Pot executorii să intre în casele datornicilor?
Fara indoiala ca v-ati intrebat daca executorii judecătoresti, recuperatorii de creanțe sau bancile pot intra in casa debitorilor.
Când este legal și când este ilegal?
Creditele acordate de bănci au creat mari probleme imprumutatilor. Cadrul legal favorabil le-a permis recuperatorilor de credite, dar si bancilor, să facă abuzuri și să hărțuiască clienții care au întârziat cu ratele.
Atunci când debitorul este sunat și i se transmite că, dacă nu plăteste datoria, va fi cautat acasa sau, mai grav, i se va pătrunde în locuinta, este bine de stiut că recuperatorul de creanțe si banca și nu au dreptul de a intra pe proprietatea debitorului, chiar dacă acesta este în faza de executare silită imobiliară.
Singurul care poate intra în imobilul debitorului este executorul judecătoresc, însă doar cu încuviințarea instanței de judecată.
În toate cazurile, încăperile imobilului se vor deschide treptat, pe măsură ce bunurile sechestrate se vor trece în procesul-verbal de sechestru.
Până ce imobilul nu este vândut efectiv la licitație, în cadrul executării silite, proprietatea este a debitorului.
Pot executorii, înainte de vânzarea imobilului, să intre în casa debitorului?
Dacă debitorul este urmărit pentru bunurile mobile dintr-un apartament sau casa, atunci executorul poate intra în imobil, însă doar dacă instanța de judecată a încuviințat acest drept.
Altfel, dacă nu există încuviințare a executării silite, dată în mod expres de către instanță, intrarea în imobil nu este posibila.
Când este nelegală intrarea unui executor în casă?
Executorul judecătoresc nu are dreptul să intre în imobilul debitorului înainte de ora 6:00 și nici după ora 20:00. De asemenea, nici în zilele de sâmbătă și duminică ori de sărbătorile legale, acesta neavând acest drept.
Orice fel de încălcare de la regulile prezentate mai sus, atrage imediat nulitatea executării silite desfășurate.
Nulitatea executării și invocarea ilegalității procedurii de intrare în imobil
Acest lucru se poate reclama în instanța de judecată, pe calea unei contestații asupra tuturor actelor încheiate de către executor, cu scopul final de a cere anularea procedurii de sechestru.
♦ Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro