fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Prin cesiune, contractele de credit pierd puterea executorie!

Debitorii care se afla in executare silita trebuie sa stie ca au la indemana proceduri legale prin care pot contracara cu succes executarile nelegale, si anume contestatia la executare.

Tot ce au de facut acestia este sa actioneze la timp si sa depuna actiune in instanta prin care sa solicite anularea executarii, in 15 zile de la data la care au luat cunostinta de inceperea procedurii.

Rezultatul admiterii contestatiei este acela ca executarea este anulata in intregime, iar debitorul nu trebuie sa mai restituie nimic din creditul restant, dobanzi si cheltuielile de executare.

In plus, in cazul in care au fost executate silit sume din salariu sau disponibilitati din conturi, debitorii isi primesc inapoi toata suma de la firma de recuperarare, in temeiul hotararii judecatoresti definitive.

Astfel, am castigat un nou proces impotriva KRUK, invocand faptul ca, prin cesiunea de creante, contractul de imprumut isi pierde puterea executorie.

Marcam astfel o premiera absoluta pentru o instanta din Bucuresti care a consfintit faptul ca un contract de credit are valoare de titlu executoriu, fara indeplinirea vreunei formalitati, atata vreme cat parte in contract este o institutie bancara.

Anterior, in acelasi sens au fost pronuntate hotarari si de Tribunalul Cluj, ce vin sa intareasca faptul ca niciun contract de credit nu reprezinta titlu executoriu pentru entitatile de recuperari creante.

De indata ce contractul de credit este cesionat catre o alta entitate juridica (cel mai adesea SRL-uri), raportul dintre noul creditor si debitor capata o alta natura juridica.

De altfel, legea interzice in mod expres entitatilor juridice care nu sunt institutii de credit sa desfasoare activitati cu specific bancar: SRL-ul recuperator de credite nu are dreptul sa perceapa dobanzi, penalitati, comisioane bancare si nu este supus normelor si controalelor BNR.

Prin cesiune, contractul de credit pierde caracterul de titlu executoriu pentru ca legiuitorul nu a inteles sa confere o asemenea natura contractelor de imprumut incheiate cu alte entitati juridice decat unitatile bancare.

In speta de fata, clientul nostru a incheiat in anul 2007  un contract de credit de nevoi personale pentru o perioada de 60 luni cu ERB  Retail Services IFN SA, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp.

Ulterior, in anul 2016, banca a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre KRUK, printre care si contractul debitorului.

Mai tarziu, in 2017, KRUK formuleaza cerere de executare silita impotriva clientului nostru.

In 15 zile de la data la care a fost instiintat de executor despre inceperea executarii, debitorul a depus contestatie la judecatoria din raza domiciliului si a solicitat instantei sa dispuna anularea intregii executari.

Astfel ca, Judecatoria Sector 2 a admis contestatia la executare pe care am formulat-o si, in consecinta, a dispus anularea intregii executari silite efectuata de executorul judecatoresc impotriva clientului noastru, avand in vedere ca executarea nu se poate desfasura in lipsa unui titlu executoriu.

Ori, asa cum am arat, prin cesiunea catre KRUK (un SRL ce desfasoara activitati de recuparare), contractul de credit si-a pierdut puterea executorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a demara in conditii de legalitate procedura de executare silita impotriva debitorului, este imperativ ca KRUK sa urmeze procedura de drept comun si sa obtina un titlu executoriu, adica o hotarare judecatoreasca definitiva care sa constate existenta unei creante certe, lichide si exigibile a recuperatorului fata de clientul nostru.

Prin anularea executarii silite pronuntata de instanta, debitorul nu trebuie sa mai restituie nimic creditul restant, dobanzile si cheltuielile de executare.

Totodata, debitorul isi recupereaza si cheltuielile ocazionate de desfasurarea procesului.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

5 Raspunsuri

  1. Dan

    Buna ziua,
    Cand se face contestatie la executare nu se poate invoca faptul ca nu se prezinta o dovada a contractului de cesiune, deci a dreptului de proprietate asupra creantelor? Faptul ca un recuperator prezinta o copie a cotractului dintre client si banca nu cred ca-i da drept de proprietate asupra creantelor. De unde stim ca un angajat al bancii, contra unei sume modice, nu a furnizat o copie a cotractului, fara ca banca sa cesioneze contractul?
    Multumesc,
    Dan

    1. Cand se solutioneaza contestatia, judecatorul are la dispozitie intregul dosar de executare care cuprinde contractul de cesiune de creante, notificarea cesiunii catre debitor, inclusiv dovada inscrierii in Arhiva de Garantii Reale Mobiliare.

  2. Nicolae

    Sotia a avut un credit la Bancpost, nu l-a putut achita si dupa 2 ani a fost executata silit in baza contractului de credit, de catre banca. Dupa un an, Bancpost a vândut creanta catre Kruk. Intrebarea este: daca Bancpost a vandut creanta, executarea merge inainte sau Kruk trebuie sa ceara alta cerere de executare?
    Vă mulțumesc
    Nicolae Adrian

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.