fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Poate fi evacuat chiriasul iarna?

Atunci cand dreptul chiriasului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a incetarii contractului prin expirarea termenului, prin neplata chiriei sau din orice alta cauza si proprietarul doreste sa intre in posesia imobilului, acesta va notifica in scris chiriasul prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul.

Daca inchirierea este pe durata nedeterminata, notificarea pentru incetarea contractului va fi considerata si notificare de evacuare a imobilului.

Cand inchirierea este pe durata determinata, notificarea de evacuare a imobilului trebuie facuta cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului.

Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat proprietarul va notifica in scris chiriasul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.

Daca ocupantul care a fost notificat a parasit imobilul, proprietarul poate intra in posesia acestuia fara nicio procedura judiciara de evacuare.

In cazul in care acesta, desi notificat, refuza sa evacueze imobilul, proprietarul va solicita instantei sa dispuna prin hotarare judecatoreasca evacuarea imediata a ocupantului din imobil pentru lipsa de titlu, potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila.

In cazul in care ocupantul nu se conformeaza dispozitiilor hotararii judecatoresti si nu evacueaza imobilul de bunavoie, proprietarul este in drept sa se adreseze executorului judecatoresc pentru realizarea evacuarii silite.

Astfel, executorul judecatoresc se va deplasa la fata locului, va soma chiriasul sa paraseasca imediat imobilul, iar in caz de impotrivire, il va evacua impreuna cu toate persoanele care il ocupa, punandu-l pe proprietar in drepturile sale.

Cand chiriasul lipseste sau refuza sa deschida usile, executorul va fi insotit de agenti ai fortei publice ori reprezentanti ai jandarmeriei.

Evacuarea va putea continua in ziua inceperii sale chiar dupa ora 20, precum si in zilele urmatoare, inclusiv in cele nelucratoare, daca nu s-a finalizat din cauza unei opuneri din partea chiriasului ori a altei persoane sau daca operatiunile ce trebuie efectuate pentru finalizarea evacuarii nu s-au putut realiza pana la ora 20.

Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator.

De la aceasta regula exista exceptii. Astfel, evacuarea va putea fi efectuata si in acest interval daca:

1) proprietarul face dovada ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare,

2) chiriasul imobilului si familia sa au o alta locuinta in care s-ar putea muta de indata,

3) in cazul evacuarii persoanelor care ocupa abuziv, fara niciun titlu, o locuinta,

4) in cazul celor care au fost evacuati pentru ca pun in pericol relatiile de convietuire sau tulbura in mod grav linistea publica.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea cererilor de evacuare si reprezentarea in fata instantei de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

2 Raspunsuri

  1. Buna ziua ,aș avea și eu o mica problema și aș dori un răspuns dacă se poate.În primul rand ar trebui sa incep cu faptul că stau in chirie dar nu am un contract oficial ,am avut un contract încheiat între proprietar și chiriaș iar când acesta a expirat proprietarul a spus că nu mai e nevoie sa îl renoim pentru că ne înțelegem bine și nu vom avea probleme , însă acum relația scârție și aș dori să știu dacă mă poate evacua chiar daca nu am un contract și fiind în luna ianuarie. Mulțumesc anticipat

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.