Se vinde o banca importanta!
S-a vândut o importantă banca din România. Achiziția pachetului majoritar de acțiuni a fost finalizată după ce a obținut aprobările necesare din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței din România și după îndeplinirea condițiilor specifice acestui tip de tranzacție.
Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care EximBank, Banca de Export-Import a României, controlată de stat, va prelua Banca Românească, prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia.
”În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, precizează Consiliul Concurenţei.
Banca Românească este membră a grupului National Bank of Greece, care deţine 99,28% din capitalul social al acesteia. Banca Românească este o bancă comercială care oferă o gamă largă de servicii bancare de retail şi corporate.
National Bank of Greece se așteaptă să încaseze venituri din vânzarea Banca Românească mai mici față de valoarea contabilă a activelor nete ale băncii, arată raportul grupului elen pentru 2018.
National Bank of Greece se așteaptă să încaseze venituri din vânzarea Banca Românească mai mici față de valoarea contabilă a activelor nete ale băncii, arată raportul grupului elen pentru 2018.
Mai mult, prezentările NBG indică faptul că Banca Românească și operațiunile Ethniki din România, precum și operațiunile grupului din Cipru și Egipt urmează să fie vândute în trimestrul al doilea din 2019.
Surse din piață susțin că NBG și Eximbank au ajuns deja la o înțelegere privind tranzacția prin care grupul elen vinde Banca Românească.
Vânzarea „Banca Românească” se înscrie pe trendul dezinvestirii selective a operațiunilor din străinătate ale celor patru mari bănci din Grecia pentru a-și putea atinge angajamentele asumate față de Comisia Europeană.
În acest context, din cele patru mari bănci elene, numai Alpha Bank a decis să rămână pe piața din România, renunțând la alte operațiuni din regiune, în timp ce EFG Eurobank și Piraeus Bank au vândut Bancpost, respectiv Piraeus Bank România, către Banca Transilvania, respectiv către fondul american de investiții JC Flowers.
EximBank are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social. Banca înfiinţată în 1992 operează atât în numele statului, cât şi în nume propriu oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări, alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurări ale operaţiunilor de comerţ exterior românesc.
Sursa: www.capital.ro