fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Renuntarea la judecata!

Reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, in tot sau in parte, fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa.

Noul Cod de procedura civila precizeaza ca cererea de renuntare se face personal sau prin mandatar cu procura speciala.

Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, judecatorul, la cererea paratului, il va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut.

Daca reclamantul renunta la judecata la primul termen de judecata sau ulterior acestui moment, renuntarea nu se poate face decat cu acordul expres sau tacit al celeilalte parti.

Daca paratul nu este prezent la termenul la care reclamantul declara ca renunta la judecata, judecatorul va acorda paratului un termen pana la care sa isi exprime pozitia fata de cererea de renuntare. Lipsa unui raspuns pana la termenul acordat se considera acord tacit la renuntare.

Cand renuntarea la judecata se face in apel sau in caile extraordinare de atac, judecatorul va lua act de renuntare si va dispune si anularea, in tot sau in parte, a hotararii pronuntata in cauza.

Renuntarea la judecata se constata prin hotarare supusa recursului care va fi judecat de instanta ierarhic superioara celei care a luat act de renuntare. Cand renuntarea are loc in fata unei sectii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea este definitiva.

Renuntarea la judecata a unuia dintre reclamanti nu este opozabila celorlalti reclamanti. Renuntarea produce efecte numai fata de partile in privinta carora a fost facuta si nu afecteaza cererile incidentale care au caracter de sine statator.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.