Prescriptia. Anularea executarii Kruk!
Prescriptia dreptului la executarea silita este sanctiunea legala prin care firmele de recuperare ( Kruk, EOS, Credit Plus Gulf, OTP Faktoring etc.) pierd dreptul de a mai executa debitorii in cazul in care nu demareaza executarea silita in termenul de 3 ani.
Aceasta inseamna ca debitorii pot scapa de datorii.
Astfel, potrivit art.2517 Cod civil, termenul de prescriptie este de 3 ani si incepe sa curga de la data la care se naste dreptul de a cere executarea silita. De asemenea, art.706 Cod procedura civila prevede faptul ca dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani.
Momentul de la care incepe sa curga acest termen este fie data comunicarii scadentei anticipate a creditului de catre banca de la care debitorul a contractat creditul, sens in care acestuia i se comunica la adresa de domiciliu o notificare, fie data la care debitorul este instiintat despre cesiunea de creanta, moment la care datoria este si declarata scadenta anticipat.
Invocarea prescripţiei se poate face prin contestaţie la executare!
Prin contestatie, debitorul solicita pronuntarea unei hotarari de anulare a executarii intemeiata pe prescriptia dreptului Kruk de a porni executarea silită.
Important! Anularea executarii silite se poate obtine numai prin formularea contestatiei la executare in 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.
Potrivit legii, prescripţia nu poate opera din oficiu, ci doar la cererea debitorului, ceea ce înseamnă că firma de recuperare poate începe executarea silită, iar debitorul poate plati sumele de bani prescrise daca nu formulează actiune in instanta prin care sa conteste executarea in termenul legal de 3 ani.
Cum se formuleaza contestaţia la executare?
Contestatia trebuie sa respecte cerintele de formă prevăzute de codul de procedura civila pentru cererile de chemare în judecată. Cererea prin care se solicita anularea executarii silite pornita de Kruk se inregistreaza la judecatoria de la domiciliul debitorului.
Kruk are obligatia de a depune intampinare la contestatia formulata de debitor, nedepunerea acesteia ducând la decăderea acesteia din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.
Procedura de judecată a contestatiei la executare!
Contestaţia la executare se judecă cu procedura prevăzută de Codul de procedură civilă pentru judecata în primă instanţă. Instanţa sesizată va solicita de îndată executorului judecătoresc să îi transmită, în termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare contestate şi îi va pune în vedere părţii interesate să achite cheltuielile ocazionate de acestea.
Părţile vor fi citate în termen scurt, iar judecarea contestaţiei se face de urgenta. La cererea debitorului sau a Kruk ori atunci când apreciaza ca este necesar, judecatorul va putea solicita relatii si explicatii scrise de la executorul judecatoresc.
Daca admite contestatia la executarea silita avand in vedere ca executarea a fost pornita peste termenul de prescriptie de 3 ani, judecatorul va dispune anularea executarii pornita de Kruk, ceea ce inseamna ca debitorul nu va mai putea sa fie obligat niciodata la plata datoriei.
Hotararea de admitere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata si executorului judecatoresc.
In cazul in care contestatia la executarea silita este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor dispuse de instanta si sa restituie debitorului sumele de bani executate silit pana la data solutionarii definitive a contestatiei, inclusiv cheltuielile de judecata.
Potrivit art.707 alin.2 Codul de procedură civila, prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice contract de credit isi pierde puterea executorie.
In practica, se constata frecvent ca instantele pronunta hotarari privind anularea executarilor silite pornite de Kruk, aceasta demarand executarile silite, in majoritatea cazurilor, peste termenul de prescriptie de 3 ani.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Singurul amanunt neclar este acela daca datoria dispare ca urmare a acestei prescrieri sau daca titlul executoriu doar isi pierde calitatea executorie dupa cei 3 ani. Cesionarul creantei mai poate actiona in judecata debitorul in baza titlului executoriu sau creanta este anulata prin prescrierea actului executoriu?