Incheierea antecontractului de vanzare, fara notar!
Legea nr. 221/2013, publicata in Monitorul Oficial la data de 17 iulie 2013, a abrogat alin. 5 al art. 24 din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara, care avea urmatorul continut:
Promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real in legatura cu acesta si actele de alipire si dezlipire a imobilelor inscrise in cartea funciara se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Incheierea antecontractelor de vanzare-cumparare fara a mai fi necesara autentificarea acestora la notar se aplica incepand cu data de 17 iulie 2013.
In conditiile noii reglementari, un antecontract de vanzare-cumparare se intocmeste valabil fie sub semnatura privata a partilor, fie atestat de avocat. Obligatia autentificarii antecontractului de vanzare-cumparare fusese introdusa prin Legea nr. 127/2013, intrata in vigoare la 1 mai 2013.
Orice antecontract de vanzare a unui imobil sau avand ca obiect transmisiunea unui alt drept real asupra acestuia care a fost incheiat incepand cu data de 1 mai 2013 si pana la 17 iulie 2013 fara respectarea formei autentice, a fost si ramane lovit de nulitate absoluta.
Cand una dintre partile care au incheiat antecontractul refuza nejustificat sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.
Dreptul de a formula aceasta actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.
In cazul in care partile nu prevad altfel, sumele platite in temeiul unui antecontract de vanzare-cumparare reprezinta un avans din pretul convenit.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind negocierea, redactarea sau modificarea contractelor.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL