Programul "Prima casa" in 2016!
Programul “Prima casa“ va fi continuat, pentru anul 2016 fiind alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în data de 30 decembrie 2015.
Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență și/sau anticipate, a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, prin actul normativ adoptat astăzi va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime applicate ROBOR 3 M de la 2,5% la 2%.
Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului “Prima casa“ aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern.
De la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2.522,9 milioane de lei.
Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.
Potrivit siteului FNGCIMM, băncile care acordă credite în cadrul Programului Prima Casă sunt:
BCR – BANCA COMERCIALA ROMANA SA
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA
RAIFFEISEN BANK SA
BANCA ROMANEASCA SA MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE
ALPHA BANK ROMANIA SA
BANCA MILLENNIUM SA
BANCA TRANSILVANIA SA
CEC BANK SA
BANCPOST SA
PIRAEUS BANK ROMANIA SA
BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA SA
UNICREDIT BANK
CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA SA
OTP BANK SA
BANK LEUMI ROMANIA SA
RIB – ROMANIAN INTERNATIONAL BANK
ING BANK
MARFIN BANK
CREDITCOOP
La BRD dobânda este Robor 3M la care se adaugă o marjă de 2% dacă încasați veniturile la BRD. În caz contrar, marja este de 2,5%.
La BCR se aplică o dobândă de la 3,37% pe an (ROBOR 3M + 2,3%). Dobânda este variabilă şi se calculează în funcţie de indicele de referinţă ROBOR la 3 luni publicat în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare, la care se adaugă o marjă de 2,3% pentru clienţii care îşi primesc salariul în cont la BCR, respectiv o marjă de 2,5% pentru clienţii standard.
ING oferă o dobândă de 3,42% pe an daca încheiați o asigurare de viață de grup emisă de NN Asigurări de Viață SA. Dobânda este formată din marja, fixă pe toată perioada creditului și indicele de referință ROBOR la 3 luni. Dobânda este variabilă și se modifică din 3 în 3 luni, în funcție de valoarea indicelui de referință ROBOR la 3 luni din penultima zi lucrătoare a lunii anterioare modificării.
Banca Transilvania oferă credite prin programul Prima Casă cu o dobândă de 3,270% (ROBOR3M + 2,25%).
La Raiffeisen Bank dobânda pornește de la ROBOR 3M + 2,20%.
Informațiile de mai sus pot suferi modificări, întrucât multe bănci nu au apucat să confirme condițiile de acordare și pentru 2016, dobânzile de referință fiind cele disponibile în ultima zi bancară din 2015.
Pe lângă dobânzi, e bine să luați în calcul de la început și toate comisioanele aplicate, în unele cazuri acestea ajungând să cântărească substanțial la costul final al creditului.
Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care achiziţionează locuinţe prin Programul Prima Casa sunt următoarele:
a) pana la data solicitarii creditului nu au detinut in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita;
b) achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
c) au calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.
d) achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă finalizată, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legii;
e) dispun de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei şi/sau care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată;
f) îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanţatorilor;
g) se obligă să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu 3 rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanţării;
h) se obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii 5 ani de la data dobândirii. După expirarea acestui termen, în cazul preluării contractului de credit de către un terţ, acesta trebuie să întrunească criteriile de eligibilitate a beneficiarilor Programului;
i) locuinţa care se achiziţionează în cadrul Programului se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică, condiţie aplicabilă începând cu data intrării în vigoare a prevederilor art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, cu modificările ulterioare.
Dosarele pentru programul Prima Casă se pot depune incepand din 4 ianuarie 2016.
Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0744.301.281 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro