fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Recuperatorii vor cere datornicilor doar dublul sumei platite pentru creante!

Recuperatorii de creante vor putea sa ceară datornicilor o sumă maxima care sa nu depaseasca dublul sumei platite de acestia dintai pentru cumpararea debitelor de la banci, potrivit unui proiect de act normativ care a primit votul decisiv în Parlament in data de 19 decembrie.

Propunerea legislativa pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptat de Camera Deputatilor, în calitate de Camera decizionala. Mai departe, ca sa intre in vigoare, proiectul trebuie să treaca si de presedintele statului si sa fie publicat în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul de act normativ propune o suma maxima pe care recuperatorii de creante (Kruk, EOS, Agio, Svea etc) sa o poata cere persoanelor indatorate, care sa nu depasească dublul sumei cu care datoria a fost cumparata de firma de recuperare.

„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent”, scrie în documentul citat, cu precizarea ca prevederea va fi valabila indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței. Mai mult, se va aplica si in cazul contractelor de credit in derulare.

Potrivit initiatorilor, relatia dintre debitori si colectorii de creante este putin reglementata in prezent, motiv pentru care entitatile care au ca obiect de activitate recuperarea de datorii cumpara la sume derizorii drepturi de creanta, „demarand sau continuand masuri agresive de executare silită impotriva consumatorilor”, dupa cum scrie in expunerea de motive anexata proiectului de lege.

Tot in incercarea de a institui garantii legale in vederea apararii drepturilor consumatorilor, propunerea legislativa stabileste ca debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie platind cesionarului dublul pretului pe care acesta l-a platit pentru a dobandi creanta, fara costuri suplimentare.

Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: www.avocatnet.ro

1 Raspuns

  1. Simona Capraru

    Obligarea IFN-urilor de a cere de la debitor doar dublul sumei cu care au cumparat cesiunea a trecut prin ONG ??? Sau vineri 21 dec.2018 au omis asta din ordonanta ?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.