Recuperarea creantelor de la firmele in insolventa!
Mulţi administratori de firme se întreabă cum pot trece la recuperarea creantelor de la o societate care a intrat în insolvenţă.
Recuperarea creantelor in aceasta situatie nu se mai poate realiza prin procedurile prevazute de Noul Cod de procedura civila, respectiv ordonanta de plata, cererea cu valoare redusa sau actiunea in pretentii de drept comun.
Prevederile Legii nr. 85/2014 privind insolventa, intrata in vigoare la 28 iunie 2014, se vor aplica in cazul in care se doreste recuperarea creantelor de la societatile comerciale ajunse in insolventa.
Potrivit acestei legi, de la data deschiderii procedurii insolventei unei firme de catre tribunal, se suspendă de drept orice alt proces sau executare silita incepute impotriva societatii respective.
Prin urmare, firmele si persoanele fizice care isi propun recuperarea creantelor de la firmele intrate in insolventa, inclusiv salariatii pentru salariile restante, vor deveni parti in acest dosar privind deschiderea procedurii insolventei.
Prin hotararea judecatoreasca, tribunalul pronunta deschiderea procedurii insolvenţei si desemneaza un administrator judiciar care va intocmi un raport asupra cauzelor si imprejurarilor care au condus la aparitia insolventei firmei debitoare, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila.
Pentru recuperarea creantelor, administratorul judiciar va trimite tuturor creditorilor o notificare care va cuprinde:
1) termenul limita de depunere de catre creditori a opozitiilor la hotararea de deschidere a procedurii, precum si termenul de solutionare a opozitiilor;
2) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, precum si cerintele pentru ca o creanta inregistrata sa fie considerata valabila;
3) termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante;
4) termenul de definitivare a tabelului creantelor;
5) locul, data si ora primei sedinte a adunarii generale a creditorilor.
Cu exceptia salariatilor ale caror creante vor fi inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile, toti ceilalti creditori ale caror creante sunt anterioare datei de deschidere a procedurii vor depune cererea de admitere a creantelor in termenul fixat in sentinta de deschidere a procedurii.
Cererile de creante vor fi inregistrate intr-un registru care se va pastra la grefa tribunalului. Creantele nescadente la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura prevazuta de lege.
Cererea de inscriere la masa credala formulata de orice creditor ce urmareste recuperarea creantelor, va cuprinde: denumirea firmei creditoare, sediul acesteia, suma datorata, temeiul creantei, precum si mentiuni cu privire la eventualele drepturi de preferinta sau garantii.
La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creantei si ale actelor de constituire de garantii.
Toate creantele vor fi supuse procedurii de verificare de catre administratorul judiciar. Creantele prezentate pentru a fi admise si inregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile si corecte daca nu sunt contestate de catre debitor, administratorul judiciar sau alti creditori.
Administratorul judiciar va proceda la verificarea fiecarei cereri de inscriere la masa credala a debitorului (ca modalitate de recuperarea creantelor), a documentelor depuse si va efectua o cercetare amanuntita pentru a stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante.
Dupa ce toate contestatiile la creante au fost solutionate, administratorul judiciar va inregistra la tribunal tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului, indicand suma, prioritatea si situatia, garantata sau negarantata, a fiecarei creante.
Dupa expirarea termenului de depunere a contestatiilor, orice parte interesata poate face contestatie impotriva trecerii unei creante sau a unui drept de preferinta in tabel definitiv de creante, in cazul descoperirii existentei unui fals sau a unei erori esentiale care au determinat admiterea creantei sau a dreptului de preferinta, precum si in cazul descoperirii unor titluri hotaratoare si pana atunci necunoscute.
Fiecare creditor isi va recupera datoriile din sumele existente in conturile debitorului si din cele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile ale acestuia, in ordinea in care a fost mentionat in tabelul creantelor intocmit de administratorul judiciar.
Bunurilor personale ale administratorului firmei vor putea fi valorificate pentru plata creditorilor dacă se solicită instanţei angajarea răspunderii personale a acestuia si in masura in care aceasta cerere este admisa de tribunal.
Taxa judiciara de timbru pentru inregistrarea cererii de inscriere la masa credala este de 200 lei, potrivit OUG nr.80/2013.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind redactarea cererilor de inscriere la masa credala, dar si in ceea ce priveste asistenta si reprezentarea in fata instantelor judecatoresti pentru recuperarea creantelor.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL
Buna ziua,va rog sa ma ajutati.Am de recuperat de la o firma la care am lucrat salarii pe 2ani,drept castigat prin sentinta civila.firma s-a trecut in insolventa,iar eu am depus cerere la tribunal pentru a fi trecut in tabelul ptr recuperarea creantelor,dar nu am fost trecut.Va rog sa imi spune-ti ce ar trebui sa mai fac.
Probabil ca nu ati depus cererea de inscriere la masa credala in termenul stabilit de judecator. Luati legatura cu administratorul judiciar sa vedeti care este motivul respingerii cererii dvs. si faceti o cerere de repunere in termen.
Buna ziua,va rog frumos sa ma ajutati . Am de recuperat bani de la o firma care a intrat in insolventa, am depus copiile proceselor castigate in isranta ,la masa credala Bucuresti [RVA] si nu suntem pe tabelul preliminar mai multi de jumate. si o parte din colegi au luat bani din 2013. Firma se numea sc psv company sa.va multumesc.
Buna ziua.
Reprezint o firma de prestari servicii de mediere,cu debitori plecati in strainatate,cu sume semnificative de recuperat.
S-au trimis notificari pentru plata debitului,prin e.mail.
Am doua intrebari:
1-nu suntem in insolventa dar avem datorii la ANAF,putem solicita taxa de minim 50 lei?- majoritatea taxelor de recuperat sunt sub 2000lei,fara penalitatile de intarziere,care ajung la 2-3 ani( firma este infiintata in 2011,si o mare parte dintre ele au fost prescrise);
2-exista posibilitatea de plata a cheltuielilor de instanta/recuperare/onorarii,din recuperarile ulterioare?
Cu respect si multumiri anticipate,
Nina Enescu,As .manager.
Taxele de timbru pentru actiunile in instanta se platesc odata cu depunerea cererii sau cel mai tarziu la primul termen de judecata, sub sanctiunea anularii cererii.
Nu am inteles ce tip de actiune ati formulat astfel incat sa va pot spune ce taxa de timbru trebuie platita.