Taxa de timbru pentru intoarcerea executarii silite!
In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau chiar executarea silita, debitorul are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
Potrivit Noului Cod de procedura civila, cheltuielile de executare pentru actele efectuate raman in sarcina creditorului.
Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui debitorului sau persoanei indreptatite, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta.
In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei.
In cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau executarea silita, la cererea debitorului, va dispune si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii.
In cazul in care bunul supus executarii silite este un bun imobil, instanta va dispune asupra efectuarii operatiunilor de carte funciara necesare, fara insa a se aduce atingere drepturilor definitiv dobandite de tertii de buna-credinta.
Daca instanta care a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea in fond a procesului si nu a luat masura restabilirii situatiei anterioare executarii, aceasta masura se va putea dispune de instanta care rejudeca fondul.
Restabilirea situatiei anterioare executarii se pute solicita fie odata cu cererea privind contestatia la executare, fie printr-o actiune separata.
Potrivit OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cererile de intoarcerea executarii silite se taxeaza cu:
a) 50 lei, daca valoarea cererii nu depaseste 5.000 lei,
b) 300 lei, pentru cererile a caror valoare depaseste 5.000 lei.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL