Se pastreaza arhiva contabila dupa inchiderea firmei?
Asociatii pot decide inchiderea firmei de bunavoie prin procedura dizolvarii voluntare.
Potrivit Legii nr.31/1990, operatiunea de inchiderea societatii se realizeaza in doua etape care se deruleaza in cca.6-8 saptamani, dupa cum urmeaza:
In prima etapa se depune la registrul comertului hotararea adunarii generale a asociatilor sau decizia asociatului unic privind dizolvarea voluntara a firmei si se achita taxele aferente acestei etape.
Hotararea adunarii generale a asociatilor depusa in aceasta etapa la registrul comertului va fi publicata in Monitorul Oficial.
Etapa a doua a procedurii privind dizolvarea voluntara incepe dupa 30 zile de la data publicarii hotararii asociatilor in Monitorul Oficial.
In aceasta etapa se depun la registrul comertului urmatoarele documente:
1. Dovada publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii adunarii generale a asociatilor privind dizolvarea voluntara,
2. Dupa caz, hotararea judecatoreasca definitiva prin care a fost respinsa opozitia (copie legalizata),
3. Situatie financiara de lichidare si de repartizare a activului aprobata de asociati,<
4. Certificatul fiscal emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat,
5. Certificatul de inmatriculare si anexele acestuia,
6. Bilantul de lichidare vizat de administratia financiara.
7. Dovezile privind plata taxelor legale.
Ce se intampla cu documentele contabile dupa inchiderea firmei?
Potrivit prevederilor Ordinulul MEF nr. 3512/2008, termenele de pastrare a documentelor financiar-contabile sunt de 50, 10 si 5 ani:
1) statele de salarii se pastreaza 50 de ani,
2) registrele si documentele justificative si contabile se pastreaza 10 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu urmatoarele exceptii:
– situatia bunurilor de capital trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii. Orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada.
– documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu o durata de viata mai mare de 10 ani se pastreaza, de regula, pe o perioada mai mare, respectiv pe perioada de utilizare a bunurilor.
3) documentele firmei prevazute in anexa nr. 4 a Ordinului MEF nr. 3512/2008 se pastreaza pe o perioada de 5 ani.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste inchiderea firmei prin dizolvarea voluntara.
Pentru informatii, ne puteti contacta prin formularul de contact, la numarul de telefon 0787.822.100 sau pe adresa de email office@iuliablaja.ro