fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Debitorii, executati rapid de banci!

Debitorii care inregistreaza restante la credite fata de banci trebuie sa se astepte ca executarile silite impotriva lor sa inceapa intr-un timp mult mai scurt decat pana acum.

Codul de procedura civila a suferit modificari in luna octombrie, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.138/2014.

Una dintre cele mai importante noutati este aceea ca executorul judecatoresc are dreptul legal sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta.

Anterior modificarii, instanta de judecata era cea indrituita sa incuviinteze inceperea executarii silite, procedura care putea dura si cateva luni. Acest aspect a fost de natura sa genereze intarzieri in executarea silita.

Potrivit noii reglementari, executorul judecatoresc este cel care se pronunta asupra incuviintarii executarii silite prin incheiere, fara citarea partilor.

Motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.

Incheierea va cuprinde aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, si modalitatea concreta de executare silita, respectiv poprirea, executarea silita mobiliara sau imobiliara.

Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc competent sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

Debitorii trebuie sa stie ca incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii.

Incheierea prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite poate fi supusa controlului instantei de executare pe calea contestatiei la executare.

Consecinta acestor modificari legislative se va face simtita in practica prin accelerarea procedurii de executare silita atata timp cat incuviintarea executarii silite nu se va mai face de catre instanta, ca pana acum, ci direct de catre executorul judecatoresc.

In mod evident, debitorii sunt cei dezavantajati de aceste modificari in procedura executarii silite.

Debitorii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca prin abrogarea incuviintarii executarii silite de catre instante si mutarea ei in sarcina executorilor judecatoresti, dosarele de executare nu mai figureaza inregistrate pe portalul instantelor de judecata.

De remarcat este faptul ca 2006 a fost introdusa in Codul de procedura civila o prevedere similara, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala. Curtea Constitutionala a decis in 2009 ca modificarea legii incalca principiul separatiei puterilor in stat, executorii judecatoresti neputand fi asimilati magistratilor.

O alta modificare importanta priveste faptul ca instanta trebuie sa investeasca titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, cu formula executorie. In aceasta categorie intra si contractele de credit.

Asadar, in lumina noilor modificari, contractele incheiate cu bancile vor trece prin judecata instantei care le va supune verificarilor inainte de a le investi cu formula executorie.

Pentru a demara executarea silita, bancile trebuie sa solicite judecatoriei investirea cu formula executorie a contractelor de credit. Instanta verifica daca acestea indeplinesc toate conditiile de forma pentru a fi titlu executoriu.

Debitorii pot sa se apere, in continuare, folosind contestatia la executare pentru a bloca demersul bancilor de a-i executa silit, inclusiv impotriva incheierii prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste contestatia la executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.