s-a facut pana la ora 17, sau in prima zi lucratoare, daca ziua expedierii faxului era nelucratoare.
Art. 17. – Notificarile verbale nu se iau in considerare de niciuna dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la articolele precedente.
CAPITOLUL VII Litigii
Art. 18. – In cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor fi supuse spre solutionare instantelor judecatoresti competente din Romania.
CAPITOLUL VIII Clauze finale
Art. 19. – (1) In prezentul contract, cu exceptia unei prevederi contrare, cuvintele la forma de singular vor include forma de plural si viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context.
(2) Termenul zi ori zile sau orice referire la zile reprezinta zile lucratoare, daca nu se specifica in mod diferit.
Art. 20. – Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
Art. 21. – Fac parte integranta din prezentul contract urmatoarele anexe:
– anexa nr. 1 – Hotararea adunarii generale a proprietarilor nr. …… din data de …….. (in original);
– anexa nr. 2 – Lista proprietarilor din blocul de locuinte.
Art. 22. – Prezentul contract de mandat constituie titlu executoriu pentru sumele avansate de autoritatile administratiei publice locale in conditiile art. 14 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 si nerecuperate de la mandatar (asociatiile de proprietari) pana la receptia finala a lucrarilor de interventie executate.
Art. 23. – Prezentul contract, impreuna cu anexele care fac parte integranta din acesta, reprezinta vointa partilor.
Art. 24. – Limba care guverneaza contractul este limba romana.
Art. 25. – Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania.
Art. 26. – Prezentul contract de mandat a fost incheiat astazi, ………, in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
Mandant (asociatia de proprietari, prin presedinte), ………………………………… Mandatar (coordonator local, primar), …………………………………
(numele si semnatura) L.S. (numele si semnatura) L.S.
Nr. …………. din data …………… Nr. …………. din data ………………
ANEXA la contractul de mandat
ACT ADITIONAL Nr. 1*)
la Contractul de mandat nr. ……………./…
*) Prezentul act aditional reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa-l completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul act aditional la contractul de mandat se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil si ale art. 11 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in baza notificarii primarului (coordonator local) al ………. (municipiul/orasul/comuna/sectorul … al municipiului Bucuresti) nr. …………. din data ……………. si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor …………………………………………………… nr. ………….. din data …….. .
Prezentul act aditional se incheie intre urmatoarele parti:
1. Municipiul/Orasul/Comuna …………………/Sectorul …….. al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea ……………………, judetul/sectorul ……………., str. ……………… nr. …….., telefon ………………., fax ………………, reprezentat de dna/dnul ……………………, primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2. Asociatia de proprietari ………………, cu sediul in localitatea …………………………………., judetul/sectorul ……………….., str. ……………………………………… nr. …………., bl. ………………., telefon ………………., fax ………………., cont IBAN …………………….. deschis la …………………….., cod fiscal …………….., reprezentata prin dna/dnul …………………….., in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip …… seria ………. nr. ………………., eliberat de ………………….. la data de ………….., domiciliata/domiciliat in (localitatea) …………………………, str. …………………………………………. nr. ………….., bl. ………., sc. ………., et. ………., ap. ………., sectorul/judetul …………………………., nascuta/nascut la data de (ziua, luna, anul) ………………………. in (localitatea) ………………., sectorul/judetul …………., fiica/fiul lui …………. si a/al ……………….., cod numeric personal …………………………….., in calitate de mandant.
Art. 1. – Obiectul prezentului act aditional il constituie exprimarea acordului mandantului (asociatia de proprietari) pentru executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte.
Art. 2. – (1) Mandantul a luat act de continutul documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie, de indicatorii tehnico-economici aprobati, aferenti blocului de locuinte situat in …………, precum si de durata de executie a lucrarilor si cota-parte ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor.
(2) Mandantul isi exprima acordul privind valoarea lucrarilor de interventie si aproba constituirea sumei necesare cofinantarii corespunzatoare cotei-parti prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 si aproba executarea lucrarilor de interventie.
Art. 3. – (1) Valoarea lucrarilor de interventie este de ……… mii lei.
(2) Cota-parte ce revine asociatiei de proprietari este de …….. mii lei.
(3) Durata de executare a lucrarilor de interventie este de …. luni.
Art. 4. – Cofinantarea in cuantum de ………. se constituie prin contributii ale proprietarilor la fondul de reparatii al asociatiei de proprietari direct proportional cu cota-parte indiviza detinuta.
Art. 5. – Mandantul (asociatia de proprietari) il mandateaza pe mandatar (coordonatorul local) sa contracteze executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte la valoarea prevazuta la art. 3 alin. (1) si in termenul prevazut la art. 3 alin. (3).
Art. 6. – Mandantul este de acord cu virarea sumei aferente cotei-parti ce ii revine pe baza deconturilor lunare de plata a lucrarilor executate.
Art. 7. – Prezentul act aditional completeaza Contractul de mandat nr …… incheiat in data de ………… .
Art. 8. – Prezentul act aditional a fost incheiat astazi, ………, in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
Mandant, (Asociatia de proprietari, prin presedinte), ………………………………… Mandatar, (coordonator local, primar), …………………………………
(numele si semnatura) L.S. (numele si semnatura) L.S.
Nr. …………. din data ……………… Nr. …………. din data ………………
ANEXA Nr. 4 la normele metodologice
– model –
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea …………………
Judetul (sectorul) ………………………..
Str. ………………. nr. ……, bl. ………., codul postal ……………., codul de inregistrare fiscala: ………………….
HOTARAREA
Adunarii generale a proprietarilor
nr. ………… din data de ……………………
In baza Instiintarii municipiului/orasului/comunei …………../ sectorului …. al municipiului Bucuresti nr. ……… din ……………,
luand cunostinta de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si de continutul contractului de mandat afisat la avizierul Asociatiei de proprietari incepand cu data de ……………..,
Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de ……………, in prezenta a ………….. membri din totalul de ……………… membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
inscrierea Asociatiei de proprietari din localitatea ………………….., judetul/sectorul ………, str. …………….. nr. ……, bl. …., codul postal ………………., codul de inregistrare fiscala ….., in Programul local privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Drept care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dnul ……………………, sa semneze, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, contractul de mandat transmis de catre coordonatorul local si sa solicite in scris acestuia inscrierea in programul local.
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari si va insoti documentatia ce urmeaza a fi transmisa coordonatorului local.
Presedinte, ………………………………….
(numele si semnatura) L.S.
Contrasemneaza:
Secretarul Asociatiei de proprietari …………………….
Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari …………..
   c) hotararea adunarii generale a proprietarilor de inscriere in programul local si semnarea contractului de mandat;
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
SECTIUNEA a 3-a Etapa a III-a – Hotararea adunarii generale a proprietarilor de inscriere in programul local
Art. 6. – (1) In temeiul hotararii adunarii generale a proprietarilor, presedintele asociatiei de proprietari semneaza contractul de mandat si solicita, in scris, coordonatorului local inscrierea in programul local.
(2) Solicitarea asociatiei de proprietari este insotita de documentele prevazute la art. 10 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009. Modelul-cadru al solicitarii privind inscrierea in programul local si modelul listei proprietarilor din imobil sunt prevazute in anexele nr. 5 si 6.
(3) Coordonatorul local centralizeaza solicitarile asociatiilor de proprietari si intocmeste programul local.
(4) Programul local cuprinde date si informatii privind blocurile de locuinte inventariate, precum si solicitarile asociatiilor de proprietari de includere in program si stadiul actiunilor intreprinse.
(5) Coordonatorul local actualizeaza lunar programul local.
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
ANEXA Nr. 5 la normele metodologice
– model-cadru –
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea …………………., judetul (sectorul) …………..
Str. …………….. nr. ……., bl. …………
Codul fiscal ………………………………….
Nr. ……………………../………………………..
Catre
Municipiul/Orasul/Comuna …………………./Sectorul …
al municipiului Bucuresti
SOLICITARE DE INSCRIERE IN PROGRAMUL LOCAL
Domnule Primar,
Ca urmare a Instiintarii dumneavoastra nr. ……….. din ……………… cu privire la posibilitatea inscrierii in Programul local multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte,
avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte,
in temeiul imputernicirii acordate de adunarea generala a asociatiei de proprietari prin Hotararea nr. ……….. din data de ………,
Asociatia de proprietari din localitatea …………………….., judetul/sectorul ……………, str. …………….. nr. ……., bl. …………, codul fiscal …………………………………., codul postal …………., prin prezenta, solicita inscrierea blocului de locuinte de la adresa susmentionata in programul local, in conditiile si cu respectarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
In sustinerea cererii se anexeaza:
– hotararea adunarii generale a proprietarilor;
– lista proprietarilor si destinatia spatiilor din cladire;
– contractul de mandat semnat de ambele parti.
Presedinte, …………………………………
(numele si semnatura)
L.S.
ANEXA Nr. 6 la normele metodologice
– model –
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea …………………., judetul (sectorul) ………
Str. …………….. nr. ……., bl. …….
Codul postal …………… codul fiscal ……………
Nr. …………… din ……………………..
LISTA PROPRIETARILOR*)- situatie la data de …………… –
*) Se anexeaza la Hotararea adunarii generale a proprietarilor nr. …… din …………. .
Asociatia de proprietari, prin presedintele acesteia, declara urmatoarele:
Nr. crt. Nr. apartament Proprietar Suprafata utila in proprietate individuala – m2 Cota-parte indiviza din proprietatea comuna – % – Observatii
Numele si prenumele
0 1 2 3 4 5
1
n
TOTAL 100% X
Raspundem pentru realitatea si exactitatea datelor inscrise.
Presedinte, ………………………………… Administrator, ………………………… .
(numele si semnatura) (numele si semnatura)
L.S
   d) proiectarea lucrarilor de interventie;
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
ANEXA Nr. 7 la normele metodologice
– continut-cadru –
EXPERTIZA TEHNICA
1. Scopul
Analiza structurii de rezistenta a blocului de locuinte din punctul de vedere al asigurarii cerintei esentiale „rezistenta mecanica si stabilitate” in vederea realizarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocului de locuinte …………….. din localitatea ………………………, judetul/ sectorul …….., str. …………… nr ……
Expertiza tehnica se efectueaza de catre expert tehnic ………………………………………………………….. (numele si prenumele) atestat pentru cerinta esentiala …………… (rezistenta mecanica si stabilitate), posesor al Certificatului de atestare seria ………………. nr. ………………………….. .
2. Metoda de investigare
Metoda de evaluare calitativa E1*) (conform Normativului pentru proiectare antiseismica, Indicativ P100-92, cap. 11 si 12, revizuite in anul 1996)
3. Continutul expertizei tehnice:
a) imagini foto ale anvelopei blocului si, dupa caz, ale avariilor constatate la elementele structurale;
b) descrierea blocului de locuinte din punct de vedere:
(i) arhitectural;
(ii) al structurii de rezistenta;
(iii) functional;
c) analiza comportarii in timp la actiuni seismice a blocului de locuinte si, dupa caz, la evenimente accidentale – explozii, incendii, tasari, care pot afecta stabilitatea blocului de locuinte si/sau conditioneaza realizarea masurilor de izolare termica a anvelopei acestuia, luandu-se in considerare:
(i) conditiile locale ale amplasamentului;
(ii) perioada de proiectare/executie a cladirii;
(iii) starea tehnica actuala a elementelor de constructie – fundatie, stalpi, grinzi, diafragme -, inclusiv ale anvelopei blocului – partea opaca, partea vitrata, balcoane, atice, terase/sarpante, socluri, trotuare de protectie etc.;
d) aprecieri asupra nivelului de confort si uzura al blocului;
e) descrierea lucrarilor de interventie executate in trecut, motivul si tipul interventiei (reparatii, reconstructie, consolidari ca urmare a avariilor provocate de seisme, tasari, coroziune, accidente tehnice -, transformare, extindere in plan, supraetajare etc.).
4. Concluzii si recomandari:
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
NOTA:
1. In cazul in care expertiza tehnica prevede necesitatea efectuarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, contractorul proiectarii lucrarilor de interventie informeaza in scris coordonatorul local in vederea dispunerii de catre acesta a masurilor ce se impun.
2. In cazul in care expertul tehnic se pronunta asupra necesitatii consolidarii structurii blocului de locuinte, coordonatorul local dispune, in conditiile legii, masurile ce se impun pentru reducerea riscului seismic al acestuia, situatie in care poate rezilia contractul de servicii de proiectare pentru realizarea izolarii termice a blocului de locuinte, cu plata corespunzatoare a expertizei tehnice efectuate si, implicit, rezilierea contractului de mandat incheiat cu asociatia de proprietari.
Data …………
Intocmit Expert tehnic atestat,
…………………………… (numele si prenumele) L.S.
*) Evaluarea calitativa urmareste sa stabileasca masura in care regulile de conformare generala a structurilor si de detaliere a elementelor structurale si nestructurale sunt respectate in constructiile analizate. Actiunea de evaluare este precedata de culegerea informatiilor necesare in acest scop vizand calitatea conceptiei de realizare a constructiei si a proiectului pe baza caruia s-a construit cladirea, calitatea executiei si a materialelor puse in opera si starea de afectare fizica a constructiei.
ANEXA Nr. 8 la normele metodologice
– continu-cadru –
AUDITUL ENERGETIC
1. Informatii generale privind blocul de locuinte ……………………. – conform anexei la certificatul de performanta energetica al cladirii, al carui model este prevazut in anexa nr. 8 la Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor – partea a III-a „Auditul si certificatul de performanta a cladirii”, aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126 si 126 bis din 21 februarie 2007.
2. Evaluarea performantei energetice a blocului de locuinte
(Se utilizeaza Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126 si 126 bis din 21 februarie 2007.)
Auditul energetic se efectueaza de catre un auditor energetic pentru cladiri …………………..(numele si prenumele) atestat gradul I, specialitatea …………… (constructii/constructii si instalatii), posesor al Certificatului de atestare seria ……… nr. ………. .
3. Certificatul de performanta energetica*)
*) Se completeaza certificatul de performanta energetica al blocului de locuinte, corespunzator starii initiale.
4. Lucrarile de interventie la anvelopa blocului de locuinte prevazute la art. 4 lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, care au ca scop scaderea consumului specific pentru incalzire sub 100 kWh/m2 si an, in conditii de eficienta economica
5. Analiza eficientei economice a lucrarilor de interventie
Date necesare:
▪ costul unitatii de caldura nesubventionat, conform datelor comunicate de furnizorul agentului termic (lei/kWh, lei/GJ), in cazul racordarii blocului de locuinte la sistemul centralizat de incalzire;
▪ costul specific al fiecarei lucrari de interventie, cu indicarea surselor de informare (lei/m2);
▪ estimarea costurilor in lei, pentru realizarea lucrarilor de interventie (pentru fiecare lucrare de interventie in parte).
Date de calcul si rezultate obtinute:
Masuri (conform pct. 4) Costul specific (lei/m2) Costul lucrarilor de interventie (mii lei) Economie de energie (kWh/an) Durata de recuperare a investitiei, N(R) (ani)
a) …………….
b) …………….
c) …………….
d) …………….
6. Concluzii: ………………………………………………………
7. Recomandari: ……………………..
(masuri recomandate in sarcina proprietarilor pentru:
– adaptarea si reglarea sistemului de incalzire al blocului de locuinte la necesarul de caldura redus ca urmare a executarii lucrarilor de interventie la anvelopa blocului de locuinte;
– scaderea consumului de energie pentru apa calda de consum si iluminat;
– mentinerea/realizarea ventilarii corespunzatoare a spatiilor ocupate.)
NOTA:
Se realizeaza calculul transferului de masa prin elementele de constructie pentru blocul de locuinte izolat termic (verificarea asigurarii confortului termic interior din punct de vedere termotehnic si evitarea aparitiei condensului pe elementele anvelopei blocului de locuinte).
In scopul atingerii tintei de reducere a consumului anual specific de energie pentru incalzire de sub 100 kWh/m2 arie utila si an, se recomanda utilizarea materialelor/sistemelor izolante cu rezistenta termica unidirectionala de minimum:
– pereti exteriori – 2,5 m2 K/W;
– soclu si, dupa caz, peretii verticali ai subsolului tehnic – 2,5 m2 K/W si prezinta permeabilitate foarte redusa in raport cu apa;
– terasa/planseul peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei – 3,5 m2 K/W si prezinta permeabilitate foarte redusa in raport cu apa;
– planseul peste subsol/canal termic (in cazul in care prin proiectarea blocului de locuinte sunt prevazute apartamente la parter) – 1,25 m2 K/W;
– ferestre si usi exterioare performante energetic, dotate cu fante de circulatie naturala controlata a aerului intre exterior si spatiile ocupate (pentru evitarea producerii condensului in jurul ferestrelor si al altor zone cu rezistenta termica scazuta).
Data ………………..
Intocmit Auditor energetic pentru cladiri,
………………………………… (numele si prenumele) L.S.
ANEXA Nr. 9 la normele metodologice
– continut-cadru –
DOCUMENTATIA DE AVIZARE
pentru lucrari de interventie in vederea cresterii performantei energetice a blocurilor de locuinte
A. Piese scrise
A.1. Date generale:
1. identificarea blocului de locuinte: _______________________;
2. localitatea: _______________________;
3. titularul investitiei: _______________________;
4. beneficiarul lucrarilor de interventie: _______________________;
5. contractorul proiectarii lucrarilor de interventie: _______________________;
6. date tehnice: – anul construirii _______________________;
– regim de inaltime _______________________;
– numar apartamente _______________________;
– aria utila totala – m2 _______________________;
– sistem constructiv anvelopa _______________________.
A.2. Descrierea lucrarilor de interventie
1. Situatia existenta a blocului de locuinte:
1.1. starea tehnica din punctul de vedere al asigurarii cerintelor esentiale:
– rezistenta mecanica si stabilitate _______________________________;
– economie de energie si izolare termica ___________________________;
1.2. valoarea de inventar a blocului de locuinte: ________-_______mii lei.
2. Concluziile expertizei tehnice si auditului energetic
2.1. expertiza tehnica:
a) elaborator-expert tehnic: Numele si prenumele___________________
Certificat de atestare: seria ___ nr. ______ domeniul constructii civile, cerinta A1
b) concluzii: _____________________________________________
2.2. auditul energetic:
a) elaborator-auditor energetic: Numele si prenumele__________________
Certificat de atestare: seria ___ nr. ____, gradul I, specialitatea C/C + I
b) concluzii:
Lucrari de interventie [prevazute la art.4 lit.a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009] Costul estimat al lucrarilor de interventie (lei) Economie de energie (kWh/an) Durata de recuperare a investitiei (ani)
a)
b)
c)
d)
TOTAL
A.3. Datele tehnice ale investitiei
1. Descrierea lucrarilor de baza (lucrari de interventie prevazute la art. 4 lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009):
– izolarea termica a peretilor exteriori: _________________;
– inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv a tamplariei aferente accesului in blocul de locuinte cu tamplarie performanta energetic: ________________;
– termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei: ____________________;
– izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter: ______________________.
2. Descrierea lucrarilor conexe lucrarilor de baza (lucrari de interventie prevazute la art. 4 lit. e) si f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009):
– lucrari de demontare si remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte: ______________________;
– lucrari de refacere a finisajelor anvelopei: __________________________.
3. Descrierea lucrarilor suplimentare (lucrari de interventie prevazute la art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009):
– lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie: _________________________;
– lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte: _____________.
A.4. Durata de realizare si etapele principale
Graficul de realizare a lucrarilor de interventie (luni)
A.5. Costurile estimative ale investitiei
1. Valoarea totala a investitiei
(in preturi – luna … anul ….,
1 euro = …… lei, cursul Bancii Nationale a Romaniei la data de ………)
Total: _________ mii lei,
din care:
constructii-montaj (C + M) _________ mii lei
(insumarea cheltuielilor estimate inscrise la subcap. 1.3, 4.1 si 5.1.1 din devizul general)
2. Detalierea valorii totale a investitiei se realizeaza pe structura devizului general prevazuta in anexa nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, astfel:
Cap. 1 – Cheltuieli pentru obtinerea si amenajarea terenului:
1.3 . Amenajari pentru protectia mediului si aducerea terenului la starea initiala, dupa demontarea schelelor _________ mii lei
Total cap. 1: _________ mii lei
Cap. 3 – Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica:
3.2 . Taxe pentru obtinerea de avize, acorduri si autorizatii _________ mii lei
3.3 . Proiectare si inginerie – total: din care: _________ mii lei
3.3.1. expertiza tehnica _________ mii lei
3.3.2. auditul energetic si elaborarea certificatului de performanta energetica aferent situatiei existente a blocului de locuinte _________ mii lei
3.3.3. documentatia de avizare a lucrarilor de interventie _________ mii lei
3.3.4. documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de interventie _________ mii lei
3.3.5. proiectul tehnic _________ mii lei
3.3.6. verificarea tehnica la cerinta esentiala „rezistenta mecanica si stabilitate”, precum si la cerinta esentiala „securitate la incendiu” a documentatiei tehnice si a proiectului tehnic _________ mii lei
3.3.7. detaliile de executie _________ mii lei
3.4 . Organizarea procedurilor de achizitie – total: din care: _________ mii lei
3.4.1. pentru proiectarea lucrarilor de interventie _________ mii lei
3.4.2. pentru executarea lucrarilor de interventie _________ mii lei
3.6 . Asistenta tehnica – total: _________ mii lei
din care:
3.6.1. asistenta tehnica din partea proiectantului pe perioada de executie a lucrarilor si elaborarea certificatului de performanta energetica al blocului de locuinte izolat termic _________ mii lei
3.6.2. plata dirigintelui de santier _________ mii lei
Total cap. 3: _________ mii lei
Cap. 4 – Cheltuieli pentru investitia de baza:
4.1 . Constructii si instalatii _________ mii lei
Total cap. 4: _________ mii lei
Cap. 5 – Alte cheltuieli:
5.1 . Organizare de santier
5.1.1. lucrari de constructii _________ mii lei
5.3 . Cheltuieli diverse si neprevazute (10% din cheltuielile inscrise la
cap./subcap. 1.3, 3 si 4 ale devizului general) _________ mii lei
Total cap. 5: _________ mii lei
A.6. Principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei
1. Indicatori valorici
1.1. valoarea totala a lucrarilor de interventie, inclusiv TVA – total, din care: _________ mii lei
constructii-montaj (C + M) _________ mii lei
(insumarea cheltuielilor estimate inscrise la subcap. 1.3, 4.1 si 5.1.1 din devizul general) _________ mii lei
1.2. investitia specifica (constructii-montaj/aria utila a blocului) ____ mii lei/m2 (a.u.)
2. Indicatori fizici
2.1. durata de executie a lucrarilor de interventie ____________ luni
2.2. durata perioadei de garantie a lucrarilor de interventie (ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor) 3 ani
2.3. durata de recuperare a investitiei, in conditii de eficienta economica ____________ ani
2.4. consumul anual specific de energie pentru incalzire corespunzator blocului izolat termic __ kwh/m2 (a.u.) si an
2.5. economia anuala de energie: _________ kwh/an
in tone echivalent petrol ____________ tep
2.6. reducerea anuala a emisiilor de gaze cu efect de sera echivalent CO2 ______ kg CO2/an
3. Esalonarea investitiei – total INV/C+M in mii lei
A.7. Sursele de finantare pentru executarea lucrarilor de interventie
Defalcarea valorii de constructii-montaj (C+M) pe surse de finantare:
1. buget de stat: 50% din C+M _________ mii lei
2. buget local: 30% din C+M _________ mii lei
3. fondul de reparatii al asociatiei de proprietari: 20% din C+M _________ mii lei
A.8. Avize si acorduri
1. Certificatul de urbanism
2. Acordul detinatorilor de utilitati pentru realizarea lucrarilor de interventie:
– gaz metan;
– energie electrica;
– telecomunicatii.
B. Piese desenate
1. Plan general de amplasare a blocului de locuinte in localitate – scarile 1:2000 – 1:500
2. Planse cu planuri, sectiuni si elevatii, pe specialitati necesare executarii lucrarilor de interventie – situatie existenta si situatie propusa – scara recomandata 1:100.
Contractorul proiectarii lucrarilor de interventie, _________________ L.S.
Expert tehnic atestat, _________________ L.S. Auditor energetic pentru cladiri, _________________ L.S.
Data _________________
OPISUL
documentelor anexate la documentatia de avizare pentru
lucrari de interventie
1. [ ] Devizul general al investitiei
2. [ ] Graficul de realizare a lucrarilor de interventie
3. [ ] Certificatul de urbanism
4. [ ] Aviz energie electrica
5. [ ] Aviz gazul metan
6. [ ] Aviz telecomunicatii
7. [ ] Raportul de expertiza tehnica
8. [ ] Raportul de audit energetic
9. [ ] Certificatul de performanta energetica
10. [ ] Planse
ANEXA Nr. 10 la normele metodologice
– model –
Judetul ……………………
Municipiul/Orasul/Comuna …………./Sectorul …. al municipiului Bucuresti
Catre
Asociatia de proprietari
localitatea ………………….., judetul/sectorul ………….,
str. …………….. nr. …., bl. ….., codul postal ………….
NOTIFICARE
In aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte,
prin prezenta va notificam:
Consiliul Local al ……. (municipiului, orasului, comunei, sectorului … al municipiului Bucuresti) a aprobat prin hotarare indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivului de interventii din str. ……………… nr. ………, bl. ……………, corespunzatori lucrarilor de interventie ce urmeaza a fi executate pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
Indicatorii tehnico-economici aprobati cuprind:
1. indicatori valorici:
– valoarea totala a investitiei: …. mii lei, din care constructii-montaj (C+M): …. mii lei, din care:
– cota-parte ce revine asociatiei de proprietari, din fondul de reparatii: … mii lei, conform art. 13 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
2. indicatori fizici:
– durata de executie a lucrarilor de interventie: …. luni;
– economia de energie anuala: …. kWh/an;
3. datele tehnice ale investitiei:
– descrierea lucrarilor de baza: lucrari de interventie finantabile in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 4 lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009;
– descrierea lucrarilor conexe lucrarilor de baza: lucrari de interventie finantabile in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 4 lit. e) si f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009;
– descrierea lucrarilor suplimentare justificate din punct de vedere tehnic, finantabile in conditiile si cu respectarea art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Anexat la prezenta notificare va transmitem proiectul actului aditional la Contractul de mandat nr. ……….. din …………….., in care este prevazuta schema de finantare, in vederea semnarii si transmiterii lui in maximum 30 de zile de la primirea prezentei.
Va rugam sa afisati aceste documente la avizierul asociatiei de proprietari si sa convocati, cu respectarea prevederilor legale, adunarea generala a proprietarilor pentru a hotari si semna actul aditional la contractul de mandat de catre presedintele asociatiei de proprietari.
Primar (coordonator local), ……………………………………….
(numele si semnatura) L.S.
ANEXA Nr. 11 la normele metodologice
– model –
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea …………………………………….
Judetul (sectorul) ………………………………
Str. ……………………………………………… nr. ………..,
bl. …………, codul postal …………….
codul de inregistrare fiscala: ………………….
HOTARAREA
Adunarii generale a proprietarilor nr. …….. din data de ………..
In baza Notificarii municipiului/orasului/comunei/sectorului …. al municipiului Bucuresti nr. ……… din ………………,
luand cunostinta de continutul documentatiei de avizare care fundamenteaza indicatorii tehnicoeconomici privind cresterea performantei energetice a blocului de locuinte aprobati, respectiv:
a) indicatori valorici:
– valoarea totala a investitiei: ………………………..
din care: – constructii-montaj (C+M): ………………………..
din care cota-parte ce revine asociatiei de proprietari, din fondul de reparatii, conform art. 13 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte: …..,
b) indicatori fizici:
– durata de executie a lucrarilor de interventie: …..;
– economia de energie anuala: ….. kWh/ an,
precum si continutul actului aditional la contractul de mandat,
Adunarea generala a proprietarilor din cadrul Asociatiei de proprietari din localitatea ……………….., judetul/sectorul ………, str. ………………………. nr. ……………, bl. …………., codul postal ……………., codul de inregistrare fiscala: …………………., in sedinta ordinara/extraordinara din data de ……………, in prezenta a ……… membri din totalul de ……………… membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
Art. 1. – Se aproba cofinantarea in cuantumul valoric de …….. lei comunicat de coordonatorul local, corespunzator cotei-parti ce revine asociatiei de proprietari din valoarea lucrarilor de interventie, astfel cum este fundamentata in documentatia de avizare in baza careia consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici, prin Hotararea nr. …… din ……………., in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Art. 2. – Se aproba constituirea sumei prevazute la art. 1 in contul fondului de reparatii pentru plata executarii lucrarilor de interventie.
Art. 3. – Cota de participare in sarcina fiecarui proprietar este de ….., proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, conform tabelului anexat.
Avand in vedere cele de mai sus, se imputerniceste presedintele asociatiei de proprietari, dna/dnul ……………………………, sa semneze in numele si pentru asociatia de proprietari actul aditional la contractul de mandat transmis de coordonatorul local.
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari.
Presedinte, ………………………………… (numele si semnatura) L.S.
Contrasemneaza: ───────────────
Secretarul Asociatiei de proprietari …………. Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari …………….
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
SECTIUNEA a 4-a Etapa a IV-a – Proiectarea lucrarilor de interventie
Art. 7. – (1) Proiectarea lucrarilor de interventie se realizeaza printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedura unica de achizitie publica.
(2) Caietul de sarcini al procedurii de atribuire a contractului de servicii privind executarea lucrarilor de interventie contine in mod obligatoriu urmatoarele cerinte:
a) efectuarea expertizei tehnice;
b) instiintarea, dupa caz, a coordonatorului local asupra necesitatii efectuarii lucrarilor de reparatii/consolidari care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie;
c) efectuarea auditului energetic, cu elaborarea certificatului de performanta energetica a blocului de locuinte, corespunzator starii tehnice initiale, precum si dupa realizarea lucrarilor de interventie;
d) elaborarea documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie;
e) elaborarea documentatiei tehnice pentru autorizarea executarii lucrarilor de interventie si obtinerea avizelor si acordurilor necesare emiterii autorizatiei de construire;
f) intocmirea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si verificarea acestora pentru respectarea cerintei esentiale „rezistenta mecanica si stabilitate”, precum si pentru respectarea cerintei esentiale „securitate la incendiu”;
g) elaborarea caietului de sarcini aferent documentatiei de atribuire de catre coordonatorul local a contractului pentru executarea lucrarilor de interventie;
h) asigurarea asistentei tehnice pe perioada executarii lucrarilor de interventie, inclusiv participarea la inspectie in fazele determinante;
i) elaborarea raportului privind terminarea lucrarilor, cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor, precum si punerea la dispozitia coordonatorului local a certificatului de performanta energetica corespunzator blocului de locuinte izolat termic.
(3) Contractul de servicii prevede in mod expres obligativitatea efectuarii platilor numai dupa finalizarea si receptia de catre coordonatorul local a fiecarei faze cerute si inscrise in contract.
Art. 8. – (1) Prima faza a proiectarii lucrarilor de interventie la blocul de locuinte este expertizarea tehnica pentru analiza structurii de rezistenta a blocului de locuinte cuprins in programul local.
(2) Expertiza tehnica se realizeaza de catre un expert tehnic, persoana fizica atestata pentru cerinta esentiala „rezistenta mecanica si stabilitate”.
(3) Continutul-cadru al expertizei tehnice este prevazut in anexa nr. 7.
Art. 9. – (1) In cazul in care expertiza tehnica nu prevede necesitatea efectuarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, se trece la cea de-a doua faza a proiectarii lucrarilor de interventie, respectiv la efectuarea auditului energetic.
(2) Auditul energetic se realizeaza de catre un auditor energetic pentru cladiri, persoana fizica atestata gradul I, specialitatea constructii si/sau constructii si instalatii.
(3) Continutul-cadru al auditului energetic este prevazut in anexa nr. 8.
Art. 10. – (1) Dupa efectuarea auditului energetic se trece la cea de-a treia faza a proiectarii lucrarilor de interventie, si anume la intocmirea documentatiei de avizare pentru lucrari de interventie.
(2) Continutul-cadru al documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie in vederea cresterii performantei energetice a blocurilor de locuinte este prevazut in anexa nr. 9.
(3) Sinteza documentatiei de avizare, intocmita de proiectant, semnata de expertul tehnic si auditorul energetic pentru cladiri si insusita de coordonatorul local si asociatia de proprietari, se inainteaza la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, insotita de copia contractului de mandat perfectat de coordonatorul local cu asociatia de proprietari.
(4) Continutul-cadru al sintezei documentatiei de avizare este prevazut in anexa nr. 91.
Art. 11. – (1) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare obiectiv de investitii se aproba de catre consiliul local, conditionat de insusirea acesteia de catre coordonatorul local si asociatia de proprietari, si cu avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
(2) Indicatorii tehnico-economici aprobati stau la baza completarii, prin act aditional, a contractului de mandat cu valoarea si durata executarii lucrarilor de interventie, precum si cu sumele aferente cotelor de participare la finantarea acestora, in conditiile legii.
(3) La incheierea procedurii de achizitie publica, pentru fiecare obiectiv de investitii, coordonatorul local, in calitate de autoritate contractanta, va actiona pentru eficientizarea utilizarii fondurilor publice, prin:
a) actualizarea devizului general estimativ aferent indicatorilor tehnico-economici aprobati in conditiile art. 11 alin. (1), la incheierea contractului de achizitie de lucrari, ca urmare a derularii, in conditiile legii, a procedurii de achizitie publica, rezultand valoarea de finantare a obiectivului de investitii;
b) transmiterea devizului general actualizat, in copie, asociatiei de proprietari pentru emiterea acordului;
c) transmiterea devizului general actualizat, a acordului asociatiei de proprietari si a contractului de achizitie de lucrari, in copie, la directia generala coordonatoare din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Art. 12. – (1) Dupa aprobarea indicatorilor tehnicoeconomici, coordonatorul local notifica asociatia de proprietari cu privire la aprobarea acestora si transmite semnat, in doua exemplare originale, proiectul actului aditional la contractul de mandat.
(2) Odata cu notificarea, coordonatorul local comunica asociatiei de proprietari documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici, cu specificarea cotei-parti ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie, precum si a duratei de executie a acestora.
(3) Modelul notificarii este prevazut in anexa nr. 10.
Art. 13. – (1) Presedintele asociatiei de proprietari notificate afiseaza la avizierul asociatiei notificarea si proiectul actului aditional la contractul de mandat si convoaca, in conditiile legii, adunarea generala a proprietarilor.
(2) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, cu acordul majoritatii proprietarilor, semnarea actului aditional la contractul de mandat de catre presedintele asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie si stabileste cota de participare la fondul de reparatii ce revine fiecarui proprietar, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
(3) In termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la primirea notificarii, presedintele asociatiei de proprietari transmite coordonatorului local actul aditional la contractul de mandat, semnat si insotit de hotararea adunarii generale a proprietarilor.
(4) Netransmiterea actului aditional la contractul de mandat coordonatorului local, semnat, in termenul prevazut la alin. (3), conduce la rezilierea contractului de mandat incheiat cu asociatia de proprietari.
(5) In cazuri temeinic motivate, termenul prevazut la alin. (3) poate fi prelungit, cu acordul scris al coordonatorului local, cu cel mult 15 zile lucratoare. La expirarea celor 15 zile lucratoare, contractul de mandat se reziliaza, in conditiile in care presedintele asociatiei de proprietari nu transmite coordonatorului local, semnat, actul aditional la contractul de mandat.
(6) Modelul hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari este prevazut in anexa nr. 11.
Art. 14. – Dupa semnarea si transmiterea actului aditional la contractul de mandat, coordonatorul local emite autorizatia de construire si se trece la faza a patra a proiectarii lucrarilor de interventie, si anume la intocmirea si verificarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, precum si la elaborarea caietului de sarcini pentru atribuirea contractului de executie.
ANEXA Nr. 91 la normele metodologice
-continut-cadru –
PROIECTANT ………………………….
Nr. ……………………./…………………………
SINTEZA
documentatiei de avizare pentru lucrari de interventie privind cresterea performantei energetice
1. Date generale
* Denumirea obiectivului de investitie: bloc de locuinte
……………………………………………………………………………………………………… (judetul, localitatea, adresa)
* Faza de proiectare: Documentatie de avizare pentru lucrari de interventie privind cresterea performantei energetice
* Beneficiar: Asociatia de proprietari ……………………………………………………………………
* Coordonator local: ……………………………………………………………………………………
* Expert tehnic atestat:
……………………………………………………………………………………………………… (numele, prenumele, profesia, nr. legitimatie, domeniul constructii civile, cerinta A1)
* Auditor energetic pentru cladiri atestat:
……………………………………………………………………………………………………… (numele, prenumele, profesia, Certificat de atestare: seria, nr., gradul I, specialitatea C/C + I)
* Proiectant:
……………………………………………………………………………………………………… (denumirea, sediul)
Sef de proiect:
……………………………………………………………………………………………………… (numele, prenumele)
* Valoarea totala a investitiei (cu TVA inclus) ……………….. mii lei, din care C+M: …………………. mii lei
* Sursele de finantare pentru executarea lucrarilor de interventie
Defalcarea valorii de constructii-montaj (C+M) pe surse de finantare:
1. buget de stat: 50% din C+M ……………………………………………………………. mii lei
2. buget local: 30% din C+M ……………………………………………………………… mii lei
3. fondul de reparatii al asociatiei de proprietari: 20% din C+M …………………………….. mii lei
2. Date tehnice:
– anul construirii ………………………………………………….
– regim de inaltime …………………………………………………
– numar de apartamente ………………………………………………
– aria utila totala – m2 …………………………………………….
– sistem constructiv anvelopa ………………………………………..
3. Descrierea lucrarilor de interventie
Concluziile expertizei tehnice si auditului energetic
a) expertiza tehnica: …………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
b) auditul energetic: …………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
Datele tehnice ale investitiei
A. Descrierea lucrarilor de baza (lucrari de interventie prevazute la art. 4 lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cu completarile ulterioare):
– izolarea termica a peretilor exteriori: …………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
– inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv a tamplariei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic: ……………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
– termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei: ………..
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
– izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter: ………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
B. Descrierea lucrarilor conexe lucrarilor de baza (lucrari de interventie prevazute la art. 4 lit. e) si f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, cu completarile ulterioare):
– lucrari de demontare si remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte: ………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
– lucrari de refacere a finisajelor anvelopei: …………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
C. Descrierea lucrarilor suplimentare (lucrari de interventie prevazute la art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, cu completarile ulterioare):
– lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie: …………………………….
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
– lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte: ……………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
Lucrari de interventie prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, cu completarile ulterioare U.M. Cantitatea Costul estimat al lucrarilor de interventie
– lei –
A. Lucrari de baza [(prevazute la art. 4 lit. a)-d)]
a) izolarea termica a peretilor exteriori
b) inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv a tamplariei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic
c) termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel, in cazul existentei sarpantei
d) izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter
B. Lucrari conexe lucrarilor de baza [(prevazute la art. 4 lit. e) si f)]
e) lucrari de demontare si remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte
f) lucrari de refacere a finisajelor anvelopei
C. Lucrari suplimentare (prevazute la art. 6)
g) lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie
h) lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte
4. Principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei
Indicatori valorici:
1. valoarea totala a lucrarilor de interventie, inclusiv TVA – total, ………………………………. mii lei, din care:
– constructii-montaj (C + M) ……………………………………………………………. mii lei (insumarea cheltuielilor estimate inscrise la subcapitolele 1.3, 4.1 si 5.1.1 din devizul general)
2. investitia specifica (constructii-montaj/aria utila a blocului) …………………………….. mii lei/m2 (a.u.)
Indicatori fizici:
1. durata de executie a lucrarilor de interventie ……………………………………………. luni;
2. durata perioadei de garantie a lucrarilor de interventie ………………………………………………………………………………. 3 ani (ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor)
3. durata de recuperare a investitiei, in conditii de eficienta economica …………………………………. ani;
4. consumul anual specific de energie pentru incalzire corespunzator blocului izolat termic ………………………………………….. kwh/m2 (a.u.) si an;
5. economia anuala de energie: …………………………………… kwh/an in tone echivalent petrol …………………………………… tep;
6. reducerea anuala a emisiilor de gaze cu efect de sera echivalent CO2 ……………………….. kg CO2/an.
Esalonarea investitiei – total INV/C+M in mii lei
5. Anexe:
Avize si acorduri
* Certificatul de urbanism, in copie
* Certificatul de performanta energetica, in copie.
Piese desenate
* Plan, sectiune reprezentativa si fatada, situatie propusa – scara recomandata 1:100.
                                        Intocmit
                                       Proiectant,
                            ................................
                                       (denumire)
                                          L.S.

       Expert tehnic,                                   Auditor energetic pentru cladiri,
............................                               ..........................
            L.S.                                                      L.S.
                                      Insusit

    Coordonatorul local                                     Asociatia de proprietari
          Primar,                                                  Presedinte,
 .........................                                 ...........................
            L.S.                                                      L.S.

Data: ......................
NOTE:
1. Cap. 1-4 din sinteza se elaboreaza in baza rapoartelor de expertiza tehnica si audit energetic, precum si a documentatiei de avizare, intocmite si insusite conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009.
2. Documentele anexate sintezei, mentionate la cap. 5, sunt anexe la documentatia de avizare, elaborata pentru fiecare obiectiv de investitie.
3. Sinteza, elaborata si semnata de proiectant, semnata de expertul tehnic si auditorul energetic pentru cladiri, avizata de coordonatorul local si asociatia de proprietari, insotita obligatoriu de copia contractului de mandat incheiat de coordonatorul local cu asociatia de proprietari, se transmite la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
   e) executarea lucrarilor de interventie;
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
SECTIUNEA a 5-a Etapa a V-a – Executarea lucrarilor de interventie
Art. 15. – Contractarea executarii lucrarilor de interventie se realizeaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.
(2) Pe durata executarii lucrarilor de interventie, in cazuri temeinic motivate si in limita indicatorilor tehnico-economici aprobati, coordonatorul local, in calitate de autoritate contractanta, poate incheia, in conditiile legii, acte aditionale la contractul de executie, astfel:
a) in baza deciziei coordonatorului local, cu acordul prealabil al asociatiei de proprietari, daca valoarea aditionata cumulata majoreaza cu pana la 10% pretul contractului initial;
b) in baza avizului prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, conditionat de existenta si incadrarea in fondurile aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in situatii exceptionale, temeinic motivate, daca valoarea aditionata cumulata majoreaza cu mai mult de 10% pretul contractului initial, si numai daca prin aceasta masura se asigura finalizarea lucrarilor de investitie in termenul aprobat.
(3) In aplicarea prevederilor alin. (2), actele aditionale se intocmesc, obligatoriu, in baza referatelor de necesitate si oportunitate privind incheierea actelor aditionale elaborate de catre coordonatorul local, in calitate de autoritate contractanta, impreuna cu proiectantul, expertul tehnic, auditorul energetic pentru cladiri si executantul lucrarilor, insusite de catre asociatia de proprietari si insotite de documente justificative, respectiv procese-verbale de constatare/control, note tehnice de inspectie, dispozitii de santier, note de comanda pentru lucrari suplimentare/aditionale, note de renuntare si altele asemenea, dupa caz.
(4) In aplicarea prevederilor alin. (2) lit. b), la solicitarea de emitere a avizului Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, coordonatorul local, in calitate de autoritate contractanta, va anexa referatele de necesitate si oportunitate privind incheierea actelor aditionale, insotite de copii de pe documentele justificative prevazute la alin. (3), precum si de graficul de executie cu esalonarea corespunzatoare a costurilor, pentru asigurarea finalizarii lucrarilor de interventie in termenul aprobat.
Art. 16. – (1) Materialele si sistemele izolante utilizate de contractorul executarii lucrarilor de interventie trebuie sa fie insotite de declaratiile de conformitate ale producatorilor, prin care sa se ateste conformitatea cu specificatiile tehnice recunoscute in conditiile legii.
(2) Declaratiile de conformitate se anexeaza la documentele ce completeaza cartea tehnica a constructiei.
Art. 17. – Coordonatorii locali, asociatiile de proprietari si executantii lucrarilor de interventie sunt obligati sa ia toate masurile tehnico-organizatorice si financiare care le revin, potrivit legii, pentru continuarea lucrarilor conform graficului de executie stabilit, cu incadrarea in indicatorii tehnico-economici aprobati si in durata de executie stabilita prin autorizatia de construire.
Art. 18. – (1) Urmarirea si verificarea executarii lucrarilor de interventie se realizeaza prin diriginti de santier autorizati conform legislatiei in vigoare. Obligatiile si raspunderile dirigintilor de santier sunt cele prevazute in Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare.
(2) Programul de control al executarii lucrarilor de interventie cuprinde inspectia in urmatoarele faze determinante:
a) inspectia suprafetelor exterioare ale anvelopei blocului de locuinte pregatite in vederea aplicarii sistemului termoizolant;
b) inspectia suprafetelor exterioare ale anvelopei blocului de locuinte privind modul de fixare/prindere a sistemului termoizolant corespunzator specificatiei producatorului.
   f) receptia la terminarea lucrarilor si eliberarea certificatului de performanta energetica, cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire;
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
Art. 19. – La terminarea lucrarilor de interventie, coordonatorul local organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, cu participarea reprezentantului desemnat al asociatiei de proprietari, si pune la dispozitia acesteia certificatul de performanta energetica a blocului de locuinte, cu evidentierea consumului anual specific pentru incalzire al blocului de locuinte izolat termic.
   g) receptia finala, dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de 3 ani.
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
Art. 20. – Receptia finala se organizeaza de catre coordonatorul local, dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de 3 ani, cu participarea reprezentantului desemnat al asociatiei de proprietari.
Art. 35. – (1) Inainte de efectuarea receptiei finale, coordonatorul local preia toate documentele de la contractorii proiectarii si, respectiv, ai executarii lucrarilor de interventie si le preda asociatiei de proprietari, impreuna cu actele de receptie, in vederea completarii cartii tehnice a constructiei cu toate documentele prevazute de reglementarile legale in vigoare.
(2) Documentele necesare pentru completarea cartii tehnice a constructiei se predau asociatiei de proprietari pe baza de proces-verbal si sunt prevazute in anexa nr. 15.
Punere in aplicare prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
ANEXA Nr. 15 la normele metodologice
LISTA
documentelor pentru completarea cartii tehnice a constructiei
……………………………………………….(1)
1. [] Contractul de mandat (anexa nr. 1 la lista)
2. [] Raportul de expertiza tehnica (anexa nr. 2 la lista)
3. [] Raportul de audit energetic (anexa nr. 3 la lista)
4. [] Certificatul de performanta energetica initiala a cladirii, inainte de executarea lucrarilor de interventie (anexa nr. 4 la lista)
5. [] Certificatul de urbanism (anexa nr. 5 la lista)
6. [] Documentatia de avizare pentru lucrari de interventie in vederea cresterii performantei energetice a blocului de locuinte (anexa nr. 6 la lista)
7. [] Hotararea consiliului local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei (anexa nr. 7 la lista)
8. [] Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, vizata spre neschimbare (anexa nr. 8 la lista)
9. [] Avizele emise pentru executarea lucrarilor de interventie (anexa nr. 9 la lista)
10. [] Autorizatia de construire (anexa nr. 10 la lista)
11. [] Proiectul tehnic pentru lucrarile de interventie (anexa nr. 11 la lista)
12. [] Detaliile de executie (anexa nr. 12 la lista)
13. [] Procesele-verbale la fazele determinante (anexa nr. 13 la lista)
14. [] Procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de interventie (anexa nr. 14 la lista)
15. [] Punctul de vedere al contractorului proiectului, intocmit si prezentat in fata comisiei de receptie la terminarea lucrarilor, cu privire la executarea lucrarilor de interventie (anexa nr. 15 la lista)
16. [] Certificatul de performanta energetica a cladirii, dupa executarea lucrarilor de interventie (anexa nr. 16 la lista)
17. [] Procesul-verbal de receptie finala, la expirarea perioadei de garantie a lucrarilor de interventie (anexa nr. 17 la lista)
18. [] Declaratii de conformitate cu specificatii tehnice recunoscute, in conditiile legii, pentru produsele de constructii utilizate (anexa nr. 18 la lista)
Predat Coordonator local, primar Primit Asociatia de proprietari Presedinte,
……………………. (semnatura)2) L.S. ……………………. (semnatura)2) L.S.
Data …………………………………
1) Se completeaza datele de identificare a blocului de locuinte, adresa postala, localitatea, judetul.
2) La rubrica „Semnatura” se vor inscrie in clar numele si prenumele persoanei fizice care preda/primeste documentele cuprinse in lista.
   Art. 8. – Asociatiile de proprietari din blocurile de locuinte identificate si inventariate sunt instiintate de catre coordonatorii locali asupra posibilitatii de inscriere in programul local.
   Art. 9. – (1) Odata cu instiintarea prevazuta la art. 8 coordonatorul local transmite si proiectul de contract de mandat semnat de acesta, in doua exemplare originale, in vederea semnarii de catre asociatia de proprietari.
   (2) Contractul de mandat are drept scop mandatarea coordonatorului local de catre asociatia de proprietari in vederea stabilirii masurilor si actiunilor ce se impun, in conditiile si cu respectarea prezentei ordonante de urgenta, pentru cresterea performantei energetice a blocului de locuinte.
   (3) Prin contractul de mandat se prevad obligatiile partilor, precum si alte clauze asupra carora partile convin.
   Art. 10. – (1) Asociatiile de proprietari instiintate se pot inscrie in programul local prin solicitare scrisa inregistrata la coordonatorul local in a carui arie de competenta este amplasat blocul de locuinte.
   (2) Solicitarea asociatiei de proprietari prevazuta la alin. (1) este insotita de:
   a) contractul de mandat semnat;
   b) hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala cu acordul majoritatii proprietarilor;
   c) lista proprietarilor din imobil.
   Art. 11. – (1) In etapa privind proiectarea lucrarilor de interventii, prevazuta la art. 7 lit. d), se realizeaza:
   a) expertiza tehnica, auditul energetic si elaborarea documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie;
   b) elaborarea documentatiei tehnice pentru autorizarea executarii lucrarilor de interventie si obtinerea autorizatiei de construire;
   c) elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, precum si a documentatiei de achizitie pentru contractarea executarii lucrarilor de interventie.
   (2) Expertiza tehnica prevazuta la alin (1) lit. a) se realizeaza pentru analiza structurii de rezistenta a blocului de locuinte din punctul de vedere al asigurarii cerintei esentiale „rezistenta mecanica si stabilitate”, urmarind metoda calitativa prevazuta de reglementarile tehnice in vigoare. In cazul in care expertiza tehnica prevede necesitatea efectuarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, contractorul proiectarii lucrarilor de interventie informeaza in scris coordonatorul local in vederea dispunerii de catre acesta a masurilor ce se impun.
   (21) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare pentru executarea lucrarilor de interventie la blocurile de locuinte se fundamenteaza cu incadrarea in standardele de cost in constructii care se aproba, conform legii, prin hotarare a Guvernului.
    ___________
    Alineatul (21) a fost introdus prin punctul 10. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   (22) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare bloc de locuinte se aproba de catre consiliul local, conditionati de indeplinirea cumulativa a urmatoarelor:
   a) insusirea acestora de catre coordonatorul local;
   b) luarea la cunostinta de catre asociatia de proprietari despre continutul acestora si transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei;
   c) obtinerea avizului conform si prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru blocurile de locuinte cuprinse in programul national, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie.
    ___________
    Alineatul (22) a fost introdus prin punctul 10. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   (23) Proiectul tehnic si detaliile de executie privind lucrarile de interventie se elaboreaza cu respectarea cerintelor fundamentale si a reglementarilor tehnice in vigoare la data elaborarii documentatiei tehnice. Prin proiectul tehnic se prevad si masuri specifice pentru recuperarea si valorificarea, in conditiile legii, a deseurilor din lucrarile de interventie.
    ___________
    Alineatul (23) a fost introdus prin punctul 10. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   (24) Solutia tehnica dezvoltata in documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de interventie, in proiectul tehnic si in detaliile de executie se insuseste, in mod obligatoriu, prin semnare si parafare de catre auditorul energetic pentru cladiri elaborator al auditului energetic, din punctul de vedere al respectarii solutiilor stabilite prin raportul de audit energetic.
    ___________
    Alineatul (24) a fost introdus prin punctul 10. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   (25) Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de interventie, proiectul tehnic si detaliile de executie se verifica, in conditiile legii, de catre verificatori de proiecte atestati, pentru cerinta fundamentala «securitate la incendiu», precum si, dupa caz, la alte cerinte fundamentale, in functie de complexitatea solutiilor tehnice dezvoltate.
    ___________
    Alineatul (25) a fost introdus prin punctul 10. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.

 

   (3) Elaborarea documentatiilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c) se realizeaza dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotararea consiliului local, notificarea asociatiei de proprietari de catre coordonatorul local privind hotararea consiliului local si incheierea actului aditional la contractul de mandat privind stabilirea si individualizarea obligatiilor de plata pentru executarea lucrarilor de interventie.

 

   Art. 111. – (1) Executantii lucrarilor de interventie au obligatia de a respecta prevederile autorizatiei de construire, proiectul tehnic si detaliile de executie, precum si de a asigura nivelurile de performanta prevazute de legislatia privind calitatea in constructii, precum si calitatea estetica, arhitecturala si ambientala a cladirilor, in scopul protejarii securitatii si sanatatii persoanelor, sigurantei utilizarii spatiului public si calitatii mediului natural si construit.
   (2) Lucrarile de interventie se realizeaza cu produse pentru constructii puse pe piata conform prevederilor legale in vigoare si ale caror performante declarate de catre fabricant in documentele insotitoare sunt conforme cu performantele prevazute in documentatiile tehnico-economice.
   (3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) de catre executantii lucrarilor de interventie atrage raspunderea juridica a acestora, in conditiile legii.
    ___________
    Art. 111. – a fost introdus prin punctul 11. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
CAPITOLUL IV
Finantarea
   Art. 12. – Finantarea realizarii auditului energetic, expertizei tehnice si proiectarii lucrarilor de interventie, precum si a verificarii documentatiilor tehnice pentru autorizare, proiectelor tehnice si detaliilor de executie de catre verificatori de proiecte atestati, prevazute la art. 4-11, se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in conditiile legii.
    ___________
    Art. 12. – a fost modificat prin punctul 12. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 13. – Finantarea executarii lucrarilor de interventie prevazute la art. 4 si 6 se asigura astfel:
   a) 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei;
   b) 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite;
   c) 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
   Art. 131. – (1) Prin exceptie de la prevederile art. 12 si 13, finantarea unor activitati/lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se poate asigura din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, in conformitate cu regulamentele si procedurile de accesare a acestor fonduri si in conditiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementarii programelor operationale prin care se asigura finantarea unor astfel de interventii, dupa cum urmeaza:
   a) 60% din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului;
   b) 40% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, precum si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
   (2) Cota de contributie proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socioeconomice, in limita unei cote de maximum 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor prevazute la alin. (1), si se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, in completare, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari constituit in acest sens.
   (3) Autoritatea publica locala aduce la cunostinta asociatiei de proprietari posibilitatea finantarii activitatilor/lucrarilor in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), criteriile de acces la acest program de finantare, precum si cota de contributie din fondul de reparatii ce revine asociatiei de proprietari, ce nu poate fi mai mica de 10% din valoarea activitatilor/lucrarilor.
   (4) Pentru a putea accede la acest program de finantare, hotararile asociatiei de proprietari de a mandata autoritatea publica locala in vederea realizarii activitatilor/lucrarilor de interventie prevazute la alin. (1), precum si cu privire la cota contributiei fiecarui proprietar la fondul de reparatii trebuie luate cu votul tuturor membrilor asociatiei de proprietari.
    ___________
    Art. 131. – a fost introdus prin punctul 13. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 14. – (1) Prin exceptie de la prevederile art. 13 lit. b), autoritatile administratiei publice locale pot asigura, la cererea de finantare depusa de catre asociatiile de proprietari, in baza hotararii consiliului local si in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, finantarea cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, cu recuperarea sumelor in conditiile alin. (3) si (5)-(9).
   (2) Prin exceptie de la prevederile art. 13alin. (2), autoritatile administratiei publice locale pot asigura, la cererea de finantare depusa de catre asociatiile de proprietari, in baza hotararii consiliului local si in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, finantarea cheltuielilor aferente cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, conform art. 131 alin. (3), pentru activitatile/lucrarile prevazute la art. 131 alin. (1), cu recuperarea sumelor in conditiile alin. (4)-(7).
   (3) Sumele avansate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a proprietarilor/asociatiilor de proprietari, mentionata la alin. (1), se recupereaza din fondul de reparatii constituit in acest sens. In cazul in care aceste sume nu se regasesc in totalitate in fondul de reparatii, recuperarea se realizeaza prin taxa de reabilitare termica, stabilita prin hotarare a consiliilor locale sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
   (4) Sumele avansate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a proprietarilor/asociatiilor de proprietari, mentionata la alin. (2), se recupereaza prin taxa de reabilitare termica, stabilita prin hotarare a consiliilor locale sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
   (5) Taxa de reabilitare termica, prevazuta la alin. (3) si (4), se fundamenteaza in functie de sumele avansate de catre autoritatile locale pentru asigurarea cotei de contributie aferente proprietarilor, in raport cu cotele-parti indivize din proprietatea comuna aferenta fiecarei proprietati individuale.
   (6) Durata in care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate conform alin. (1) si (2) se stabileste prin hotarare a consiliilor locale sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti si nu poate depasi 10 ani.
   (7) Taxa pentru reabilitare termica se urmareste si se executa in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (8) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), sumele avansate de autoritatile administratiei publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a asociatiilor de proprietari, prevazute la art. 13 lit. c), sunt considerate cheltuieli de natura sociala si nu se recupereaza de la urmatoarele categorii de proprietari, persoane fizice:
   a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate in intretinere;
   b) persoane singure/familii care, in ultimele 3 luni anterioare efectuarii anchetei sociale de catre autoritatea administratiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie;
   c) veterani de razboi si soti/sotii supravietuitori/ supravietuitoare ai/ale acestora;
   d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sunt sub castigul salarial mediu net pe economie.
   (9) Sumele destinate finantarii cheltuielilor mentionate la alin. (8) majoreaza cota de contributie care revine bugetului local, prevazuta la art. 13 lit. b), in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale.
    ___________
    Art. 14. – a fost modificat prin punctul 14. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 15. – La termenele prevazute in Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare:
   a) autoritatile administratiei publice locale stabilesc, in cadrul programelor locale, necesarul de alocatii de la bugetul de stat pentru finantarea cotei-parti prevazute la art. 13 lit. a), aferenta blocurilor de locuinte care vor beneficia de lucrari de interventie in anul bugetar urmator, si transmit programele locale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului;
   b) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului centralizeaza propunerile primite, in baza carora include in proiectul bugetului de stat sumele necesare pentru finantarea cotei-parti prevazute la art. 13 lit. a).
    ___________
    Art. 15. – a fost modificat prin punctul 14. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 16. – (1) In limita resurselor bugetare alocate in acest scop prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului:
   a) aproba, prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si turismului, programul national, care cuprinde lista blocurilor de locuinte cuprinse in programele locale si prioritizate de catre coordonatorii locali in baza criteriilor tehnice prevazute la art. 22 alin. (2), respectiv aloca bugetelor locale fondurile aferente cotei-parti prevazute la art. 13 lit. a);
   b) repartizeaza si comunica autoritatilor administratiei publice locale fondurile alocate, cu respectarea prevederilor art. 34 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si turismului prevazut la alin. (1) lit. a) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
    ___________
    Art. 16. – a fost modificat prin punctul 14. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 17. – (1) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului efectueaza lunar plata catre coordonatorii locali a sumelor aferente cotei-parti prevazute la art. 13 lit. a), aferenta lucrarilor de interventie executate, pe baza deconturilor justificative, verificate si aprobate conform legii.
   (2) Cu exceptia primului decont justificativ, plata fiecarui decont justificativ urmator este conditionata de prezentarea, de catre coordonatorul local, a extrasului de cont in copie, pentru certificarea efectuarii platii integrale, catre executantul lucrarilor de interventie, a sumei aferente decontului justificativ precedent.
   (3) Plata ultimului decont justificativ, in cuantum de minimum 10% din suma alocata de la bugetul de stat, se efectueaza in conditiile prezentarii, in copie certificata conform cu originalul, a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor si a certificatelor de performanta energetica ale blocului de locuinte, initiale si dupa executarea lucrarilor de interventie.
    ___________
    Art. 17. – a fost modificat prin punctul 14. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 18. – Autoritatile administratiei publice locale pot hotari si preluarea cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie, corespunzatoare cotei de contributie prevazute la art. 13 lit. a) din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale, pentru blocurile de locuinte.
    ___________
    Art. 18. – a fost modificat prin punctul 14. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
Punere in aplicare CAPITOLUL IV prin Norma metodologica de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 pri… din 17/03/2009 :
CAPITOLUL III Finantarea lucrarilor de interventie din alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei
SECTIUNEA 1 Fundamentarea necesarului de alocatii de la bugetul de stat
Art. 21. – Autoritatile administratiei publice locale centralizeaza blocurile de locuinte cu indicatori tehnicoeconomici aprobati conform continutului-cadru prevazut in anexa nr. 12 si incluse in programele locale, pe care le inregistreaza la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Art. 22. – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei examineaza centralizatoarele cu blocurile de locuinte care au indicatori tehnico-economici aprobati si sunt cuprinse in programul local, fundamenteaza si prezinta Ministerului Finantelor Publice propunerile pentru includerea in proiectul bugetului de stat a sumei necesare pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie in conditiile prevazute la art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Art. 23. – In limita sumelor aprobate prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei repartizeaza si comunica coordonatorilor locali sumele aprobate pentru finantarea de la bugetul de stat a executarii lucrarilor de interventie.
Art. 24. – In limita sumelor aprobate pentru anul in curs, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei definitiveaza lista de prioritati a blocurilor de locuinte si elaboreaza programul national privind executarea lucrarilor de interventie, care se aproba prin ordin al ministrului.
SECTIUNEA a 2-a Finantarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei
Art. 25. – Coordonatorul local asigura cu prioritate, din bugetul local, cota-parte ce ii revine pentru executarea si finalizarea lucrarilor de interventie potrivit prevederilor art. 13 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, pentru blocurile de locuinte cuprinse in programul national multianual.
Art. 26. – Lunar, contractorul executarii lucrarilor de interventie prezinta coordonatorului local, pana la data de 5 a fiecarei luni pentru luna precedenta, situatia lucrarilor executate si situatia de plata lunara, verificate si avizate conform legislatiei specifice in vigoare.
Art. 27. – Coordonatorul local aproba decontul justificativ intocmit conform continutului-cadru prevazut in anexa nr. 13 si il inregistreaza, pana la data de 10 a fiecarei luni pentru luna precedenta, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Art. 28. – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei:
a) examineaza deconturile justificative;
b) intocmeste nota de fundamentare, conform continutului-cadru prevazut in anexa nr. 14, in vederea deschiderii de credite bugetare;
c) solicita Ministerului Finantelor Publice deschiderea de credite bugetare privind plata de la bugetul de stat, in conditiile art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, a cheltuielilor efectuate pentru executarea lucrarilor de interventie.
Art. 29. – In limita creditelor bugetare deschise, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei vireaza sumele aprobate in contul de venituri al bugetului local 21.42.02.12 „Venituri ale bugetului local – Subventii pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte”, deschis la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului.
Art. 30. – (1) Concomitent cu transmiterea lunara a decontului justificativ la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, coordonatorul local solicita fiecarei asociatii de proprietari virarea sumei corespunzatoare cotei-parti de participare pentru lucrarile executate in luna precedenta, inaintandu-se, in copie, factura emisa de contractorul executarii lucrarilor de interventie si situatia de lucrari executate, verificata si avizata conform legislatiei specifice.
(2) Asociatia de proprietari vireaza suma prevazuta la alin. (1), pana la data de 25 a lunii in curs, unitatii administrativteritoriale in contul de sume de mandat deschis la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului.
Art. 31. – Pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie, coordonatorii locali deschid la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului contul 50.02.40 „Disponibil din fonduri cu destinatie speciala pentru finantarea lucrarilor de interventie privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte”, in care se vireaza sumele corespunzatoare primite din alocatii de la bugetul de stat, sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul local si sumele aferente cotei-parti de participare ce revine fiecarei asociatii de proprietari, in conditiile si cu respectarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Art. 32. – (1) Sumele din alocatii de la bugetul de stat si din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari se vireaza de coordonatorul local in contul prevazut la art. 31, in termen de doua zile lucratoare de la data intrarii acestora in conturile prevazute la art. 29 si art. 30 alin. (2).
(2) In termen de 3 zile lucratoare de la primirea sumelor in contul prevazut la art. 31, coordonatorul local vireaza sumele in conturile contractorilor nominalizati in deconturile justificative.
Art. 33. – Coordonatorii locali raspund, in conditiile legii, de utilizarea sumelor primite ca transferuri de la bugetul de stat, precum si a celor primite de la asociatiile de proprietari pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de interventie.
Art. 34. – Sumele alocate de la bugetul de stat pentru cofinantarea executarii lucrarilor de interventie neutilizate pana la inchiderea anului se restituie la bugetul de stat.
ANEXA Nr. 12 la normele metodologice
– continut-cadru –
Judetul …………………………………………
Municipiul/Orasul/Comuna ……………../Sectorul …. al municipiului Bucuresti
Cod SIRUTA………………
Nr. ………………. din ……………………..
Aprobat Primar,
………………………… (numele si semnatura) L.S.
CENTRALIZATORUL
blocurilor de locuinte cu indicatorii tehnico-economici aprobati
Nr. crt. Adresa blocului de locuinte Numar de apartamente Aria utila a blocului de locuinte – m2arie utila – Nr. si data Hotararii consiliului local de aprobare a indicatorilor tehnico- economici Indicatori valorici Indicatori fizici
Total valoare – mii lei – Din care, C+M – mii lei – Investitia specifica (col. 6/col. 3) – mii lei/m2arie utila – Economia anuala de energie – kWh/an – Durata de recuperare a investitiei – ani –
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1.
n.
TOTAL:
Raspundem pentru legalitatea, realitatea, necesitatea si exactitatea datelor inscrise.
Compartiment tehnic – investitii/eficienta energetica Sef compartiment, Compartiment economic Sef compartiment,
………………………………………….. ……………………………..
Intocmi
NOTA:
Listarea se face in ordinea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.
ANEXA Nr. 13 la normele metodologice
– continut-cadru –
Judetul …………………………………………
Municipiul/Orasul/Comuna ……………../Sectorul …. al municipiului Bucuresti
Nr. ………………. din ……………………..
Aprobat Primar,
……………………… (numele si semnatura) L.S.
DECONT JUSTIFICATIV*)
in luna ………………………. anul …………….. pentru plata lucrarilor de interventie executate in luna precedenta intocmirii prezentului decont justificativ la blocurile de locuinte nominalizate in Programul national multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009
*) Pentru fiecare bloc de locuinte nominalizat in decontul justificativ se anexeaza, in copie, factura emisa de antreprenor si confirmata de coordonatorul local.
Nr. crt. Adresa blocului de locuinte Date din contractele incheiate Valoarea lucrarilor de interventie realizate (inclusiv TVA) Factura emisa de antreprenor pentru plata lucrarilor de interventie executate in luna precedenta intocmirii decontului justificativ Suma solicitata din alocatii de la bugetul de stat1) pentru plata lucrarilor de interventie executate in luna precedenta intocmirii decontului justificativ (inclusiv TVA) – lei – Suma din alocatii de la bugetul de stat existenta in contul separat deschis pe seama coordonatorului local la finele lunii precedente intocmirii decontului justificativ – lei – Observatii
Nr. si data contractului incheiat Antreprenor Durata de executie a lucrarilor, conform contractului – luni – Valoarea contractata pentru executarea lucrarilor de interventie (inclusiv TVA) – lei – In luna precedenta intocmirii decontului justificativ – lei – Cumulat de la incheierea contractului de executie a lucrarilor – lei – Nr. si data emiterii facturii Valoarea facturarii (inclusiv TVA) – lei –
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10=col 6 x 50% 11 12
1
2
n
TOTAL: X X
Raspundem pentru legalitatea, realitatea, regularitatea, necesitatea si exactitatea datelor inscrise.
Compartiment tehnic-investitii/eficienta energetica Sef compartiment, ………………………………………….. Vizat Control financiar preventiv …………………………………. Compartiment economic Sef compartiment, ………………………….
Intocmi
1) In conformitate cu prevederile art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
ANEXA Nr. 14 la normele metodologice
MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI
Nr. ……….. din …………………
Aprobat Ordonator principal de credite ………………………..
Propun aprobarea. ……………………
NOTA DE FUNDAMENTARE
in luna …………. anul …………….. privind aprobarea transferurilor din alocatii de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru plata*) cotei-parti ce revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei din valoarea lucrarilor de interventie executate la blocurile de locuinte nominalizate in Programul national multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
*) In conformitate cu prevederile art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
Nr. crt. Judetul Nr. si data decontului justificativ Valoarea lucrarilor de interventie realizate in luna precedenta intocmirii decontului justificativ (inclusiv TVA) – lei – Sume solicitate de coordonatorul local din alocatii de la bugetul de stat pentru plata*) cotei-parti din valoarea lucrarilor de interventie executate (inclusiv TVA) – lei – Sume aprobate – lei – Observatii
Localitate Emis de coordonatorul local Inregistrat la MDRL
0 1 2 3 4 5 6 7
1
n
TOTAL:
Directia generala/Directia de specialitate Director general/Director, …………………………………….. Directia economica si financiara Director, …………………………………………
Intocmi
CAPITOLUL V
Obligatii si raspunderi
   Art. 19. – Consiliul local aproba, la propunerea coordonatorilor locali:
   a) indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivelor de investitii privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte; pentru obiectivele de investitii prioritizate cuprinse in programele nationale, indicatorii tehnico-economici se aproba numai cu avizul conform si prealabil prevazut la art. 11 alin. (22) lit. c);
    ___________
    Litera a) a fost modificata prin punctul 15. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   b) programele locale multianuale privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
   Art. 20. – (1) Coordonatorul local, in aria sa de competenta:
   a) realizeaza identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte prevazute la art. 1 alin. (1);
   b) instiinteaza asociatiile de proprietari asupra prevederilor legale privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, precizand conditiile si modalitatea de inscriere in programul local;
   c) incheie contractul de mandat cu fiecare asociatie de proprietari instiintata, pentru implementarea, pe etape, a programului local;
   d) contracteaza proiectarea lucrarilor de interventie;
   e) transmite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului documentatiile de avizare pentru lucrarile de interventie la blocurile de locuinte prioritizate, pentru care se solicita includerea in programul national, in vederea emiterii avizului conform si prealabil prevazut la art. 11 alin. (22) lit. c);
   f) notifica asociatiei de proprietari hotararea consiliului local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici corespunzatori lucrarilor de interventie ce urmeaza a fi executate;
   g) fundamenteaza programul local;
   h) transmite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului propunerile cuprinse in programele locale in scopul includerii blocurilor de locuinte prioritizate in programul national;
   i) incheie act aditional la contractul de mandat, cuprinzand datele si informatiile prevazute in notificarea mentionata la lit. f);
   j) contracteaza executarea lucrarilor de interventie;
   k) organizeaza receptia la terminarea lucrarilor si transmite asociatiei de proprietari un exemplar certificat conform cu originalul din intreaga documentatie tehnico-economica, dispozitiile de santier si procesele-verbale pe faze determinante, certificatele de performanta energetica elaborate initial si dupa executarea lucrarilor de interventie aferente fiecarui bloc de locuinte cuprins in programul local, cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire, in termen de 3 luni de la data receptiei la terminarea lucrarilor;
   l) transmite trimestrial Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in copii certificate conform cu originalul, certificatele de performanta energetica elaborate initial si dupa executarea lucrarilor de interventie, insotite de procesele-verbale de receptie la terminarea lucrarilor, aferente blocurilor de locuinte cuprinse in programele locale, indiferent de modul de finantare a lucrarilor de interventie prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
   m) organizeaza receptia finala dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie si transmite asociatiei de proprietari documentele tehnico-economice necesare care completeaza cartea tehnica a constructiei;
   n) constituie, gestioneaza si actualizeaza baze de date specifice, pe care le pune la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in vederea fundamentarii politicilor publice nationale in domeniu si cuantificarii economiilor de energie obtinute prin realizarea lucrarilor de interventie;
   o) asigura controlul utilizarii eficiente a fondurilor alocate si al aplicarii prevederilor contractuale;
   p) informeaza asociatiile de proprietari privind programul local in toate etapele de implementare a acestuia;
   r) numeste in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor, precum si in comisia de receptie finala un reprezentant al asociatiei de proprietari la propunerea adunarii generale a asociatiei;
   s) numeste in comisiile de organizare a licitatiilor pentru selectarea executantului de lucrari cate un reprezentant al asociatiilor de proprietari la propunerea adunarii generale a asociatiei;
   t) numeste o comisie de negociere a contractului de mandat care urmeaza a fi incheiat cu asociatia de proprietari;
   u) supune aprobarii consiliului local contractul de mandat incheiat cu fiecare asociatie de proprietari.
   (2) Nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (1) de catre coordonatorii locali atrage raspunderea juridica, in conditiile legii.
    ___________
    Art. 20. – a fost modificat prin punctul 16. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 21. – Asociatia de proprietari:
   a) aproba in adunarea generala a proprietarilor inscrierea in programul local;
   b) semneaza contractul de mandat cu coordonatorul local, prin care il mandateaza pe acesta sa stabileasca masurile si actiunile ce se impun, in conditiile si cu respectarea prezentei ordonante de urgenta, pentru cresterea performantei energetice a blocului de locuinte;
   c) constituie fondul de reparatii pentru asigurarea finantarii cotei-parti care ii revine in vederea executarii lucrarilor de interventie;
   c1) participa, prin reprezentant desemnat, la contractarea proiectarii si a executiei lucrarilor de interventie;
    ___________
    Litera c1) a fost introdusa prin punctul 4. din Lege nr. 158/2011 incepand cu 17.07.2011.
   c2) confirma, prin reprezentant desemnat, ca a luat cunostinta de continutul documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie, a proiectului tehnic si a detaliilor de executie si transmite, in scris, acordul cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei sau, dupa caz, refuzul justificat;
    ___________
    Litera c2) a fost introdusa prin punctul 17. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   d) participa la receptia la terminarea lucrarilor, precum si la receptia finala.
   Art. 22. – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de autoritate competenta in domeniul cresterii performantei energetice a cladirilor:
   a) emite avizul conform si prealabil prevazut la art. 11 alin. (22) lit. c) pentru blocurile de locuinte prioritizate in conditiile alin. (2) si centralizeaza propunerile transmise de coordonatorii locali privind blocurile de locuinte prioritizate cuprinse in programele locale, in scopul includerii acestora in programul national, in limita fondurilor alocate;
    ___________
    Litera a) a fost modificata prin punctul 18. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   b) aproba programul national;
   c) asigura finantarea lucrarilor, in cota prevazuta la art. 13 lit. a), precum si finantarea activitatilor/lucrarilor prevazute la art. 131 alin. (1) in cota prevazuta la art. 131 alin. (1) lit. a), in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetul propriu;
    ___________
    Litera c) a fost modificata prin punctul 18. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   d) cuantifica economia de energie rezultata in urma realizarii lucrarilor de interventie, prin centralizarea si prelucrarea datelor si informatiilor specifice furnizate de coordonatorii locali;
   e) Abrogata prin punctul 19. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
    ___________
    Alineatul a fost modificat prin punctul 18. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (2) Blocurile de locuinte cuprinse in programele locale se prioritizeaza de catre coordonatorii locali in scopul includerii in programul national, in baza urmatoarelor criterii tehnice:
   a) nivel de performanta energetica, incepand cu blocurile de locuinte cele mai ineficiente din punct de vedere energetic;
   b) numar de apartamente, incepand cu blocurile de locuinte cu cel mai mare numar de apartamente;
   c) anul construirii, incepand cu blocurile de locuinte cu vechimea cea mai mare.
    ___________
    Alineatul (2) a fost introdus prin punctul 20. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (3) Alocarea fondurilor publice in cota-parte prevazuta la art. 13 lit. a) se asigura echilibrat pe regiunile de dezvoltare si, in cadrul acestora, pe municipii resedinta de judet, in conditiile art. 1 alin. (7), municipii, orase si comune, in functie de necesarul anual de alocatii fundamentat de coordonatorii locali, cu prioritate pentru finalizarea executarii lucrarilor de interventie contractate in anii precedenti, in limita fondurilor publice aprobate anual cu aceasta destinatie.
    ___________
    Alineatul (3) a fost introdus prin punctul 20. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
 Art. 23. – Pentru finantarea lucrarilor de interventie, coordonatorii locali efectueaza platile catre contractori pe baza de ordine de plata pentru Trezoreria Statului – OPT intocmite distinct pentru cotele-parti finantate din bugetul local si din bugetul de stat si, respectiv, pentru cotele-parti de participare ale asociatiilor de proprietari sau proprietarilor locuintelor unifamiliale.
    ___________
    Art. 23. – a fost modificat prin punctul 21. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 24. – Coordonatorii locali care beneficiaza de sume alocate de la bugetul de stat pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie la blocurile de locuinte incluse in programul national sunt obligati sa puna la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, la solicitarea acestuia, toate documentele justificative, raspunzand pentru necesitatea si oportunitatea sumelor solicitate, precum si pentru realitatea, exactitatea si legalitatea sumelor cheltuite in scopul pentru care au fost alocate.
CAPITOLUL V1
Contraventii si sanctiuni
   Art. 241. – (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
   a) nerespectarea de catre executanti a obligatiei prevazute la art. 111 alin. (1) privind asigurarea calitatii estetice, arhitecturale si ambientale a cladirilor, in scopul protejarii securitatii si sanatatii persoanelor, sigurantei utilizarii spatiului public si calitatii mediului natural si construit, precum si a obligatiei prevazute la art. 111 alin. (2) privind realizarea lucrarilor de interventie cu produse pentru constructii puse pe piata conform prevederilor legale si ale caror performante declarate de catre fabricant in documentele insotitoare sunt conforme cu performantele prevazute in documentatiile tehnico-economice, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
   b) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. a) privind identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte, a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. g) privind fundamentarea programului local, precum si a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. o) privind asigurarea controlului utilizarii eficiente a fondurilor alocate si al aplicarii prevederilor contractuale, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei;
   c) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. e) privind transmiterea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a documentatiilor de avizare pentru lucrarile de interventie in vederea emiterii avizului conform si prealabil prevazut la art. 11 alin. (22) lit. c), precum si a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. h) privind transmiterea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a propunerilor cuprinse in programele locale in scopul includerii blocurilor de locuinte prioritizate in programul national, cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei;
   d) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. l) privind transmiterea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a certificatelor de performanta energetica elaborate initial si dupa executarea lucrarilor de interventie, insotite de procesele-verbale de receptie la terminarea lucrarilor, aferente blocurilor de locuinte cuprinse in programele locale, indiferent de modul de finantare a lucrarilor, precum si a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. n) privind punerea la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei a bazelor de date specifice, constituite, gestionate si actualizate, in vederea fundamentarii politicilor publice nationale in domeniu si cuantificarii economiilor de energie obtinute prin realizarea lucrarilor de interventie, cu amenda de la 4.000 lei la 6.000 lei;
   e) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiilor prevazute la art. 20 alin. (1) lit. d) si j) privind contractarea proiectarii, precum si a executarii lucrarilor de interventie, cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei;
   f) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiilor prevazute la art. 20 alin. (1) lit. c) si i) privind incheierea cu fiecare asociatie de proprietari instiintata a contractului de mandat si a actului aditional aferent, a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. f) privind notificarea asociatiei de proprietari cu privire la hotararea consiliului local de aprobare a indicatorilor tehnico-economici corespunzatori lucrarilor de interventie, a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. k) privind transmiterea la asociatia de proprietari a documentatiei tehnico-economice, dispozitiilor de santier si proceselor-verbale pe faze determinante si a certificatelor de performanta energetica cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire, in termen de 3 luni de la data receptiei la terminarea lucrarilor, precum si a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. m) privind transmiterea la asociatia de proprietari a documentelor tehnico-economice necesare care completeaza cartea tehnica a constructiei, cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
   g) nerespectarea de catre coordonatorii locali a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. b) privind instiintarea asociatiilor de proprietari asupra prevederilor legale referitoare la cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, precum si a obligatiei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. p) privind informarea asociatiilor de proprietari cu privire la programul local in toate etapele de implementare a acestuia, cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei;
   h) refuzul nejustificat al asociatiei de proprietari de a respecta obligatiile prevazute la art. 21 lit. c1), c2) si d), cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
   (2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se fac dupa cum urmeaza:
   a) de catre prefect, pentru cele prevazute la alin. (1) lit. b);
   b) de catre persoanele cu atributii de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat in Constructii – I.S.C., pentru cele prevazute la alin. (1) lit. a) si c)-h).
   (3) Cuantumul amenzilor se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.
   (4) Sanctiunea amenzii se aplica persoanelor fizice si juridice, precum si, dupa caz, reprezentantului persoanei juridice.
   (5) In conditiile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica sanctiunea avertisment.
   Art. 242. – Dispozitiile art. 241 referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
    ___________
    CAPITOLUL V1 a fost introdus prin punctul 22. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
CAPITOLUL VI
Monitorizare si control
   Art. 25. Abrogat prin punctul 23. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 26. – (1) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN-INCERC, monitorizeaza performanta energetica a blocurilor de locuinte si constituie banci de date specifice.
    ___________
    Alineatul (1) a fost modificat prin punctul 27. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   (2) Cheltuielile pentru realizarea, utilizarea si actualizarea bazelor de date prevazute la alin. (1) se suporta din veniturile proprii ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, constituite in baza art. 40 din Legea nr. 10/1995, cu modificarile ulterioare.
   Art. 261. – (1) Controlul statului privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte in conditiile prezentei ordonante de urgenta se exercita de catre persoanele cu atributii de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat in Constructii – I.S.C., prin controale tematice si controale prin sondaj. In acest scop, Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C. poate solicita cooptarea unor specialisti desemnati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si de catre asociatiile profesionale de profil.
   (2) Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C., prin structura teritoriala proprie, aproba fazele determinante stabilite de catre proiectant prin proiectul tehnic privind lucrarile de interventie, vizeaza spre neschimbare proiectul tehnic si participa, pe durata executarii lucrarilor, la verificarea fazelor determinante in prezenta proiectantului si a auditorului energetic pentru cladiri, in conditiile legii.
    ___________
    Art. 261. – a fost introdus prin punctul 24. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
CAPITOLUL VII
Dispozitii tranzitorii si finale
   Art. 27. – Contractele pentru audit energetic, proiectarea si/sau executarea lucrarilor de reabilitare termica, perfectate si/sau aflate in curs de realizare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se finalizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data semnarii acestora.
   Art. 271. Abrogat prin alineatul din Ordonanta nr. 30/2011 incepand cu 05.09.2011.
   Art. 28. – In cazul blocurilor de locuinte ale caror proiecte tehnice si detalii de executie au fost finalizate pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, contractarea executarii lucrarilor de interventie se face in conditiile de finantare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
   Art. 29. – Blocurile de locuinte neincluse in programul national in anul in curs raman in baza de date a coordonatorilor locali pentru fundamentarea programelor locale si nationale in anii urmatori.
   Art. 30. – In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, coordonatorii locali finalizeaza identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.
   Art. 31. – Pentru eficientizarea masurilor de crestere a performantei energetice a blocurilor de locuinte si scurtarea perioadelor de executie a lucrarilor de interventie, contractarea executiei se poate organiza si realiza, de regula, pe ansambluri de blocuri de locuinte racordate la acelasi/aceeasi punct termic/centrala termica.
    ___________
    Art. 31. – a fost modificat prin punctul 25. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 32. – (1) Certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de interventie se elibereaza, in regim de urgenta, cu scutire de taxa, prin exceptare de la prevederile legale in vigoare.
   (2) Prin derogare de la prevederile art. 1 si art. 7 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru executarea lucrarilor de interventie la partile comune, autorizatia de construire se emite fara prezentarea titlului asupra imobilului, teren si/sau constructie, a extrasului de plan cadastral si a extrasului de carte funciara de informare.
   Art. 33. – Pentru lucrarile de interventie prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, prin exceptie de la prevederile legale in vigoare, autorizatia de construire se emite fara virarea cotelor de 0,7% si 0,1% catre Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si a cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului din cheltuielile pentru executarea lucrarilor.
   Art. 34. Abrogat prin punctul 26. din Ordonanta de urgenta nr. 63/2012 incepand cu 27.11.2012.
   Art. 35. – In termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin comun al ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice se aproba norme metodologice de aplicare a acesteia.
   Art. 36. – La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga:
   a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor blocuri de locuinte – condominii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 890 din 9 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
   b) Hotararea Guvernului nr. 1.070/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 661 din 18 septembrie 2003, cu modificarile ulterioare.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.